Görüş Bildir
Haberler
Çerkesler'in Ne Kadar Asil Bir Halk Olduğunu Gösteren, Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi

etiket Çerkesler'in Ne Kadar Asil Bir Halk Olduğunu Gösteren, Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi

Sakiko
02.10.2014 - 18:21 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 13:31

“Çerkes” dendiğinde ilk akla gelenlerin başında hırçın, süratli ve bir o kadar da estetik dansları, eşsiz lezzetlerden oluşan zengin mutfağı, zarif ve kendine has güzelliğe sahip asil kızları ve yüzlerinin keskin hatlarıyla kadim bir kayayı andıran erkekleri geliyor. Biraz da klişeleşen bu kavramların dışında, bu halkı özel kılan ve duyduğunuzda çok şaşıracağınız birçok sıra dışı özellik bulunuyor. Bu derlemede, Kafkas halklarının daha önce hiç duymadığınız özellikleriyle tanışacak ve çok şaşıracak, belki de hayran kalacaksınız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dünyanın en eski mitolojilerinden biri Abhaz mitolojisi ve Nart destanlarıdır.

1. Dünyanın en eski mitolojilerinden biri Abhaz mitolojisi ve Nart destanlarıdır.

Yunan mitolojisine ilham veren birçok unsur Abhaz mitolojisi ve Nart destanlarına aittir. Prometheus, Zeus, Achiles gibi Yunan mitolojisine ait birçok ünlü karakterin neredeyse bire bir karşılığı Kafkas mitolojisinde vardır ve geçmişi çok daha eskidir.

Sasrıkua-Sosruko

2. Kafkas halklarında yüzlerce yıldan beri soyadı kavramı vardır.

2. Kafkas halklarında yüzlerce yıldan beri soyadı kavramı vardır.

Medeniyet tarihinde soyadı kavramını kullanan ilk halklardan biridir Kafkas halkları. Her sülalenin bir ismi, bir arması bulunur ve bu anlayışın geçmişi binlerce yıl öncesine uzanır. Bugün Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesine yayılmış olan Abhaz, Adige, Kabartey gibi Kafkas milletleri hâlâ eski soyadlarını kullanır.

3. Kafkaslarda hapishane kavramı yoktur

3. Kafkaslarda hapishane kavramı yoktur

Sosyal düzenin saygı çerçevesinde şekillenmesi sebebiyle Çerkesler için toplumsal kurallar, örf ve adetler yazılı tüm kural ve fiziki tüm yaptırımların üzerinde olmuştur. Çerkes toplumuna aykırı bir davranışın ya da adli kabul edilebilecek bir suçun cezası toplum tarafından dışlanmaktır ki bu bir Çerkes için en büyük cezadır.  Tarihin hiçbir dönemi esaret kavramıyla barışık olmamalarının, hiçbir Çerkes’in esareti kabul etmeyecek olmasının da bunda etkisi olduğu söylenebilir.

4. Akraba evliliği yoktur.

4. Akraba evliliği yoktur.

Yakın ya da uzak, Kafkas halkları arasında akraba evliliği yoktur. Dahası sadece akraba evliliği değil, aynı köyde yaşayan gençler arasında bile evlilik kabul görmez. Kafkas halkları kendi köylerinde bir aile gibi yaşadığından, aynı köyün çocukları da bir arada huzurla ve kardeşçe büyür. Bu kadarı bile Kafkas halkları için akraba evliliğinin ne denli uzak bir kavram olduğunun göstergesidir.

5. Kadınlar eşlerini seçer, “kız isteme, kız verme, başlık parası” gibi kavramlar yoktur.

5. Kadınlar eşlerini seçer, “kız isteme, kız verme, başlık parası” gibi kavramlar yoktur.

Kadınlar Kafkas toplumlarında ciddi söz sahibidir. Kafkas halklarının anaerkil bir toplum olduğu söylenebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kadınlar evlendikten sonra da kendi soyadlarını kullanır.

6. Kadınlar evlendikten sonra da kendi soyadlarını kullanır.

Kadınların toplumdaki yeri hiçbir medeniyette olmadığı kadar kuvvetlidir. Kadınlar toplumsal yaşamda söz sahibi olmalarının haricinde birey olarak erkeklerle eşit haklara sahiptir. Örneğin kadınlar evlendiklerinde kendi soyadlarını kullanmaya devam eder.

