Görüş Bildir
Haberler
Bitcoin'in Önceki Yıllara Ait Fiyat Hareketleri Bize Gelecek İçin Neler Söylüyor?

etiket Bitcoin'in Önceki Yıllara Ait Fiyat Hareketleri Bize Gelecek İçin Neler Söylüyor?

Well Ok Then
29.06.2022 - 10:39

Her ne kadar Kriptoseverler Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki yüksek değişkenlik oranına alışkın olsa da gelecek ile ilgili öngörülere de sahip olmak ister. Biz de sizler için Bitcoin'in geçmişteki fiyat hareketlerine bakarak sizler için birtakım analizler yaptık. 

Gelin birlikte inceleyelim! 

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önce Bitcoin'in genel bir grafiğine bakalım!

Önce Bitcoin'in genel bir grafiğine bakalım!

Grafikten de göreceğiniz üzere BTC'nin 2014-2022 yılları arasında 3 tane belirgin tepe noktası var. Peki bu tepe noktalarını tetikleyen olaylar neler? 

1. Zirve 2017 yılında Japonya'nın kripto para borsalarına izin vermesi, ardından G. Kore ve Japonya'da kripto paraların yaygınlaşması ile gelen 20.000 Dolarlık bir seviye. Bu tepe noktasının ardından Japonya'da büyük bir kripto para piyasasının hacklenmesi, Balinaların yüksek fiyattan nakite dönmek istemeleri gibi olaylar tetikledi ve ilk büyük düşüş yaşandı.

2. ve 3. zirveler ise 2021 yılının sırasıyla Nisan ve Ekim aylarında geldi. Coinbase'in Amerikan borsası Nasdaq'ta listelenmesi ve ilk Bitcoin ETF'inin ortaya çıkmasıyla geldi. 

Peki ara dönemlerde neler yaşandı?

2018 ve 2019 yılları arasında yaşana ilk "Bitcoin Kışı" dönemi!

2018 ve 2019 yılları arasında yaşana ilk "Bitcoin Kışı" dönemi!

Mart 2018 ile Mayıs 2019 arasında Bitcoin ilk kışını yaşadı diyebiliriz. Japonya'da gerçekleşen hacklenme vakaları, çalınan kripto paralar, Balinaların nakite dönmesi gibi birbirini izleyen ve kripto para yatırımcılarının güvenini sarsan bu olaylar silsilesi piyasayı durgun bir döneme sürükledi. Ta ki 2019 yılında beklenmedik bir şekilde kripto para piyasaları Facebook'tan destek alana kadar. Facebook'un kendi kripto para birimi Libra'yı duyurmasıyla kripto para piyasaları tekrar toparlanma evresine geçti. Libra her ne kadar bügün sona erdirilmiş başarısız bir proje olsa da o dönem kripto para piyasalarının toparlanmasında büyük bir rol oynadı.

Covid-19 ile birlikte gelen "Pandemi Patlaması" dönemi!

Covid-19 ile birlikte gelen "Pandemi Patlaması" dönemi!

Tam yeniden toparlandı denen kripto para piyasalarına 2019 yılının sonlarında bir pandemi darbesi geldi. Piyasalar ilk başta tökezlese de pandeminin ilerleyen dönemlerinde hükümetlerin küçük yatırımcılara verdiği teşvik paketleri ile birlikte kripto para piyasaları yeniden canlanmaya başladı. Altı ay gibi kısa bir sürede, Bitcoin 12.000 dolardan 63.000 doların üzerine çıktı. Ancak bu harika tablo Çin'den gelen bir haberle bozuldu. Çin, ülke çapında kripto para madenciliğinin yasakladığı duyurdu. Ardından dünya çağında konuşulan regülasyon beklentileri ile birlikte yeniden bir düşüş dönemine geçildi.

Bitcoin ETF ile "Son Zirve ve Büyük Çöküş" dönemi!

Bitcoin ETF ile "Son Zirve ve Büyük Çöküş" dönemi!

Çin'in yasakları, dünya çapında konuşulan regülasyon beklentileri derken BTC 2021 yılının Temmuz ayına geldiğimizde 30.000 dolar seviyelerine kadar geriledi. Neyse ki Bitcoin'in imdadına bu sefer ETF yetişti. Doğrudan BTC tutmadan yükseliş ve düşüşe oynanabilecek bir borsa yatırım fonu olan Bitcoin ETF'in Ekim 2021'de tanıtılmasının ardından BTC'de tüm zamanların en yüksek değeri olan 69.000 dolar seviyeleri görüldü. Ancak bu durum Bitcoin'in geleneksel borsalara bağlanması anlamına geldi ve borsaların düşüşü ve yükselişi Bitcoin'i eskiden olduğundan çok daha fazla etkilemeye başladı. 2021 yılının sonlarına geldiğimizde dünya çapında etkisini gösteren enflasyon artışı ve buna eklenen Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte tüm piyasalar alt üst oldu. Ekonomiler yavaşladı, faizler yükseldi ve borsada işlem gören özellikle teknoloji hisselerinde sert düşüşler yaşandı. Tüm bunlar birbirine eklenince de kripto para piyasaları da bu baskıya dayanamadı ve BTC bugün tekrardan 20.000 dolarlık seviyeye yani 2018 yılında yaşanan zirve seviyesine geri döndü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bitcoin için ve yatırımcılar için sırada ne var? Gelecekte bizi neler bekliyor?

Bitcoin için ve yatırımcılar için sırada ne var? Gelecekte bizi neler bekliyor?

Bitcoin’in önceki patlamalarının tümü, kısa sürede kayda değer bir kâr elde etmeyi umarak piyasaya akın eden küçük yatırımcılar tarafından desteklendi. Sonrasında yaşanan çöküşler ise, düzenleyiciler, daha geniş pazar veya sektörün riskleri hakkındaki endişeler tarafından tetiklendi.

Bu eğilimlerin devam etmesi muhtemel görünüyor.

İleriye baktığımızda, kripto paralarla ilgili gelecekte yürürlüğe girecek kanun ve kuralların pratikte nasıl çalışacağı büyük ölçüde belirsizliğini koruyor. Ancak düzenleyiciler kuralları belirlemede başarılı olurlarsa, kripto endüstrisinin daha fazla güven inşa etmesine ve belki de sonunda bir miktar istikrar sağlamasına yardımcı olacaklar.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Yorumlarda buluşalım...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın