Görüş Bildir
Haberler
Dopingin Geldiği Boyutu Gözler Önüne Seren Acı Fotoğraf

etiket Dopingin Geldiği Boyutu Gözler Önüne Seren Acı Fotoğraf

Mustafa Boztepe
11.03.2016 - 17:25 Son Güncelleme: 11.03.2016 - 19:14

2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre finaline ait bu fotoğraftaki 7 atletten 5'i dopingli çıktı. Bu kare, son yıllarda artan doping skandallarını en iyi özetleyen fotoğraflardan biri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra 2012 Olimpiyatları 1500 metre finali. Altın madalyayı Aslı Çakır Alptekin, gümüşü Gamze Bulut, bronzu ise Meryem Yusuf Jamal aldı. Tarihinde ilk defa böyle bir başarı gören Türkiye bu yarışın ardından iki sporcuyu da yere göğe sığdıramadı. Hediyeler, tebrik telefonları, ödüller, tarihe isimlerini yazmalar. Fakat sevinç çok uzun sürmedi. Yarışı ilk sırada bitiren Aslı Çakır Alptekin'in dopingli yarıştığı belirlendi. Tam 8 yıl men cezası aldı. Altın madalya Gamze Bulut'a geçti denirken bu kez onun biyolojik pasaportu dikkat çekti. Uluslararası Atletizm Federasyonu, Gamze Bulut'un savunmasını istedi. Eğer Gamze de dopingli çıkarsa Türkiye 1500 metrede kazandığı iki madalyayı da kaybetmiş olacak.

2012 Londra Olimpiyatları 1500 metre yarışı doping olaylarının ne kadar da büyüdüğünün en açık örneklerinden biri.

Yarışı ilk sırada bitiren Aslı Çakır Alptekin dopingli çıktı. Gamze Bulut'un da doping cezası alma olasılığı yüksek. Yarışın dördüncüsü  Rus Tomasheva 2008'de dopingden dolayı iki yıl ceza almıştı. Beşinci Etiyopyalı Aregawi, yedinci Belaruslu Kareiva, dokuzuncu Rus Kostetskaya da dopingli çıktı.

Doping sonuçlarının ardından altın madalya yarışı üçüncü sırada tamamlayan Meryem Yusuf Jamal'e gidebilir. Yarışı sekizinci tamamlayan Slovakyalı atlet Klocova'nın bile derece alma ihtimali bulunuyor.

Bu yarışı 10. sırada tamamlayan Britanyalı Lisa Dobriskey, yarışın hemen ardından Guardian'a 'Bunu söyleyeceğim için büyük ihtimalle sıkıntı yaşayacağım ama eşit şartlarda bir rekabetin içinde olmadığımı düşünüyorum' demiş ve özellikle Türk kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

32 yaşındaki atlet, geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan bir grafik paylaştı. Bu grafikte Dobriskey'in önünde yarışı tamamlayan 9 sporcudan 6'sının dopingli çıktığı gösteriliyordu. Bu altı sporcudan Gamze Bulut ve Aregawi savunma verecek. Henüz dereceleri resmi olarak silinmedi ama cezaya kesin gözüyle bakılıyor.

Yarışı altıncı sırada bitiren ABD'li Shannon Rowbury bu sonuçların ardından madalyaya uzanabilir. Rowbury tepkisini pistteki ilk anı anımsatarak gösteriyor: 'Bu kadınlar Londra Olimpiyat Stadı'nda sevinçten zafer çığlıkları atarken ben üzüntüden ağlıyordum'

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
361
150
43
40
15
10
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

dopingle kazanacağına alnının akıyla sonuncu ol daha iyi .

Cuneyt Cetinkaya

bari herkese serbest biraksinlarda en cok kimde ise yariyor ona bakalim :)

Anonim anonim

İyi fikir aslında. En azından yarışlar dürüst olur

Furkan Doğan

Bari diğer ikiside yapaydıda adil bi yarış olurdu