Görüş Bildir
Haberler
Deryaya Yakın, Dünyadan Uzak: Sadece 242 Kişinin Yaşadığı, Dünyanın En Uzak Köyüne Yolculuk Yapıyoruz

Deryaya Yakın, Dünyadan Uzak: Sadece 242 Kişinin Yaşadığı, Dünyanın En Uzak Köyüne Yolculuk Yapıyoruz

15.07.2022 - 08:46

'Orada bir köy var, uzakta.' derken eminiz sizin de aklınıza Tristan da Cunha gelmemiştir! Güney Atlantik Okyanusu'nda yer alan ve neredeyse bütün dünyadan izole, aktif volkanik kökenli bir ada Tristan da Cunha. Bu adaya gidebilmek için zorlu ve tehlikeli yollardan geçmek gerekiyor. Gelin, hep birlikte bu ilginç adaya yakından göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adanın sadece kuzey kesiminde yaşam var.

Adanın sadece kuzey kesiminde yaşam var.

Tristan da Cunha'nın tamamı en son 1961'de patlamış aktif bir volkan, bu yüzden 2000 metrelik bu zirvenin kıyıları 300 metre yükseklikteki yamaçlardan oluşuyor. Ancak adanın kuzey kesiminde bulunan 'Edinburgh of the Seven Seas', bu sarp kayalıklara sahip değil. Dolayısıyla ada halkı bu bölgede yaşıyor.

Adaya "en yakın" 2 yerleşim yeri bile binlerce kilometre uzakta.

Adaya "en yakın" 2 yerleşim yeri bile binlerce kilometre uzakta.

Adaya en yakın kara parçası 2437 km uzaklıktaki St. Helena Adası ve en yakın kıta şehri ise 2810 km uzaklıktaki Cape Town. Adaya ulaşım, Cape Town üzerinden gemiyle yapılıyor. Bu adaya gitmek istiyorsanız ilk önce Cape Town'a ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra yalnızca 12 yolcu kapasitesi olan bir balıkçı teknesine binmelisiniz. Bu yolculuk, dünyanın en hırçın dalgalarının üzerinde yaklaşık 1 hafta sürüyor. Söylenenlere göre fırtınalı günlerde bu zorlu yolculuğa dayanamayan bazı tekneler, adaya ulaşamadan geri dönüyormuş.

Köyde toplam 242 kişi yaşıyor.

Köyde toplam 242 kişi yaşıyor.

6 Haziran 2022'de Liam Glass isimli bebeğin doğumunun ardından 24 Haziran 2022'de yapılan son nüfus güncellemesinden sonra şu an köyde yalnızca 242 kişi yaşıyor. Köyde yaşayan aileler, orijinal yerleşimcilerin soyundan gelen ve mevcut sakinler arasında hayatta kalanlardan oluşuyor. Bu ailelerin soyadlarına baktığımızda yalnızca yedi farklı soy ismi olduğunu görebiliriz. Bu da köyün ne kadar küçük ve izole olduğunun bir başka işareti sayılabilir.

Sadece 2 geçim kaynağına sahipler.

Sadece 2 geçim kaynağına sahipler.

Tristan da Cunha halkının temel geçim kaynağı balıkçılık ve patates yetiştirmek. Ek olarak turizmden gelen gelir kısıtlı olsa da adayı ziyaret eden sayılı insanlardan konaklama, rehber, el sanatları ve hediyelik eşya satışı ile kazanç sağlıyorlar. Köyde turistlerin kalabilmesi için herhangi bir otel veya pansiyon bulunmadığı için bazı insanlar turistleri evlerinde misafir ediyor. Hatta bu durumu bir kazanç hâline getirip evinin bir odasını sadece turistlere kiralamak için ayıran insanlar da var.

Ada halkı İngiltere'ye bağlı.

Ada halkı İngiltere'ye bağlı.

Tristan da Cunha, bir İngiliz denizaşırı bölgesi ancak Londra'ya yaklaşık 10 bin km uzaklıkta. Ayrıca Birleşik Krallık ile bağlarını korumak isteyen en eski kolonilerden biri. Yerel halk İngilizce konuşuyor ancak bildiğimiz İngilizceden biraz farklı. Bunun sebebi ise geçmişte adada birçok farklı kültürden insanın yaşaması ve adayı ziyaret etmesi olarak görülüyor. Bunun yanı sıra adada kullanılan para birimi İngiliz Sterlini. Gördüğünüz gibi adanın bayrağının sol üst köşesinde de küçük bir Birleşik Krallık bayrağı yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küçük bir köy ama yeterli imkânlara sahip.

Küçük bir köy ama yeterli imkânlara sahip.

Adada iki kilise, bir süpermarket, bir okul, bir hastane, bir postane, bir müze, bir bar, bir pastane, bir yüzme havuzu, bir golf kulübü, bir bilimsel izleme istasyonu ve haftada 4 gün yayın yapan yerel bir radyo istasyonu var. Bu kadar az nüfusa sahip bir köy için gayet yeterli, değil mi?

Tristan de Cunha'da yaşamak.

Tristan de Cunha'da yaşamak.

Bu izole köyün kaynakları onlar için yeterli olsa da aynı zamanda sınırlı. Bu yüzden köyde gurbetçi olarak çalışma fırsatı yok ve göç sıkı bir kontrol altında. Köyde sadece birkaç gurbet işi olduğu söyleniyor. Ancak bunlar bizim bildiğimiz 'gurbet' işinden biraz farklı. Bu iş, akıcı İngilizce bilmek ve iki yıllık sabit vadeli sözleşme ile çalışmak gibi bazı kriterlere sahip. Bu şekilde çalışan kişilerin çoğu doktorlar ve eğitim danışmanları gibi profesyoneller ya da tarım danışmanları ve koruma uzmanları gibi bilimsel-teknik uzmanlar. Bunun yanı sıra eğer köyde yaşayan kişilerle bir aile bağınız yoksa adaya kesinlikle göç edemezsiniz. Aile bağınız olduğu hâlde göç etseniz bile ikamet konusunda bazı sıkıntılar çıkabilir. Ayrıca adadan herhangi bir mülk veya gayrimenkul alımı yapmak da mümkün değil.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
19
5
3
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
1.Harald

tam olarak ihtiyacım olan hayat..

OCREATUS

Gtüm gibi yer

JohnySins

Turkiye de cennet gibi bir ulke ama anasini bellediler ulkenin.