Görüş Bildir
Haberler
Ayet ve Hadisli İslami Finans Kuralları Resmi Gazete’de: 'Bir Denetçi Allah-u Teâlâ Korkusuyla Hareket Etmelidir'

Ayet ve Hadisli İslami Finans Kuralları Resmi Gazete’de: 'Bir Denetçi Allah-u Teâlâ Korkusuyla Hareket Etmelidir'

İslami finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yapmak üzere görevlendirilen denetçiler için etik kurallar belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede denetçilere Kur'an ve hadislerden pek çok örnek verildi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Resmi Gazete'de yayımlanan kuralların içerisinde yer alan Kur'an ve hadislere tepki göstererek, Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Faizsiz finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yürütecek denetçilerin uyması gereken etik kurallar ve denetim standartları belirlendi.

14 Aralık'ta yayımlandı

14 Aralık'ta yayımlandı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nca (KGK) belirlenen kural ve standartlar 14 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

"Bir denetçi Allah-u Teâlâ korkusuyla hareket etmelidir"

"Bir denetçi Allah-u Teâlâ korkusuyla hareket etmelidir"

Dini dayanaklara göre belirlenen etik ilkelere göre “bir denetçi üstlerinin veya diğer insanların görünüşü nasıl olursa olsun Allah-u Teâlâ korkusuyla hareket etmelidir” denildi. Denetçiler için etik davranış kuralları 4 ayrı başlıkta belirleniyor. “Meşruiyet ilkesine dayalı etik davranış kuralları” başlığı altında, “Denetçi Allah-u Teâlâ'ya karşı sorumluluğunu yerine getirmesinin diğer sorumlulukları yerine getirmesine vesile olacağına inanarak ve diğerlerine kıyasla buna öncelik vererek Allah-u Teâlâ'ya karşı sorumluluklarını mümkün olan en iyi şekilde gerçekleştirmelidir” ifadesine yer verildi.

"İnanç esaslarına göre davranma"

"İnanç esaslarına göre davranma"

Düzenlemede yer alan başlıklara göre denetçinin güvenilir ve dürüst olması gerektiği vurgulandı. Denetçinin kriterleri arasında, meşruiyet, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen ve inanç esaslarına göre davranma başlıkları da dikkat çekti. Denetçinin davranışlarının İslami değerler ile uyumlu olması gerektiğinin de altı çizildi.

Denetçiler için belirlenen etik kurallarda referans verilen sure ve ayetlerden bazıları şöyle: Nahl Suresi 90. ayet, Nisa Suresi 58. ayet, Ahzâb Suresi 72. ayet, Bakara Suresi 30. ayet.

"Türkiye ikili hukuk sistemine geçti de milletimizin mi haberi yok?"

"Türkiye ikili hukuk sistemine geçti de milletimizin mi haberi yok?"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Resmi Gazete’de yayımlanan kurallara tepki göstererek sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Öztrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında '14 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, faizsiz finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yürüten denetçiler için etik kuralları belirlendi.

Etik kurallar, fıkha dayandırılmış. Türkiye ikili hukuk sistemine geçti de milletimizin mi haberi yok?' ifadelerini kullandı.

"Bunu son derece yanlış buluyoruz"

"Bunu son derece yanlış buluyoruz"

Öte yandan Sözcü gazetesine de açıklama yapan Öztrak, yapılanın dini ve inancı istismar etmek olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

'İktidar oy kaybettikçe bu tür sonuç getirmeyecek olan istismarlara yeltenmeye kalkmaktadır. Bunu son derece yanlış buluyoruz. Mesleki kuruluşları bu düzenlemelerle ilgili olarak itirazlarını yapmak üzere göreve davet ediyoruz.'

Resmi Gazete'de yayımlanan faizsiz finansın denetim standartlarıyla ilgili kurallara buradan ulaşabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
183
98
52
21
18
16
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Zaten bizim dincilerde bir Allah korkusu var ki sormayın! :)

g.pluviophile

kendine helal başkasına haram bunların kanunu bu

Can_Can

S*ktirin lan.. Hükümetten korktukları kadar Allah'tan korksalardı zaten ne yolsuzluk ne torpil olurdu memlekette. Bırakın şu din iman laflarını artık ağzınız... Devamını Gör

gizliyazarr

Yapın yapın böyle şeyleri şahane oluyor milleti dinden soğutuyosunuz miss gibi ateist nesil geliyor bıktılar sizin din tatavanızdan