Görüş Bildir
Haberler
Asla Ortak Kullanmamanız Gereken 17 Kişisel Bakım ve Temizlik Eşyası

etiket Asla Ortak Kullanmamanız Gereken 17 Kişisel Bakım ve Temizlik Eşyası

müstesna
20.11.2015 - 11:04

Aile üyeleriyle, arkadaşımızla, sevgilimizle kişisel bakım eşyalarımızı paylaşmak kimi zaman kaçınılmazdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ama zararsız görünen bu eşyalar aslında birçok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ama zararsız görünen bu eşyalar aslında birçok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bize inanmıyorsanız buyrun New Yorklu dermatolog Whitney Bowe ve Profesör Philip Tierno'nun sözleri...

Kaynak

1. Sabun

1. Sabun

Kendi kendini temizliyor mu dersiniz? Pek değil... Çünkü Whitney Bowe'nin de söylediklerine göre; her kullanımdan sonra sabun kalıbınız vücudunuzdan taşınan organizmalarla kaplanır. Bu organizmalar zararsız olabileceği gibi hastalıklara sebep olan mikroplar da olabilir. Hatta sabununuz antibakteriyel olsa da, kendi üzerindeki bu mikropları yok edebilecek kadar etkili olamıyor. Daha da kötüsü; ıslak bir sabunlukta kalan sabunlarda bakteri, mantar ve virüs üremesi çok daha kolay. Philip Tierno'ya göre en kötüsü de; sindirim sistemine zarar vererek mide rahatsızlıklarına yol açan norovirüs ve ciddi enfeksiyonlara ve rahatsızlıklara sebep olan staphylococcus aureus bakterisinin üreme riski.

2. Havlu

Whitney Bowe'ye göre; havlular küf, mantar ve bakteriler için harika bir üreme alanıdır, özellikle de nemli banyo ortamında asılı duruyorlarsa. Kullanılmış kirli ve üzerinde mikrop üremiş havluların mantar enfeksiyonlarına, sivilcelere ve hatta göz enfeksiyonlarına yol açma riski var. Havlularda da tıpkı sabunlardaki gibi staphylococcus aureus bakterisinin üremesi de mümkün. Havlunuzu paylaşmak şöyle dursun; Whitney Bowe her dört kullanımdan sonra yıkamanızı tavsiye ediyor.

3. Lif

3. Lif

Lifler sık sık kullandığınız için pek kurumaya fırsat bulamaz; ölü derilerden mantar ve virüslerin üreyip lif ipliklerin arasından yaşaması kolaylaşır. Whitney Bowe böyle bir lifin sivilce ve çeşitli mantar enfeksiyonlarına sebep olabileceğini söylüyor. Aslında ıslak ve nemli kalan hiçbir şeyi ortak kullanmamak en mantıklısı.

4. Tıraş bıcağı

Dışarı çıkmadan önce acilen jilet kullanmanız gerekse de emin olun risk almaya değmez. Philip Tierno, tıraş bıçaklarını, bakteri ve ölü deri biriktirdiği için, ne kadar çok insan kullanırsa o kadar çok enfeksiyon riski taşıdığını söylüyor. Ve bazı insanlar vücutlarında hastalıklara yol açacak zararlı bakteriler barındırdığı için bir tıraş bıçağının sizin için zararlı olup olmadığını bilmeniz imkansız. Ayrıca jiletle oluşabilecek sıyrık ve kesikler de hepatit ve HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasına sebep olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Tırnak makası

5. Tırnak makası
5. Tırnak makası

İki tarafın da tertemiz ve sağlıklı tırnakları var gibi görünebilir fakat yine de tırnak makasları siğil virüsü ve mantarların saklandığı yerlerde kullanıldıkları için risk taşıyor. Whitney Bowe; bir başkasının tırnak makasını kullanmanızın; tırnak mantarına ve siğillere yol açabileceğini belirtiyor. Tırnak makasınızı her kullanımdan sonra alkolle temizleyebilirsiniz fakat siz siz olun bir başkasıyla paylaşmayın.

6. Cımbız

6. Cımbız
6. Cımbız

Evinizden uzakta, yanınızda cımbızınız yok, almanız gereken minik kaşlarınız var... Siz yine de en yakın markete gidip yeni bir cımbız alsanız iyi edersiniz. Yalnızca kılları çekip alıyorsanız bir başkasının cımbızını kullanmak sorun olmaz fakat kısa kılları alırken derinize temas eden cımbız kan yoluyla bulaşan hastalıklara sebep olabilir.

