Görüş Bildir
Haberler
Bilim Açıklıyor: Çevrenizdeki İnsanlara Göre Daha Endişeliyseniz Aslında Daha Zekisiniz!

etiket Bilim Açıklıyor: Çevrenizdeki İnsanlara Göre Daha Endişeliyseniz Aslında Daha Zekisiniz!

Zeki insanların genelde daha endişeli bireyler olduğu düşüncesi yaygın bir fikir. Buna paralel olarak bilimsel araştırmalar da zeka ile endişeli olmaya yatkınlık arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. Peki nasıl?

Kaynak: http://www.researchgate.net/publicati...
İçeriğin Devamı Aşağıda

"Endişeli bir zihin, araştıran bir zihindir."

"Endişeli bir zihin, araştıran bir zihindir."

Bilim insanlarına göre endişe ile zeka arasında güçlü bir bağ var. Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, anksiyete seviyesi daha yüksek olanların daha zeki olduğunu göstermiş. Bunun nedeni olaraksa bu tarz kişilerin sürekli etraflarını incelemesi ve gözlemlemesi, teoriler ve senaryolar üretmesi, açıklamalar getirmeye ve mantık kurmaya çalışması ile bilgileri farklı açılardan bakarak değerlendirmeleri gösterilmiş.

Zeki insanların öz farkındalığı daha yüksek oluyor.

Zeki insanların öz farkındalığı daha yüksek oluyor.

Aslına bakılırsa temelde bu kötü bir şey değil, fakat özellikle sosyal ortamlarda bu bireyler için bu durum dezavantaj olabiliyor. Kişi kendi hal ve hareketlerinin gereğinden çok farkında oluyor, diğer insanların fark bile etmeyeceği hareketlerini sanki çok garipmiş gibi algılıyor ve her an kendine odaklanmaktan ve yanlış bir şey yapmama düşüncesinden dolayı endişeli bir şekilde dolaşıyor.

Zeka seviyesi yüksek insanların olası tehlikelere karşı daha tetikte olduğu biliniyor.

Araştırmalara göre zeki insanların tehlikelere karşı daha hassas olması, çoğu zaman aslında önemsiz sayılabilecek ve diğer insanlar tarafından fark bile edilmeyecek durumlar karşısında gerilmelerine sebep oluyor.

Başka bir araştırmaya göre ise zeki bireylerin diğer insanların duygu ve düşünceleri üzerine daha fazla analiz yaptıkları sonucuna ulaşılıyor.

Başka bir araştırmaya göre ise zeki bireylerin diğer insanların duygu ve düşünceleri üzerine daha fazla analiz yaptıkları sonucuna ulaşılıyor.

Bu tip kişiler genelde karşısındakinin ruh haline veya düşüncelerine göre davranmayı seçiyorlar. Bu da kendilerinden uzaklaşmalarına ve aslında olmadıkları biriymiş gibi görünmelerine ve davranmalarına yol açıyor. Bu durum da zamanla bastırılmış kişiliğin, bireyi içten içe mutsuz etmesine yol açıyor.

Zeki insanların arkadaş seçimleri de oldukça hassas.

Zeki insanların arkadaş seçimleri de oldukça hassas.

Anksiyete seviyesi kendileriyle hemen hemen aynı olan insanlarla çok daha iyi arkadaşlık kurabilirken, diğer insanlarla o kadar rahat olamıyorlar. Bunun nedeni olarak ise anlaşılamama duygusu ve azınlıkta kalmış hissetme gibi etkenler gösteriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir başka sıkıntı da mantık ve duygu çatışması.

Her ne kadar zeki bireyler güçlü empatlar olup insanların hislerini anlayabilseler de temelde duygu değil, mantık odaklı hareket ediyorlar. Sosyal hayatın ve ilişkilerin ise mantık değil, duygular üzerine kurulmuş olması bu tarz insanların bir nevi afallamasına ve nasıl davranacaklarını bilmemesine neden oluyor. Bu da genel olarak bir endişe durumu yaratıyor.

Son olarak bir de aşırı detaycılık ve mükemmeliyetçilik var pek tabii ki.

Zeki insanların en karakteristik özelliklerinden biri de mükemmeliyetçi olmak. Ne yazık ki hayat doğası gereği mükemmellikten uzak bir kavram olduğu için de zeki insanların işleri oldukça zorlaşıyor. Bir işi kusursuz yapmak için hem zamandan, hem de kendilerinden bol bol feragat ettiklerinden, buna rağmen de hala hiçbir zaman mükemmel iş çıkardıklarına ikna olamadıklarından dolayı endişe seviyeleri artış gösteriyor.

Sözün özü, bilimsel temellere göre, normalden fazla endişeli bir insansanız bu durum sizin normalden fazla zeki olduğunuzu gösteriyor olabilir. Yine de bu her endişeli insanın zeki olduğu anlamına gelmiyor, nitekim bilimde genellemelere yer yoktur ve istisnalar mevcuttur.

Başta da dediğimiz gibi, 'Endişeli bir zihin, araştıran bir zihindir.'.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
953
199
86
39
38
32
30
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Apollonia corleone

Anksiyetem olmasaydı da aptal olsaydım zeka umrumda değil bu illetten kurtulmak istiyorum beni çok yoruyor

Burak K.

Sen ölmemişmiydin lan apalonya

BMO

BU BEN :D diye yazmadan önce anksiyetenin havalı bi şey olmadığını bilmeniz gerekir. İnsan hayatını akla gelebilecek her yolla mahveder, hemen hemen diğer bü... Devamını Gör

Deniz Yılmaz

Zekayla alakalı değil insanı lanet bir uyuşturucu bağımlısı yapabiliyo tecrübeyle sabit

zekayla ilgisi oldugunu sanmıyorum, bu kadar endise, detaycılık, kontrol manyaklıgı insanın ömrünü tuketiyor...surdan bir manyak uzatırmısınız-.-