Görüş Bildir
Haberler
Dumlupınar Denizaltı Faciasında Ölümü Bekleyen Askerlerin Son Nefesi Olan Türkü: Ah Bir Ataş Ver

etiket Dumlupınar Denizaltı Faciasında Ölümü Bekleyen Askerlerin Son Nefesi Olan Türkü: Ah Bir Ataş Ver

Nursima Zeynep Atsız
31.01.2021 - 21:00 Son Güncelleme: 31.01.2021 - 22:22

Ah bir ataş ver türküsünü biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayır ise hikayesi sizi derinden etkileyecek bu türküye daha yakından bakmak için buyurunuz içeriğe... 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ah Bir Ataş Ver

Türkülerin çoğunlukla iç yakan bir öyküsü vardır, dinlerken de içimize işlemesi bundandır. O sözlerin hepsi hatta daha fazlası yaşanmıştır. İşte yüreğimizi yakanlardan biri de "Ah Bir Ataş Ver" türküsü.

Takvimler 1953 yılını gösterirken Dumlupınar denizaltısı uzun ve yorucu bir seferden dönerken Çanakkale Naraburni açıklarında İsveç bandralı Nabold şilebiyle çarpışır. Bu çarpışma sonucunda Dumlupınar denizaltısı başından aldığı şiddetli darbeyle denizin derinliklerine batar. O ilk anda 81 kişilik mürettebattan yalnızca 22 kişi sağ kalır. 22 kişi de arka tarafta kalan torpido dairesine sığınır. Telefon şamandırası sayesinde 'Kurtaran' adlı kurtarma gemisiyle iletişim kurulur. Mahsur kalanlar Kurtaran'a havanın fenalaştığını iletir ve karşı tarafın cevabı ise ' Morallerinizi bozmayın. O hava size daha 2 gün yeter. Sen çocukları yatır. Sigara içmeyin.' olur. Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için herkes seferber olur, aynı zamanda radyolardan da bu konuşmalar dinlenir. Bir sonraki ilk telefon bağlantısında ise Kurtaran tarafından teskin etme amacıyla 'Sizi kurtaracağız.' denir, oysa mürettebattan Astsubay Selami'den gelen cevapla herkes gözyaşlarına boğulur 'Sağ olun. Vatan sağ olsun.' 

     Zaman geçtikçe oksijenin bitmemesi için 'Gerekmedikçe konuşmayın, türkü söylemeyin ve sigara içmeyin.' uyarısı yapılır. Fakat artık umutlar tükenir ve sağ kalan 22 kişiye 'Rahatça konuşabilirsiniz, türkü söyleyebilirsiniz, hatta sigara bile içebilirsiniz…' anonsu yapılır. Artık her şey kabullenilmiştir. Ardından mahsur kalan, ölümle burun buruna olup ona doğru gidenlerin dilinden bu türküyü tüm Türkiye dinler. Yürekli kabullenişi, ölümün gerçekliği ve ardında bıraktıklarını hissettirir bu türkü.

     7 Nisan 1953'te ise hiçbir şekilde irtibat kurulamamıştır. Mevcut oksijenin mürettebatı 72 saat idare ettiği düşünülmektedir. Bu acı olaydan ise 5 kişi kurtulabilmiştir.

Evrencan Gündüz - Ah Bir Ataş Ver

Evde ya da sokakta ol fark etmez, müzik ve müzik hakkında her şey @yuzdeyuzonline Instagram ve Twitter hesaplarıyla senin yanında!

Evde ya da sokakta ol fark etmez, müzik ve müzik hakkında her şey @yuzdeyuzonline Instagram ve Twitter hesaplarıyla senin yanında!

instagram.com/yuzdeyuzonline/

twitter.com/yuzdeyuzonline

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
13
6
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın