Görüş Bildir
Haberler
Bir Acayip Zor Yarış: Türkiye'nin Pop Müzik Macerasını Bugüne Taşıyan 19 Mihenk Taşı

etiket Bir Acayip Zor Yarış: Türkiye'nin Pop Müzik Macerasını Bugüne Taşıyan 19 Mihenk Taşı

Laurie Strode
19.04.2020 - 17:00

Türkçe pop müziği düşündüğümüzde bugün çok acayip yerlerde olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz sanıyoruz ki. Memleketteki uzuuun yolculuğu çok kolay olmadı doğrusu, 90'lara geldiğimizde ise adeta patlama yaşadı ve günümüzde de en çok dinlenen, en çok ve en kolay tüketilen tür oldu. Üretimi de bol, pop müzik yapan şarkıcılar da. 90'lı yıllarda üretilen kaliteli ve zamansız üretimlerin yanından geçen çalışmalar bugün bulmak neredeyse imkansız. Ama neticede atılan her adım bugün bildiğimiz manadaki pop müziğin temelleri oldu. Dünyadaki gelişmelerin de bunda payı yüksek elbette fakat biz ülkedeki macerasından bugünü etkileyen mihenk taşlarına bakalım istedik.

Çok da geriye gitmeden 90'lı yıllardan bugüne sizler için dönüm noktalarını listeliyoruz. Buyrunuz içeriğimize...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ülkemizdeki temelleri yıllar yıllar önce atılmıştı zaten pop müziğin. Uzun bir dönem rüzgarını estirmişse de...

Gelişen yeni teknolojiyle birlikte yenilenip 90'lı yıllarda zirvesini yaşayacaktı aslında.

2. Bu noktada Sezen Aksu'yu ilk sıraya taşımamız gerekiyor. 70'lerin ortasından itibaren piyasadaki varlığıyla gönülleri fethetmişti halihazırda. Yani Minik Serçe, doksanlara tahtını sağlamlaştırıp gelmişti.

3. Sezen Aksu, kendi kariyerini ilmek ilmek örerken, prodüktörlük imzasıyla da pop müzik tarihine damga vuruyordu.

Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Sertab Erener; Sezen Aksu'nun ilk prodüksiyon harikalarıydı. Yıllar içerisinde kimler kimler girmedi ki bu piyasaya Sezen Aksu sayesinde! Fakat bu üçlü pop müziğin kilit isimlerinden oldu.

4. 1992 senesinde ise bir patlama daha yaşadı pop müzik. Çünkü artık Tarkan Türkçe Pop sahnesindeydi.

5. Ama Tarkan, demir tahtına Karma albümüyle oturdu diyebiliriz. Bugünkü Tarkan'ın izleri işte oradan!

Kimilerine göre onun asıl olayı Ölürüm Sana olsa da Tarkan, Amerika'ya gidip geldikten sonra büyük bir değişime uğramıştı. Aldığı eğitim, orada yaptığı bestelerle Türkçe pop'a Karma gibi bir albüm kazandırdı. O günden beri yeri doldurulamaz bir isim oldu bu topraklarda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çok genç yaşında çok sayıda mükemmel işlere imza atan besteci Uzay Heparı'nın geçirdiği kaza ve zamansız gelen ölüm haberi...

7. Uzay demişken Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe küskünlüğü, bu uğurda yazılan hit şarkılar. Ve 25 yıl sonra gelen o ünlü barışma.

7. Uzay demişken Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe küskünlüğü, bu uğurda yazılan hit şarkılar. Ve 25 yıl sonra gelen o ünlü barışma.

Sezen Aksu ile Yıldız Tilbe'nin ve 'Onun Alma Beni Al' şarkısının o dilden dile dolanan efsane hikâyesini bilmeyen yoktur. Nesilden nesle anlatılır durur... Türkçe pop'un dümenini döndüren hikayelerden biridir bu hiç kuşkusuz. Bu olay kadar olmasa da kısa süreli bir rüzgar estirmişti barışmaları da. 25 yıl sonra ilk kez bir araya gelmeleri Sezen Aksu'nun Yıldız Tilbe'ye şarkı yazacağını söylemesi, sadece magazinsel bir olay değil, pop müzik tarihini şekillendirecek olaylardan biridir bu da.

8. Ve tabii ki yazdığı sözlerle koca bir kültür yaratan Aysel Gürel'i de unutmamalı...

Aysel Gürel, Garo Mafyan, Onno Tunç gibi isimler arkaplandaki kahramanlarıydı pop müziğin.

9. Bugünün zirve isimlerinden Gülşen'in pijama ile gelen devrimi...

Günümüzde Gülşen'in pop müzik kraliçelerinden biri olduğunu biliyoruz. Ama o da çok zorlu yollardan geçip taçlandırdı kariyerini. Önce pijamalı kız olarak tanıttı kendini tüm Türkiye'ye. 2000'lerin ortalarından sonra hem kariyerinde hem özel hayatında bocalamalar yaşasa da 2013'teki efsane geri dönüşüyle, parçalanamaz bir başarı elde etti ve etmeye devam ediyor.

10. Yıllarca hasret kalınan Eurovision birinciliğimiz...

Türkiye, 70'lerden beridir Eurovision sahnesinde boy gösteriyordu. Kimi zaman yüksek sıralamalar elde etsek de çoğu zaman son sıralarda yerimiz hazırdı. Fakat çok başarılı müzisyenlerin de yer aldığı bu sahnede kimse bizi Sertab Erener kadar mutlu edemedi. Çünkü o muhteşem gösterisiyle Türkiye'yi birinciliğe taşımıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tabii ki günümüz teknolojisiyle klipler çok daha estetik hal almışsa da 90'lardan bu yana fikir açısında çok değişiklik olduğunu söyleyemeyiz.

Elbette RTÜK'ün verdiği sınırlar çerçevesinde diyelim. Çünkü 90'lar daha çok Hülya Avşar, Tarkan vs. gibi birçok ismin daha erotik temalı kliplerle boy göstermesiydi bir yandan da.

12. Sene 1995 ve Mirkelam, Her Gece ile hayatımıza girdi. Klibinde ölümüne koşması, pantolonu sadece müziği değil popüler kültürün tamamına damga vurdu.

13. Nazan Öncel'in 1991'deki müziğe dönüşü pop müzikte daha alternatif bir kanal açmış oldu.

70'lerin sonunda başlayan müzik kariyerine bir süre ara verip 91'de Bir Hadise Var albümüyle dönmüştü Nazan Öncel müziğe. Bu albüm ve Nazan Öncel'in özgün tarzı pop müzikte onu diğerlerinden kolayca ayırmıştı esasında.

14. Farklılıklar derken şimdilerde kendisi çok ortalarda olmasa da Yonca Evcimik, tüm pop müziğin seyrine etki eden isimlerden biriydi.

1991'de Abone ile piyasaya girdi Yoncimik. Ama yaptığı en önemli şeylerden biri kesinlikle koreografili dans ve pop müziği birleştirmesi oldu.

15. Ve Demet Akalın sahnede...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Günümüze doğru gelirken; bir imparatorluğun yerini başka bir kulvarda genlerine bırakmış olması ve İdo ile gelen yeni nesil dans furyası.

Yukarıda Yonca Evcimik'in koreografili dans ve pop müziği birleştirmesinden bahsetmiştik. Yonca'nın popüler kültürdeki bu etkisini ve başarısını popüler kültür İdo'yla hayatımıza giren manasız dans figürleriyle yeniden kucaklamaya çalıştı. Örnekleri çoğaltabilirsiniz, Edis, Sinan Akçıl gibi isimlerle başlayalım...

17. Sürekli yükselen bir süperstar o! Ajda Pekkan, her daim yenilikçi, her daim mihenk taşı!

Ajda Pekkan, çook uzun yıllardır hayatımızda ve yaptığı her işle, bir süperstarın olması gerektiği gibi parlayabiliyor.

18. On yılı aşkın bir süredir Türkçe pop, eski isimlerin zirve zamanlarını yaşamalarına tanık oluyor: Hande Yener, Serdar Ortaç, Gülşen, Mustafa Sandal...

19. Bir yandan da Aleyna Tilki gibi pop müzik camiasında yeni neslin yükselmesi de son olarak günümüzün pop müziğindeki etkili olaylardan...

Uzun bir yolculukla bugüne ulaşan Türkçe pop müzik birçok zamansız eser bıraksa da günümüzde hızla tüketilen ve eskiyi sıklıkla aratan bir türe dönüşmüş durumda. Bazen izlerini, günümüz teknolojisiyle harmanlanmış bir şekilde görsek de 90'ların başarısının daha iyi anlaşılması gerekli belki de...

Sizin de aklınızda yer edinmiş dönüm noktası diyebileceğiniz olaylar varsa yorumlara bekleriz... 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
18
11
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
korkmazzgil

Ve Demet Akalın Sahnede yazacak kadar ne gördünüz müziğimize ne katkıda bulundu? Harbi çok gerizekalısınız. Hiç mi bir editör kontrol etmedi bu içeriği? İyic... Devamını Gör

Laurie Strode

iyidir, kötüdür diye bir yorum yok içerikte. zaten konu da bu değildir, konu demet akalın'ın türkçe pop'un seyrinin bugünkü noktaya gelmesindeki en büyük etk... Devamını Gör

Lestat

Ne varsa eskide var kardeşim. Tarkan, Mustafa Sandal, Burak Kut, Ayşen Nur Yengi, Sertap Erener, Reyhan Karaca, Mirkelam, Levent Yüksel, Yaşar ve çok daha fa... Devamını Gör

tc Elif

Aleyna Tilki hariç hepsi 👏👏👏👑👑