Görüş Bildir
Haberler
Bora Özkent Yazio: LinkedIn’i Boşverin Polywork’e Gelin

Bora Özkent Yazio: LinkedIn’i Boşverin Polywork’e Gelin

Bora Özkent
23.02.2022 - 13:13

Yeni teknolojiler sayesinde ebeveynlerimizin, öğretmenlerimizin, iş yerlerimizin bize dayatmaya çalıştığı “dikey ve lineer” kariyerlerden kurtuluyoruz artık. 

Yani ömrümüzü bir fonksiyonda (örneğin muhasebe) tüketip, kariyerimizde adım adım ve yavaş yavaş yükselmeyi umarak mutluluğu emekliliğe ertelemek zorunda değiliz.  

Bugün önümüzde çok daha renkli, çok daha canlı ve heyecan verici kariyer seçenekleri var. Tutkuyla ve keyifle yapacağımız pek çok işin kombinasyonundan para kazanabiliriz.

Geçen yazımda bu kariyer seçeneklerine “yanal ve dağınık”  sıfatını yakıştırmış, 10 ayrı iş yaptığım kendi iş hayatımı da buna bir örnek olarak vermiştim. Yazıda günümüzün en büyük profesyonel hayat ve kariyer sitesi LinkedIn’in “yanal ve dağınık” kariyer ihtiyaçlarına neden yanıt vermediğini anlatmış, daha yenilikçi çözümlere ihtiyacımız olduğunu söylemiştim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte bugün o çözümlerden birisini anlatmak istiyorum: Polywork

İşte bugün o çözümlerden birisini anlatmak istiyorum: Polywork

Polywork ismini çok eşlilik anlamına gelen “poligami” kelimesinden alıyor, ama burada “eş” yerine “iş”i koyuyorsunuz, yani sitenin ismini aldığı kök kavram “çok işlilik”. 

Polywork benim gibi çok işli, yani poligamik kariyerlere sahip insanlara hitap eden bir kariyer ve profesyonel ilişkiler ağı sitesi. 

Poligamik kariyer konusunda denk geldiğim en net tanımlamayı Adobe’den Scott Belsky yapmış: “Birden çok beceriye sahip, birden fazla alandaki projeler üzerinde çalışan ve meslekleri bir proje portföyüne benzeyen kişiler.

Örneğin bir yandan bir bankanın hazine departmanında çalışıyorsunuz, bir yandan da ekonomik gelişmeleri yorumladığınız bir blogtan para kazanıyorsunuz.

Ya da serbest zamanlı bir yazılım geliştirmecisi olarak evinizden büyük şirketlere hizmet veriyor ama akşamları da büyük bir izleyici kitlesine canlı yayınlarda yoga dersleri sunuyorsunuz.

Hatta belki de kendinizi böyle 2-3 alanda bile kısıtlamıyor, yaratıcılığınızı, bilgi birikiminizi ve becerilerinizi birbirinden tamamen farklı alanda değerlendiriyor, kariyerinizi projeden projeye sıçramalar şeklinde yaşıyorsunuz. 

(Not: Eğer bu tanıma uygun çılgın bir kariyeri merak ediyorsanız sevgili Uğur Batı ile gerçekleştirdiğim röportajı Youtube’da bulabilirsiniz. Kendisi görebileceğiniz en başarılı ve ilginç poligamik kariyerlerden birisine sahip.)

Kariyeriniz örneklerini vermeye çalıştığım seçeneklere yakınsa ya da böyle bir kariyer inşaa etmek istiyorsanız siz de bir poligamiksiniz… We Polywork tam size göre.

Kariyeriniz örneklerini vermeye çalıştığım seçeneklere yakınsa ya da böyle bir kariyer inşaa etmek istiyorsanız siz de bir poligamiksiniz… We Polywork tam size göre.

Peter Johnston tarafından kurulan Polywork, yaptığınız işleri, edindiğiniz becerileri, yürüttünüz projeleri, kurduğunuz yan işleri, başardığınız şeyleri, açık kaynak girişimlerine verdiğiniz destekleri, podcastlerinizi, NFT’lerinizi ve daha pek çok şeyi sergileyebildiğiniz bir platform. 

Ve tüm bunları çok eğlenceli ve çağdaş özellikleri olan bir ara yüz üzerinden yapıyorsunuz.

Mesela yaptığınız işleri “Medium’da Yazı Paylaştı”, “Youtube’a Yeni Video Yükledi”, “Konferansta Konuşma Yaptı” gibi önceden tanımlanmış etiketlerle duyurabiliyorsunuz. Bu sayede hizmetlerinize ihtiyaç duyan insanlar etiketler üzerinden kolaylıkla size erişebiliyorlar.

Polywork bu yönüyle LinkedIn’den tamamen ayrılıyor. 

LinkedIn kariyer yolculuğunuzla ilgilenirken, Polywork yaptığınız işleri , ilgilendiğiniz alanları, başarılarınızı, öğrenimlerinizi paylaşmaya teşvik ediyor sizi ve böylece bambaşka türde bir iş özgeçmiş inşaa etmenizi sağlıyor.

Polywork liyakatın, yani performansın ve yeteneğin öne çıkmasına yardımcı oluyor, hangi okulda okuduğunuzdan veya geçmişte çalıştığınız iş yerlerinden bağımsız olarak değerlendirilmenizi sağlıyor.

Polywork’un yapısı insanların sizi unvanlarınızla değil, onlara ne katabileceğinizle tanımasına yardımcı oluyor. Bu da özellikle serbest zamanlı ya da proje bazlı çalışmak isteyenler için harika bir fırsat bana kalırsa.

Site işinizle ilgisi olmayan ama gurur duyduğunuz şeyleri paylaşmanızı da mümkün kılıyor. Mesela eğer çiçek buketleri yapmayı çok seviyorsanız onu da buraya ekleyebiliyorsunuz. Bu da sizin kim olduğunuza dair karşı tarafa daha güçlü, insancıl ve bütüncül bir resim sunuyor.

Yakın zamanda 11 milyon ABD doları seviyesinde yatırım alan Polywork’u denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Sitedeki örnek kariyerleri, konuşulan konuları ve yapılan işleri okumak bile kendi içinde çok ilham verici. Kendi profilinizi oluşturma süreci de kariyerinizi ve dünyaya gerçekte ne kattığınızı  gözden geçirmek açısından son derece ilginç bir deneyim.

Sitenin adresi şöyle: Polywork | A new kind of professional network

(Not: Polywork’la hiçbir sponsorluk ilişkim yoktur.)

Web

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın