Görüş Bildir
Haberler
Başlangıcından Bugüne Tüm Detaylarıyla 'Sony Pictures' Hack Skandalı

Başlangıcından Bugüne Tüm Detaylarıyla 'Sony Pictures' Hack Skandalı

www.aljazeera.com.tr

FBI, 24 Kasım'da Sony Pictures'a düzenlenen  ve firmaya ait büyük miktarda verinin internete sızmasıyla sonuçlanan siber saldırının Kuzey Kore kaynaklı olduğunu açıkladı.

FBI, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada saldırının arkasında K.Kore'nin olabileceğini ancak kesin delil bulunmadığını belirtmişti.

FBI'ın ardından açıklama yapan ABD Başkanı Baracak Obama, K.Kore’nin düzenlediği siber saldırıya zamanı gelince 'orantılı bir cevap' vereceklerini söyledi.

FBI'ın açıklamasının ardından, siber saldırının 'The Interview' adlı filmin gösterimden kaldırılmasını amaçladığı da neredeyse kesinleşti. K.Kore lideri Kim Jong-un'a düzenlenen suikastı konu alan komedi filmi The Interview, K.Kore'den büyük tepki görmüştü. K.Kore, saldırıyı düzenledikleri suçlamasını reddetmişti.

Obama, Sony Pictures’ın The Interview filmini yayından kaldırma kararının ‘yanlış olduğunu’ söyledi. Obama, ‘kendisine danışılması halinde hacker’ların tehditlerini görmezden gelmelerini tavsiye edeceğini’ belirtti.

Saldırılar Nasıl Başlamıştı?

Saldırılar Nasıl Başlamıştı?

Son haftalarda dünya gündemini en çok meşgul eden olaylardan biri, Sony Pictures'a yapılan ve dur durak bilmeyen hack saldırısı oldu. Sony'nin önünü alamadığı bu saldırı, dünyada oldukça geniş bir yankı uyandırmış ve sonrasında yaşanan gelişmeler de bu ateşin harlanmasında etkili olmuştu. Peki bu süreç nasıl gelişti, saldırı kim/kimler tarafından yapıldı, Sony'nin hacklenmesinin ardından neler var, gelin adım adım bir göz atalım.

Sony'ye yapılan saldırının başlangıç aşaması ve sonrasında yaşanan gelişmeler ise şöyle;

• 21 Kasım -- Hacker'lar Sony Pictures CEO'su Michael Lynton'a ve diğer yöneticilere bir e-posta gönderdi. E-postada kendilerine Sony Pictures tarafından verilen zararı karşılamaları isteniyordu. Sony'nin kendilerini iyi tanıdığı ima edilen e-postada, zararın karşılanmadığı takdirde kısa süre içinde saldırıya başlayacakları belirtiliyordu. (Kaynak: Mashable)

Sony Pictures hack saldırısı - e-posta (Kaynak: Mashable)

 • 24 Kasım -- Hacker'lar beklediklerini alamayınca Sony Pictures'a ait tüm bilgisayarlare erişim sağlayarak ekranlara aşağıdaki görüntüyü yansıttı. #GOP (Guardians of Peace) adlı hacker'lar Sony'ye verdikleri bu ikinci uyarıda ise; daha önceden uyarıda bulunduklarını, istediklerini alana kadar durmayacaklarını ve 24 Kasım saat 23:00'e kadar istediklerini vermezlerse Sony Pictures'a ait gizli verileri açığa vuracaklarını belirtti. Verilerin yer aldığı bağlantıları da ekranda yansıttılar. Belirtilen saatin ardından ise gizli belgeleri yayınlayarak dediklerini gerçekleştirdiler. (Kaynak: The Next Web)

• 8 Kasım -- Sony Pictures yapılan bu saldırının arkasında Kuzey Kore olduğunu düşünerek incelemelere başladı. (Kaynak: Re/Code)

• 29 Kasım -- Yapılan saldırının açığa vurulan ve Kuzey Kore liderine yapılan suikastı anlatan'The Interview' filmi ile ilişkili olduğu iddia edildi. (Kaynak: Vanity Fair)

• 1 Aralık -- Sony Pictures'ın FuryAnnieMr. TurnerStill Alice ve To Write Love on Her Arms isimli filmlerinin torrent dosyaları internette yayınlandı. Sony bu aşamada olayın araştırılması için FBI ile birlikte çalışmaya başladı. (Kaynaklar: The Next WebRe/Code)

• 2 Aralık -- GOP tarafından ilk Sony Pictures verileri yayınlandı. Çalışanlar ile ilgili Finansal bilgilerin yer aldığı verilerde Sony şirketindeki yöneticiler de dahil olmak üzere 6 binden fazla çalışanın ne kadar maaş aldığı gibi bilgiler bulunuyordu. (Kaynaklar: The Next Web,Fusion)

• 3 Aralık -- GOP tarafından ikinci veriler yayınlandı. Bu verilerde ise -ilkinden farklı olarak- Sony tarafından tutulan ve çeşitli alanlarda kullanılan şifreler yer alıyordu. Aynı zamanda bu verilerde finans şirketi Deloitte'nin çalışanlarının maaş bilgileri de bulunuyordu. (Kaynaklar:The Next WebFusion)

• 4 Aralık -- Sony'nin yeni filmler için hazırladığı ve çeşitli pazarlama stratejilerinin konu alındığı sunumlar internette yayınlandı. (Kaynak: Gawker)

• 5 Aralık -- İddialara göre saldırıyı düzenleyenler Sony Pictures çalışanlarını e-posta aracılığıyla tehdit etmeye başladı. Ancak GOP daha sonra bu iddiaları reddederek, bu tehditlerin arkasında kendilerinin olmadığını belirtti. (Kaynaklar: Re/Code, BuzzFeed)

• 7 Aralık -- Kuzey Kore yetkilileri saldırıyla olan ilişkileri ile ilgili ortaya atılan iddiaları reddetti ancak saldırıyı yapan kişileri övmeyi ihmal etmedi. Sony ise bir bildirim yayınlayarak saldırının FBI'ın diğer şirketleri uyaracak kadar büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. (Kaynaklar:Re/Code 1Re/Code 2)

FBI saldırının izini sürdüğünü ve saldırının Bangkok'taki bir otelden yapıldığını belirtti. Ancak hacker'ların interneti nasıl kullandığı bilinmediği için bu bir sonuç getirmedi. (Kaynak:Bloomberg)

The Interview filminin başrol oyuncuları Seth Rogen and James Franco konu ile ilgili olarak hacker'lara karşı alaycı bir tavırla SNL'de bazı açıklamalarda bulundu. (Kaynak: Variety)

• 8 Aralık -- Brad Pitt'in telefon numarasının da yer aldığı birçok veri daha sızdırıldı. (Kaynak:Fusion)

• 9 Aralık -- Sony'nin bilgisayarlarına sızan zararlı yazılım tespit edildi. Güvenlik firması Kaspersky, bunun Destover adında yeni bir zararlı yazılım türü olduğunu belirtti. Hackerlar terörizm içeren The  Interview filmini yayına almaması konusunda Sony'yi tekrar uyardı. FBI da saldırıların Kuzey Kore ile bağlantılı olmadığını belirtti.

Sony Pictures yöneticilerinin e-posta kutuları da aynı tarihte ifşa edildi. Ayrıca Steve Jobs filminin iptal edilmesiyle ilgili çıkan söylentiler de ifşa edilen bu e-postalar arasında bulundu. (Kaynaklar: The Next Web 1The Next Web 2Re/Code, Gawker)

• 10 Aralık -- Sızdırılan bir başka verilerde Sony'nin sahte seed'ler ile torrent indirmelerini engellemeye çalıştığı ortaya çıktı. (Kaynak: The Next Web)

• 11 Aralık -- İddialara göre Sony'nin sunucularına sızan zararlı yazılım geçtiğimiz Şubat ayında yerleştirildi. Yani iddialara göre hacklenme işlemi daha önceden gizli bir şekilde başladı.(Kaynak: The Verge)

• 12 Aralık -- Sony Pictures'a ait sızdırılan belgelerin indirilmemesi; aksi halde FBI'ın indiren kişileri de bu sürece dahil edebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Ayrıca Sony'nin sistemdeki açıkları saldırıdan önce bildiği belirtildi. (Kaynak: Fusion, Re/Code)

• 13 Aralık -- İddialara göre Sony Pictures bu süreçte ödeme yapamayacakları gerekçesiyle film çekimlerini iptal etti. Hacker'lar ise daha büyük bir saldırının gerçekleşeceğinin ve daha ilginç verileri sızdıracaklarının sinyallerini vererek, Sony için büyük bir yılbaşı hediyesi hazırladıklarını belirtti. (Kaynak: Gizmodo)

• 14 Aralık -- Sony Pictures avukatı David Boies yayın organlarına bir yazı göndererek; sızdırılan belge ve verileri paylaşmayı durdurmalarını, aksi halde şirkete verilen zarardan kendilerinin de sorumlu olacaklarını belirtti. (Kaynak: The Next Web)

• 15 Aralık -- Hacker'lar The Interview filminin galası ve gösterimi konusunda film yıldızları olan Seth Rogen and James Franco'ya terörizm içerikli tehditler gönderdi. (Kaynak: The Next Web)

• 16 Aralık -- Sony'nin eski ve yeni toplam 15 bin çalışanının bilgilerinin hackerlar tarafından ifşa edilmesinin ardından, çalışanlar Sony şirketine dava açtı. (Kaynak: GigaOm)

• 17 Aralık -- ABD'nin en büyük 4 sinema salonunun, The Interview filmini gösterime almayacakları belirtildi. (Kaynak:WSJ Twitter)

• 18 Aralık -- Sony Pictures, Kuzey Kore liderine yönelik suikast girişimini konu alan The Interview filminin galasını tehditlerin ardından iptal etti. Film gösterimden de kaldırıldı.

• 19 Aralık -- FBI, Sony Pictures'a düzenlenen siber saldırının kaynağını Kuzey Kore olarak açıkladı. ABD Başkanı Obama, zamanı geldiğinde saldırıya 'orantılı bir cevap' vereceklerini söyledi.

  • Kaynak: Webmasto ve Al Jazeera
Kaynak: http://www.webmasto.com/sony-pictures...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
3
1
0
0
0