7. Kafkas halklarında dilenci yoktur

7. Kafkas halklarında dilenci yoktur

Çerkesler insanlık onuruna verdikleri değerle bilinirler. Dilenmek bir tarafa, hiçbir şart altında kimseden hiçbir şey talep etmemeyi şiar edinen Çerkesler bu özellikleriyle sürgün gittikleri her yerde dikkat çekmişlerdir. Literatüründe dilenmek gibi bir kelimenin yer yoktur.

8. Çocuk yaşta evlilik, kadına şiddet yoktur ve asla kabul görmez.

8. Çocuk yaşta evlilik, kadına şiddet yoktur ve asla kabul görmez.

Tarihin belli dönemlerinde dini ve kültürel olgulara göre meşru kabul edilebilen bu kavramlar binlerce yıl boyunca hiçbir Kafkas halkında karşılık bulmamıştır.

9. Büyüklerin sözü kanundur.

9. Büyüklerin sözü kanundur.

Kafkas halkları gündelik yaşantılarını yazılı değil sözlü kanunlarla düzenler. Bu sözlü kanunların en muteberlerinin başındaysa halkın yaşlıları tarafından alınan kararlar gelir. “Thamade”lerin aldığı kararlar kanun gibi kabul edilir ve karşı gelinmez. Bu konuda günümüzden çok güzel bir örnek yer alıyor: Bilindiği gibi düğünlerde kutlama amacıyla silah atılması tüm Türkiye’de ciddi bir sorun. Devletin birçok yaptırımına karşın engellenemeyen bu gelenek, Türkiye’de yaşayan Çerkes büyüklerinin aldığı bir kararla yasaklanmış ve bu kararın alınmasının ardından ülkedeki tüm Kafkas göçmeni halklar karara riayet ederek bir daha düğünlerde asla silahla kutlama yapmamıştır.

10. Büyük Roma İmparatorluğu’nu kuran Etrüsk Hanedanı Kafkasya kökenlidir.

10. Büyük Roma İmparatorluğu’nu kuran Etrüsk Hanedanı Kafkasya kökenlidir.

Hatta bugünkü İtalya sınırları içerisinde Adige nehri yer almaktadır. İtalyan kültürüyle Çerkes kültürü birçok noktada benzeşir. Aynı

şekilde Bask halklarının ve Hititlerin kökeninin de Kafkasya’ya uzandığına dair ciddi bulgular vardır.

Adige Nehri

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Dilleri millattan önce 3000’lere uzanır

Bugün birçok modern dilin kökeni Kafkasya’ya uzanır. Kafkasya gibi küçük bir coğrafyada 37 farklı dil konuşulur. Bugün birçoğu kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olsa da Kafkas halkları öncelikle dilleri olmak üzere kültürel miraslarını yaşatma konusunda oldukça başarılıdır.

12. Dünyaca ünlü sanatçı Loreena McKennitt “Fahri Çerkes”dir

Abhaz kültürüne olan hayranlığı sebebiyle kendini bu şekilde

tanımlayan Loreena McKennitt birçok kez Türkiye’ye gelmiş ve Abhaz köylerinde

misafir olmuştur.

Loreena McKennitt Bıçkı Köyü / Apsuva Koşara oyunuyor Yeş

13. Son olarak

13. Son olarak

Bugün “Çerkesler” olarak bilinen ve aslında birçok farklı etnik unsuru bir arada barındıran Kafkas Halkları, Büyük Kafkas Sürgünü öncesinde, anavatanlarında, insanlık tarihinin kültürel ve sosyal anlamda en ileri medeniyetlerinden birine sahipti. 21. yüzyılda bile insanları şaşırtan birçok medeniyet emaresinin, Kafkas halkları için binlerce yıldan beri süregelmesi ve

gündelik yaşantılarının parçası olması sebebiyle Kafkas halkları bugün taraflı-tarafsız birçok kişi tarafından “asalet” ve “medeniyet” kavramlarıyla özdeşleştiriliyor. 1864 yılında Çarlık Rusya’sı tarafından dünyanın dört bir yanına sürgün edilmeleriyle birlikte Türkiye dâhil birçok ülke bu sıradışı halkla tanıştı. Dünyanın en eski ve köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kafkasya maalesef bugün de birçok çatışmaya ve acıya tanıklık ediyor. Bu topraklarda yaşayan ve kültürlerini farklı coğrafyalarda yaşatmaya devam eden Abhaz, Adige, Çeçen, Kabartey gibi halklarsa yaşam biçimleri, örf ve adetleriyle var oldukları her ülkede dikkat çekiyor.

Pyotr Nikolayevich Gruzinsky'nin Kafkas Sürgünü'nü konu alan tablosu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
716
241
41
24
23
17
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?