7. Kavanozda muhafaza edilen krem; yüz kremi, vazelin, göz altı kremi...

7. Kavanozda muhafaza edilen krem; yüz kremi, vazelin, göz altı kremi...

Whitney Bowe'nin söylediklerine bakılırsa; parmağınızın her temasında, tüm krem kavanozunda yeni mikroplar beliriyor ve oradan da kremi kullanan kişinin cildine yol alıyor. Bu da bazı insanlar zarar görmeden derilerinde taşısa da, saçkıran ve sivilcelere sebep olan streptokok ya da stafilokok bakterisinin yayılmasına sebep olabilir. Kısacası kavanozdaki kremlerinizi paylaşmasanız çok daha iyi olur, hatta iyisi mi siz de kreminizi alırken minik bir çubuk kullanın.

8. Burun makası

Bir başkasının burnuna giren bir şeyi kendi burnunuza sokmak yeterince rahatsız edici ve fakat burun makaslarını ortak kullanmak sağlığınız için de ciddi riskler taşıyor. Whitney Bowe, makasın sahibi hasta olmasa bile bulaşıcı bakterilerin çeşitli enfeksiyonlara yol açıp, sizi hasta edebileceğini söylüyor.

9. Saç sakal kesme makinesi

9. Saç sakal kesme makinesi

Saç kesme makinesini kuaförlerdeki gibi sterilize etmediğiniz sürece, ortak kullanmamanız gerekir. Saç kesme makineleri, özellikle yakın mesafeden yapılan tıraşlarda, akne ve saçkıran riski taşıyan bakterilerin bulaşmasına yol açabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Koltukaltı rolonu

10. Koltukaltı rolonu

Düşüncesi bile rahatsız edici fakat bir başkasının rolonunu kullanmak enfeksiyonlara yol açabilecek mikropların bulaşmasına sebep olabilir. Bazı rolonlar antibakteriyel olsa da çoğu organiktir ve kötü kokuları yalnızca esansıyla önler. Bu yüzden bakterilerin üremesi oldukça kolaydır. İyisi mi başkasına ait bir rolonu kullanmayın.

11. Dudak balmı

11. Dudak balmı

Whitney Bowe bakterilerin ağız yoluyla kana karışabildiğini söylüyor. Dudaklarınıza uyguladığınız her şey kolaylıkla emilir, mikroplar da dahil. Uçuk virüsüne sahip olan kişide görünürde bir yara olmasa da dudak balmıyla kolayca bulaşabilir.

12. Ponza taşı

12. Ponza taşı

Ölü derilerle dolu olan ponza taşı, mantar ve siğilin bulaşmasına yol açabilir. Whitney Bowe'nin söylediğine göre; yalnızca tek bir kullanımda ponza taşından mantar bulaşması kuvvetle muhtemel.

13. Diş fırçası

13. Diş fırçası

Philip Tierno, diş fırçanızı kullandıktan sonra temizleseniz de bakterilerin fırçanızın kılları arasında üremeye devam ettiğini söylüyor. Kendi ağzınızdaki mikroplar sizi hasta etmez fakat bir başkasının ağzındaki bakterilerin ister istemez bulunduğu bir fırçayı kullanmak sizi hasta etmeye yetecektir.

Nadir görülse de; diş eti kanamaları sebebiyle kan yoluyla bulaşan hastalıklar da söz konusu olabilir.

14. Diş macunu

Diş fırçanızı bir başkasının kullanması kadar kötü olmasa da diş macununuzu paylaşmak da sağlığınız için tehlikeli olabilir; özellikle fırça kılları macun tüpüne girdiği zaman. Diş macununun tüpü diş fırçasıyla temas ettiğinde içinde bakteriler üremeye başlar. İllaki ortak bir kullanım söz konusuysa siz siz olun fırçanın diş macunu tüpüne girmediğinden emin olun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Küpe

Küpeleri alkolle temizlemeden ortak kullanmak kan yoluyla bulaşan hastalıkların geçişine yol açabilir.

16. Parmak arası terlik/ banyo terliği

16. Parmak arası terlik/ banyo terliği

Tanımadığınız birinin terliklerini giymediğiniz gibi bir arkadaşınızınkini de giymemelisiniz. Islak ve nemli kaldığı için parmak arası terlikler ya da banyo terlikleri bakteri ve mantarlar için harika bir üreme alanıdır. Bu yüzden terlik fazlasıyla kişisel bir eşya sayılır.

17. Kulaklık

17. Kulaklık

Müzik dinlemek için buna değer deseniz de bir başkasının kulaklıklarını kullanmasanız iyi edersiniz. Çünkü kulaklıklar, özellikle hareket halindeyken kullanıldıklarında, sıcaklık ve nem artışıyla tam bir bakteri yuvası haline geliyor.

Çeşitli hastalıklara sebep olabilecek bu bakterilerden uzak durmak için; eğer kulaklıklarınızı illaki ortak kullanacaksanız mutlaka alkollü mendille temizleyin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1016
359
173
145
60
51
23