Görüş Bildir
Haberler
Dönüşü Bin Yıl Sürüyor... Bilim İnsanları Güneş Sistemi'ndeki En Uzak Nesneyi Belirledi

Dönüşü Bin Yıl Sürüyor... Bilim İnsanları Güneş Sistemi'ndeki En Uzak Nesneyi Belirledi

Bilim insanlarının, Güneş Sistemi'ndeki en uzak nesne olarak tanımladığı 2018 AG37'nin Güneş etrafındaki dönüşü bin yıl sürüyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent Türkçe'nin haberine göre ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Scott Sheppard, Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden David Tholen ve Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Chad Trujillo'nun yer aldığı bir araştırma ekibi, Güneş Sistemi'nde şimdiye dek gözlemlenen en uzak nesneyi belirledi.

Resmi olarak 2018 AG37 diye adlandırılan nesne, Güneş'ten çok uzak bir yörüngede bulunuyor. Nesnenin yıldızla mesafesi 132 astronomik birim olarak belirlendi. Astronomik birim, Dünya ve Güneş arasındaki mesafeye deniyor. Nesnenin Güneş etrafında bir kez dönmesi yaklaşık bin yıl sürüyor.

Keşfin ardındaki üç bilim insanı, Güneş Sistemi'nin Plüton'un da ötesine uzanan bir haritasını çıkarmak için 2012'den beri gökyüzünü inceliyor. Çalışmaları sonucunda bu gezegenimsi nesnenin, Güneş'ten 124 astronomik birim uzakta bulunan, rekorun önceki sahibi FarOut'u tahtından ettiği belirtiliyor.

400 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor

400 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor
prnt.sc

Tholen, 'Nesnenin Güneş etrafında tek bir yörüngeyi dolanması bir milenyum sürer' dedi ve ekledi:

'Bu uzun yörünge nedeniyle nesne gökyüzünde çok yavaş hareket ediyor ve yörüngesini kesin olarak belirlemek için birkaç yıllık gözlem gerektiriyor.'

2018 AG37'nin yaklaşık 400 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediliyor. Bu da buz açısından zengin olduğu tahmin edilen nesneyi küçük gezegen, yani planetoid (ne bir gezegen ne de sadece bir kuyruklu yıldız olarak sınıflandırılan gök cisimleri) sınıfına sokuyor.

'Bu nesne buzdağının görünen kısmı'

'Bu nesne buzdağının görünen kısmı'

Söz konusu gök cismi, ilk olarak Ocak 2018'de Hawaii'deki Subaru teleskopuyla keşfedilmişti. Ekip, nesnenin yörüngesini belirlemek için, yine aynı yerde bulunan Gemini North teleskoplarını ve Şili'deki Las Campanas Gözlemevi'ne ait Magellan teleskoplarını kullandı.

Çalışmanın ardındaki bir diğer bilim insanı Sheppard, 'Nesnenin keşfi, dış Güneş Sistemi'ni haritalama ve sistemin kıyılarını, gittikçe daha uzak kısımlarını gözlemleme becerimizin arttığını gösteriyor' diye konuştu:

'Onun gibi uzak  nesneleri keşfetmek ancak son birkaç yılda çok büyük teleskoplarda yer alan dijital kameralardaki ilerlemelerle mümkün oldu.'

Öte yandan gökbilimciler, 2018 AG37 gibi başka uzak nesneler de bulabileceklerini düşünüyor. Sheppard, 'Güneş'ten çok uzak oldukları için bu nesneler çok sönük. Ama bu nesne, Güneş Sistemi'nin çok uzak noktalarındaki buzdağının sadece görünen kısmı' ifadelerini kullanıyor

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
5
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pınar Taşik

Evrende kim bilir daha neler keşfedeceğiz