Görüş Bildir
Haberler
Borsa Gündem Olaylarından Nasıl Etkilenir?

Borsa Gündem Olaylarından Nasıl Etkilenir?

Altay Bilgin
02.11.2014 - 10:39 Son Güncelleme: 02.11.2014 - 10:47

Borsa Gündem Olaylarından Nasıl Etkilenir?

Borsa hareketleri incelendiği zaman, yapılan açıklamalar, siyasi, ekonomik gelişmeler ve bu nedenlerden kaynaklı yatırımcıların psikolojik tepkilerinin borsa dalgalanmalarına neden olduğu görülmektedir. Daha derin bir şekilde incelendiğinde ise insan psikolojisinin borsa üzerinde en büyük etkiyi yaptığı görülecektir. Yatırımcılar var olduğu sürece borsanın var olduğu düşünülecek olursa, psikolojinin en büyük etken olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Borsa gündem olaylarından, yatırımcıların tepkilerine göre etkilenecektir. Örneğin ABD’de açıklanan bir veri öncesinde piyasaların durgun bir seyir izlemesi, yatırımcıların açıklamaya göre yön arayışına gireceklerindendir. Yatırımcının pozisyonlardan uzak durması, borsanın yatay seyirde izlemesine neden olacaktır. Buna en yakın örnek olarak FED’in varlık alımlarına son vermesi ve sonucunda yaşananları gösterebiliriz. Varlık alımlarının bitirilmesi, Amerikan ekonomisinin iyi durumda olduğunu gösteriyor ve doların değerlenmesine neden oluyor. Doların aşırı güçlü olması ise uluslararası piyasalarda etkilerinin ne olacağının gözlenmesi ile düşüşlere neden oluyor.

2014 yılının Temmuz ayında sizlerle paylaşmış olduğumuz Gazzeİsrail ve RusyaUkrayna olaylarının borsaya etkileri, jeopolitik sorunların gün yüzüne çıkması nedeniyle şiddetli dalgalanmalar yaşandı. Yatırımcıların, bu olaylar karşısında piyasaların nasıl etkileneceğini izlemeleri, durgunluğa ve ani dalgalanmalara neden oldu. Aynı zamanda son zamanlarda patlak veren Ebola salgını da borsalar üzerinde etkili oldu.

Uzmanlar ise 2014 yılıyla ilgili borsayı etkileyen en önemli gündem olayları olarak FED’in varlık alım programını, Avrupa’da düşük enflasyonu, Çin’de sert düşüşleri ve dünya genelinde merkez bankalarına aşırı güven duyulmasına dikkat çektiler. Bunlara ek olarak Orta Doğu’da meydana gelen karmaşalar, anlaşmazlık ve gerginlik dikkat çekilmesi gereken en önemli gündem olayı ve jeopolitik risk olarak gösterildi.

KAYNAK: http://borsanasiloynanir.co/borsa-gundem-olaylarindan-nasil-etkilenir/

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0