Görüş Bildir
Haberler
Arabanızın Yol Tutuşunu Etkileyen 8 Şey

Arabanızın Yol Tutuşunu Etkileyen 8 Şey

luna
06.11.2022 - 15:36

Otomobilin yol tutuşunu etkileyen faktörleri öğrenmek için aşağıdaki içeriği okumaya başlayabilirsin! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Doğru lastik seçimi arabanın yol tutuşunu önemli ölçüde etkiler.

Doğru lastik seçiminde en önemli şey aracın tipidir. Lastikler yalnızca yol tutuşunu etkilemekle kalmaz aracın yakıt tüketimini de önemli ölçüde etkiler. Örneğin, yumuşak hamurlu lastikler yol tutuşunu güvenli hale getirirken, geniş tabanlı ve dar yanaklı lastikler yol tutuşunu arttırır.

2. Süspansiyon sistemi lastikleri yol üzerinde dengeli şekilde konumlandırarak yol tutuş performansını arttırır.

Aracın yol ile düzenli olarak bağlantı halinde kalarak hareket etmesini sağlayan süspansiyon istenen sertlik ve güçte değilse araç beklenen şekilde yer ile bağlantı kuramaz ve savrulma gibi tehlikeli durumlarla karşılaşılabilir. Süspansiyonun birçok görevi vardır; Etkin yol tutuş ve uygun frenleme mesafesini sağlamak, aracın esnemesini sağlamak, fren ve hızlanma sırasında yer ile mesafesini kontrol etmek...

3. Araba seyir halindeyken hava direncine karşı koyabilmesi için aerodinamik özelliğinin iyi olması gerekir.

Araç ne kadar hızlı giderse, yarattığı aşağı doğru kuvvet de o kadar fazla olur ve bu kuvvet, arabayı yolda sabit tutarak arabanın yol tutuşunu arttırmak için önemlidir. Arabanızı daha aerodinamik hale getirmek için aracın ağırlığını azaltabilir, spoiler ekleyebilir ve port bagajını çıkarabilirsiniz.

4. Elektronik denge kontrolü (ESC) ölümcül kaza miktarını üçte bir oranında azaltır.

Elektronik denge kontrolü bir kayma durumunda ya da kayma meydana gelemeden önce sürücünün patinaj yapmasını önlemeye ve aracı yönlendirmenize yardımcı olur.

5. Amortisör arabanın hareket halindeyken neden olduğu enerjiyi emer.

Araca uygun olmayan ya da kötü amortisörler aracın dengesini ve yol tutuşunu bozar ve daha yüksek yaysız ağırlık oluşturur. Bu nedenle de amortisörlerinizin iyi çalıştığından emin olun ve iyi bir amortisöre sahip değilseniz en yakın zamanda değiştirin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hava durumu gibi dış kuvvetler de arabanın yol tutuşunu etkiler.

Yağmur veya kar yağdığında zeminde kaygan bir yüzey oluşturur ve bu da yolları gerçekten tehlikeli hale getirebilir. Eğer eski bir lastiğiniz varsa ve değişmesi gerekiyorsa bu hava koşullarının yaratacağı tehlikeyi en aza indirmek için yardımcı olabilir.

7. Aracın altından geçen hava miktarı arttıkça yol tutuşu azalır.

Araçlar tasarlanırken aerodinamik yapı, ağırlık merkezi dikkate alarak hazırlanır. Aracın ağırlık merkezinin kaymaması için eklenecek yük sınırı ve özellikle de bagaj kısmına eklenebilecek yük bu nedenle çok önemlidir. Örneğin bir aracın bagajına 200 kg'dan fazla yükleme yapılması önerilmiyorsa ağırlık merkezinin belirlenen bölgeden farklı bir yere doğru kayması yüzünden aracın dönüşlerde savrulmasına sebep olabilir.

8. Sağlıklı olmayan bir şasiye sahip olmak yol tutuşunu negatif etkiler.

Aracın iskelet sistemi olan burulma direnci de olarak bilinen şasi direnci, araç viraj aldığında merkezkaç kuvvetine gösterdiği dirençtir. Bu direnç sırasında şasi fazla burulursa  lastik ve süspansiyon işlevini tamamen yerine getiremediği için verimli çalışamayabilir..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın