Görüş Bildir
Haberler
Çocuklar İçin Kaliteli Ekran Zamanı Artık Mümkün! Çocukların Yeni Okuma Arkadaşı Vimbo ile Tanışın

Çocuklar İçin Kaliteli Ekran Zamanı Artık Mümkün! Çocukların Yeni Okuma Arkadaşı Vimbo ile Tanışın

Onedio Content
24.01.2022 - 17:18 Son Güncelleme: 24.01.2022 - 17:42

Evet çok iddialı bir başlık ama bunu biz değil uzman çocuk psikologları söylüyor. Yeni nesil çocuklar da ‘hey gidi hey… bizim zamanımızda kütüphaneler vardı’ diyebilecek. Çünkü bir uygulama okul öncesi yaş çocuklar için öyle eğitici bir kitaplık hazırlamış ki detayları okuduğunuzda siz de uzmanlara hak vereceksiniz. Uygulamada farklı temalar altında gruplandırılmış birçok hikaye kitabı bulunuyor. 'İyilikle tasarlanmış hikayeler” mottosuyla tüm kitaplarda kullanılan sözcükler, çizimler ve seslendirmelerle miniklerin hayal dünyasına iyilik tohumları ekiliyor.

Vimbo telefon ve tablet uygulaması, uzman çocuk psikologlarının özel olarak seçtiği eğitici konu başlıkları ile çocukların yaşına uygun her konuda eğitici masallar okumasını sağlıyor. Klasik cinsel ayrımlara yer vermiyor, engelli bireylerin eksikliklerini değil hayatın içine dahil oluşlarını konu alıyor; öğretmen, anne-baba gibi rol modellerin çizimlerinde ve anlatımlarında yalın hikayelerle ezber bozuyor. Günümüzde ekranın o renkli ışıklarından uzak tutamayacağımız çocuklarımız için uzman çocuk psikologlar eşliğinde özenle hazırlanmış “reklamsız” bir ekran zamanı sunuyor.

Haydi şimdi, 2 yakın arkadaşın hayalinden doğan bu rengarenk uygulamayı biraz tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuklara Okuduğunuz Hikayelerden Sansürledikleriniz Oluyor mu?

Çocuklara Okuduğunuz Hikayelerden Sansürledikleriniz Oluyor mu?
Çocuklara Okuduğunuz Hikayelerden Sansürledikleriniz Oluyor mu?

Vimbo “Hikaye okuma arkadaşı” çok doğru bir tanımlama çünkü sizin için her an 100’den fazla kitabı yanında taşıyan bir arkadaş hayal edin. Çocuğunuzun uyku saatinde aradığınız masalı hemen bulmanız ya da yolculuk esnasında onu sakinleştirebileceğiniz bir hikayenin sürekli elinizin altında olması.

Aslında Vimbo’nun doğuş hikayesi de tam da bu ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Amerika’da yaşayan teknoloji yatırımcısı bir baba, her an her yerde kızına Türkçe hikayeler okuyor fakat özenle seçtiği kitaplar için bile sansür uygulamak zorunda kalıyor. Sonunda, sahne sanatları yönetmeni, kalemi kuvvetli bir arkadaşından, okul öncesi çağındaki kızı için destek istiyor. “Aldığım her masalda ya uygunsuz sözcükler ya da resimler var, sen ara sıra Türkçe bir şeyler yazsan da ben onları kızıma okusam?” diyor. Arkadaşının bu teklifi kabul etmesi, kızının bu yalın hikayeleri sevmesi ile işler büyüyor. O müsvedde kağıtlara yazılan yalın hikayeler farklı bakış açılarına sahip yazarlarla Vimbo sayesinde herkesin ulaşabileceği, uzman psikologlar tarafından onaylanan, profesyonel seslendirme sanatçıları tarafından canlanan ve her sayfası ayrı ayrı resmedilen hikayelere dönüşerek telefonların ve tabletlerin içine sığıyor. Üstelik içine bu kadar “İyilikle tasarlanmış hikayeler”in sığdığı uygulamaya reklamlar girmiyor, Vimbo tamamen reklamsız.

Çocukların Hayal Gücüne Yön Değil, İlham Veren Hikayeler!

Çocukların Hayal Gücüne Yön Değil, İlham Veren Hikayeler!

“Uzman çocuk psikologları kontrolünde!” Vimbo’da bu cümlenin içi fazlasıyla doldurulmuş. Çünkü çocuk psikologları masalların her aşamasında ilk yönlendirmeyi ve son kontrolü yapan kişiler konumunda. Yazım, renklendirme ve seslendirme adımlarının her birinde çocuklara daha yalın masallar sunabilmek için yönlendirmelerde bulunuyorlar. Çocukların henüz tecrübe etmediği her konuda okuyarak/dinleyerek geleceğe hazırlık yapmalarını sağlıyorlar. Günümüzün, her bilgiyi hatta neredeyse her tecrübeyi altın tepside önümüze sunan çeşitliliği, okul öncesi çocukların yaratıcılığına katkı sağladığını düşünmek çok zor. Bu yüzden Vimbo’daki her hikaye ‘pembe bir dünya çizmeden’, cinsel rol yüklemeleri yapmadan, ayrımcılık, şiddet gibi örnekler vermeden çocukların renkli hayaller kurması için onlara imkan sağlıyor. Örneğin; tüm ezberleri bozarak mor saçlı bir öğretmen çizimine, tıpkı bir manken fiziğine sahip bir nineye Vimbo’da rastlayabilirsiniz. Tekerlekli sandalyedeki bir çocuk hikayenin yazım kısmında adını bile duymadığımız bir karakterken, neredeyse kitabın her sayfasında yer alabilir. Çünkü burada vurgulanmak istenen onun mecbur kaldığı yaşam şekli değil, hayatın içine tüm olağanlığıyla dahil edilmesi.

Profesyonel Seslendirme Sanatçıları

Profesyonel Seslendirme Sanatçıları

Sesli kitapları dilerseniz siz okuyabilirsiniz, dilerseniz çocuğunuz. Ya da işi profesyonellere bırakıp, masalın sesini açarak arkanıza yaslanabilirsiniz. Vimbo’daki İngilizce ve Türkçe seslendirme seçeneği sayesinde tüm masallar; Çiçek Dilligil, Suat Güzey, Aysun Topar, Rob Lea gibi ünlü isimlerin seslerinden dinlenebilir.

Her Çocuk İçin Ayrı Bir Masal

Her Çocuk İçin Ayrı Bir Masal

Vimbo “Hikaye okuma arkadaşı” her çocuk için özel bir masal sunuyor. Kitapların kapağında o hikayede karşılaşacağınız karakterler, oyuncaklar, hayvanlar, besin maddeleri ve benzeri bilgiler yer alıyor. Örneğin hayatında ebeveyn yoksunluğu yaşayan bir çocuk için okuyacağınız hikayede anne-baba sözcükleri geçtiğini önceden görebilir ve o masaldan uzak kalabilirsiniz. Ya da çocuğunuzun elmaya alerjisi varsa ona bu kötü sürprizi yaşatmadan o hikayeyi okumayıp yeni bir macera seçebilirsiniz. Mesela en sevdiği hayvanın olduğu bir hikayeyi okumak onun için rahatlatıcı olacaktır diye düşündüğünüzde kitap sayfalarında o hayvanı aramak zorunda kalmazsınız.

Ebeveyn kontrolü

Ebeveyn kontrolü

Kitaplar arasındaki geçişlerde küçük matematiksel işlemler var. Böylece çocukların, henüz hazır olmadığı yaş aralığındaki kitapları okumadan önce büyüklerinden yardım/fikir almaları gerekiyor. Fakat tüm kitapların çocuğunuzun yaş aralığına uygun olduğunu düşünüyorsanız bu özelliği kapatarak ona ayırdığınız ekran süresinin tamamını kitap okuyarak geçirmesini sağlayabilirsiniz. Hatta bu süre sizin istediğinize bağlı olarak uzayabilir bile çünkü her hikayenin sonunda karşınıza çıkacak soru ve görevlerle birlikte eğlenceli bir sohbet başlatabilirsiniz.  

Kısa ve öz bir anlatım için “Ebeveyn kontrolü” adı verilmiş fakat Vimbo’nun anne-baba yerine kullandığı cümle daha çok “bir çocuğun sorumluluğunu almış yetişkin ya da yetişkinler” oluyor. Vimbo, sadece doğumuna sebep olmuş çocuklara anne-babalık eden insanlara değil tüm anne-baba gibi hissedenlere sesleniyor.

Siz de geleneksel okuma deneyiminin dışına çıkarak, fiziksel kitaplardaki neredeyse tüm nüansların yanında bir de sesli dinleme özelliği sunan, özenle seçilmiş hikayelerle çocuklarınıza okuma alışkanlığı kazandırmak isterseniz buraya tıklayarak telefon ya da tabletinize Vimbo “Hikaye okuma arkadaşı”nı indirebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Akarsu

Merhaba, vimbo uygulaması instagramda rastladım, içeriğini merak ettim ve önce 3 gün ğcretsiz denedim, yeğenim hikayelere bayıldı ve yıllık abone oldum. Herk... Devamını Gör