Görüş Bildir
Haberler
Bildiğimiz Güreşin Yanı Sıra Milli Sporumuz Olarak Anılan 9 Geleneksel Türk Sporu

Bildiğimiz Güreşin Yanı Sıra Milli Sporumuz Olarak Anılan 9 Geleneksel Türk Sporu

cihan taştan
02.01.2023 - 08:02 Son Güncelleme: 26.10.2022 - 10:08

Uluslararası güreş müsabakalarında kabaran milli duygularımız elbette güreşin Türk sporundaki değerinden kaynaklanıyor. Bizi temsil eden ve milli sporumuz olarak gördüğümüz tek spor ise güreş değil. İşte 9 geleneksel Türk sporu!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Atlı Cirit

1. Atlı Cirit

Geleneksel Atlı Cirit oyunu bayramlarda, Cuma namazı sonrası ya da düğünlerde halkça oynanırken günümüzde 7 kişilik ve 7 atlık iki takımdan oluşuyor ve federasyonun belirlediği kurallara göre oynanıyor.

2. Şalvar Güreşi

2. Şalvar Güreşi

Genellikle Kahramanmaraş iş merkezi ve ilçelerinde icra edilen bu güreş çeşidi yıllardır yapılmaktadır. Şalvar güreşi çok eski geleneklere dayanan ve Türkmenler tarafından yapılan bir güreş türüdür. Güreşçiler şalvar giyerler ve çıplak ayakla güreşirler.

3. Aba Güreşi

3. Aba Güreşi

Adını güreşçilerin giydiği yün ceketten alan aba güreşi, kendine has ve özgün bir yapıya sahiptir. Bazı teknik özellikleri judo ile benzerlik gösterir. Kapışmalı ve aşırtmalı olarak iki çeşidi vardır.

4. Kökbörü

4. Kökbörü

Kökbörü oyunu, günümüzde hala en doğal haliyle oynanan oyunlardandır. Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerde sıklıkla oynanır. Cirit gibi atlı bir spor olan kökbörü, atla koşarak oğlağı kapmak ve rakip takımın kalesinden geçirerek sayı almak üzerine kuruludur.

5. Atlı Okçuluk

5. Atlı Okçuluk

Okçuluk ve binicilik Türk yaşam biçimi ile özdeşleşmiştir. Türkler oklarını ve atlarını savaş için farklı taktiklerde geliştirmiş ve atlı okçuluk teknikleri böylece ortaya çıkmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Atlı Kızak

6. Atlı Kızak

Türklerin Orta Asya kışlarındaki yaşamından bir kesit gibi görünen bu spor, ata bağlanmış kızaklarla yapılmaktadır. Geleneksel spor dallarımızdan biri olarak kabul edilen atlı kızak, çift atlı ve tek atlı olarak ikiye ayrılır.

7. Rahvan Binicilik

7. Rahvan Binicilik

Rahvan bir çeşit atla yürüyüş biçimidir. Rahvan atların özel eğitimiyle ortaya çıkan bu sporumuz kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Osmanlı döneminde çok önemli olan rahvan atı yetiştiriciliği günümüzde de devam etmektedir.

8. Geleneksel Kızak

8. Geleneksel Kızak

Sporcular pistte çakılı olan kızakları elleriyle iterek hız alarak yarışırlar. Kar topaklarına vurarak hızlanan sporcular sırt üstü ya da yüz üstü yarışabilir. Parkuru en kısa sürede tamamlayan sporcu yarışı kazanır.

9. Kuşak Güreşi

9. Kuşak Güreşi

Kırım lehçesinde 'küreş' adı verilen bu spor, Tepreş denilen bahar etkinliklerinde sıklıkla yapılmaktadır. Pehlivanlar ceketlerini ve ayakkabılarını çıkarıp beline kuşak bağlar ve birbirlerinin kuşaklarından tutarak güreşirler.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın