Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Hücrelerin Kendi Ölümünü Kandırdığını Keşfetti

Bilim İnsanları Hücrelerin Kendi Ölümünü Kandırdığını Keşfetti

Yeni bir araştırmaya göre enfeksiyon ve iltihaplanma tepkisiyle gerçekleşen piroptoz hücre ölümü aslında durdurulabiliyor. Özellikle koronavirüs hastalarının ölmesine neden olan sitokin fırtınasına neden olan bu fenomenin sırrı çözüldü. Bu sayede hücre ölümünün önüne geçilebilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vücudumuz sağlıklı kalabilmek için hücreleri piroptoz ile öldürmeyi tercih ediyor.

Vücudumuz sağlıklı kalabilmek için hücreleri piroptoz ile öldürmeyi tercih ediyor.

Ancak bu vücudumuzda geri dönülemez bazı hasarlara neden olabilir. Hücre ölümünü incelemeyi zorlaştıran şey ise farklı hücrelerde ve farklı insanlarda bu işlemin nasıl başladığının tahmin edilememesi.

Chicago Illinois üniversitesinden bir araştırma ekibi ışığa tepki veren hücre ölümüyle bağlantılı bir proteinin kopyasını oluşturarak, piroptozu analiz etmeyi başardı. Laboratuvar deneyleri sonucunda dış koşullara bağlı dinamik olarak kendi kendini düzenleyen piroptoz belirtilerini ortaya koydu.

Farmakolog Gary Mo, “Hücre ölümünün tek yönlü bir yolculuk olmadığını anladık. Süreç aslında bir iptal ve kapatma düğmeleri olacak şekilde programlı” dedi. Yani hücre ölümlerinin piroptoz gibi patlayıcı bir şekilde olması gerekmediği anlaşıldı.

Bu süreç hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen araştırmacılar, proteini ışığa tepki verecek şekilde genetik mühendislikle optogenetik bir gasdermin tasarladı.

Mo, "Bizim optogenetik gasdermin, öngörülemeyen patojen davranışını ve değişken hücresel yanıtı atlamamıza izin verdi, çünkü piroptoz başlatıldığında hücrede olanları moleküler düzeyde taklit ediyor" dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mo, bir hücrenin bu yöntem sayesinde ölümü aldatabileceğini ancak bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini söyledi.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın