Görüş Bildir
Haberler
Aşırı Engebeli Arazilerden Geçmenin Arabanıza Yapacağı 10 Etki

Aşırı Engebeli Arazilerden Geçmenin Arabanıza Yapacağı 10 Etki

Buğra Demir
20.12.2022 - 15:41

Kelime anlamı olarak 'yol dışı' anlamına gelen off-road, yol olmayan engebeli arazilerde otomobil kullanma sürecini tanımlar. İnsanlar, günlük olarak kullandıkları araçları ile ulaşamadıkları yüksek, engebeli tepelere 4x4 araçlarla ulaşmaya başlamışlardır. Engebeli arazilerde yapılan sürüş deneyimleri zamanla birçok insanın hobisi haline gelip yaygınlaşmıştır.  Engebeli arazilerden geçerken eğer doğru önlemler alınmazsa, otomobiller olumsuz etkiler yaşayabilirler. Sizler için engebeli arazilerden geçerken arabanızın yaşayabileceği 10 etkiyi anlattık. Direksiyonun başına geçmeye hazır olun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sert Direksiyon Kullanmak Masrafa Sebep Olur

1. Sert Direksiyon Kullanmak Masrafa Sebep Olur

Engebeli bir arazide araç kullanıyorsanız, davranışlarınız ve alışkanlıklarınız otomobilinizin ömrünü ve performansını önemli ölçüde etkiler. Eğer düzenli olarak engebeli arazilerde araba kullanıyorsanız arabanızı normal şartlardan daha fazla yıpratabilirsiniz. Bu da sizin için masraf anlamına gelebilir.

2. Motoru Fazla Güçle Kullanmak

2. Motoru Fazla Güçle Kullanmak

Eğer aracınızla bir yükselti ya da bir engebeyi aşmak istediğinizde, aracınız normal koşullara göre çok daha yüksek bir enerjiyle motoru kullanmak ister. Aracınız düzenli olarak engebeli arazilerde yol alıyorsa, motorunuzu düzenli olarak kontrol ettirmenizde fayda var çünkü motorunuz bu yollarda ciddi zararlar görebilir.

3. Lastik Aşınmasına Hazır Olun

3. Lastik Aşınmasına Hazır Olun

Aracınızın engebeli alanlarda kullanımı sonucu otomobil lastiklerinizde çeşitli problemler ortaya çıkar. Lastiğinizin patlaması, aşınması, balon yapması ve bunun gibi problemler, düzenli olarak engebeli araziye çıkıyorsanız hazırlıklı olmanız gereken durumların başında gelir. Hangi yolu kullanacaksanız, yola uygun lastiği kullanmanızı tavsiye ederiz.

4. Kilitli Diferansiyel Özelliğini Düz Yolda Kullanmayın

4. Kilitli Diferansiyel Özelliğini Düz Yolda Kullanmayın

Aracınızı dağ, tepe demeden engebeli arazilerde dolaştırıyorsanız, aracınızda kilitli diferansiyel özelliği olduğunu düşünmek saçma olmaz. Genelde 4x4’lerde bulunan kilitlenebilir ön-arka veya merkez diferansiyeller, bütün tekerlerin aynı anda ve hızda dönmelerine sebep olur. Bu özellik engebeli arazide hayatınızı kolaylaştıracakken düz yollarda viraj almanızı gerçekten olumsuz etkiler ve kaza yapmanıza sebep olabilir. Engebeli araziye alışıp, düz yolda problem yaşamamanız için aracı kontrol etmekte fayda var.

5. Aracın Alt Aksamlarını Düzenli Kontrol Edin

5. Aracın Alt Aksamlarını Düzenli Kontrol Edin

Engebeli arazi sürüşünüzü tamamladıktan sonra yola çıkmadan muhakkak aracınızın alt takımlarını ve önemli parçalarını kontrol etmelisiniz. Lastiklerinizin sağlam olduğundan, süspansiyon ve egzozunuzun hasar almadığınından emin olmadan yola çıkmamalısınız. Aracın alt aksamlarına takılacak bir dal parçası bile güvenli sürüş deneyimini ciddi şekilde etkileyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Lastiğiniz Zemine Saplanırsa Korkmayın

6. Lastiğiniz Zemine Saplanırsa Korkmayın

Bütün araçlar için geçerli olan bu kaidede kum, çamur gibi bir zemine saplandığınızda kurtulmak için gaza basarsanız aracınızın zemine daha fazla saplanmasına sebep olabilirsiniz. Bu durumlardan kurtulmanın en önemli çözümlerinden birisi aracı en yüksek torkta kullanabilmektir. Aracı düşük hızlı sürüş moduna alarak torku artırarak otomatik olarak sürtünmeyi ve yol tutuşunu da yükselterek aracı sıkıştığı yerden kurtarabilirsiniz. Bu süreci gerçekten düşük hızda yavaş yavaş gaz vererek yapmanız en iyi sonucu verecektir.

7. Yol Tutuş Kontrolüne Dikkat Edin

7. Yol Tutuş Kontrolüne Dikkat Edin

Çoğu 4 çeker araçta bulunan otomobil yol tutuş kontrolü, sürüş yaptığınız göre aracın gazını etkiler. Aracınızın otomatik yol tutuş kontrolüne alışmak ve bu özelliği ne zaman kullanıp ne zaman devreden çıkaracağınızın farkında olmak, size engebeli arazilerde sorunsuz bir deneyim yaşatacaktır. Kayalık ve engebeli sert arazilerde yapacağınız sürüşlerde minimum hız maksimum güç gerektiğinden, bu otomatik sistemler yararlıdır.

8. Vites Değiştirirken Debriyaj Kullanmayın

8. Vites Değiştirirken Debriyaj Kullanmayın

Bazı 4x4 araçlarda bulunan 4Lo özelliğini sürekli olarak kullanmamalısınız. Bu özelliği “vites değiştirirken debriyaj kullanmamak” olarak anlatabiliriz. Yüksek süratle dönen dişlileri çalışırken değiştirmek isterseniz hem dişlilere hem de vites kutusunun bütününe zarar vermeniz kaçınılmaz olacaktır. Daha iyi bir arazi sürüşünde gereken 4Lo’ya geçmek için aracınızı önce durdurun, ardından boşa alın ve en son sürüş modunu değiştirin.

9. Düzenli Teknik Servis İhtiyacı

9. Düzenli Teknik Servis İhtiyacı

Otomobilinizi düzenli olarak engebeli arazilerde kullandığınız takdirde aracınız çeşitli problemlerle karşı karşıya gelebilir. Bu problemleri erken safhasında tespit edebilmeniz adına aracınızı düzenli olarak bakıma ve kontrole götürmenizi tavsiye ederiz. Güvenli sürüş deneyiminiz için bu kontroller oldukça hayati önem taşır.

10. Düzenli Pratik Hayat Kurtarır

10. Düzenli Pratik Hayat Kurtarır

Engebeli arazilerde yapacağınız sürüşleriniz için belirli bir rota belirleyin ve bu rotaya uymaya çalışın. Sürüş deneyiminizi daha üst bir seviyeye çıkarmak adına çıktığınız yolu tanıyın ve yolda karşınıza çıkabilecek tehlikelere dair kendinizi hazırlıklı olun.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın