Görüş Bildir
Haberler
Ankara Katliamı'nın Simgesi Öğretmen Mahkemede Konuştu: 'Barış Niye Lazım Biliyor musun Suphi?

Ankara Katliamı'nın Simgesi Öğretmen Mahkemede Konuştu: 'Barış Niye Lazım Biliyor musun Suphi?

FreiGeist
09.02.2017 - 16:37

Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısının simgesi haline gelen fotoğrafta yer alan kişi İzzettin Çevik, bugünkü duruşmada ifade verdi. İfadesinde sanığa ismiyle seslenen Çevik, 'Barış niye lazım biliyor musun Suphi? Sizin çocuklarınız için lazım. Benimle helalleşeceksiniz. Benimle nasıl helalleşeceksiniz biliyor musunuz? Mahkemeye yardımcı olacaksınız, adalete yardımcı olacaksınız. Bu işte kimin parmağı varsa vereceksiniz' diye konuştu...

Fotoğraf: Tümay Berkin | Reuters

Ankara katliamı davası dördüncü gününde, katliam tanıklarını ve ailelerinin ifadeleriyle devam diyor...

Ankara katliamı davası dördüncü gününde, katliam tanıklarını ve ailelerinin ifadeleriyle devam diyor...

Katliamla ilgili 36 sanığın yargılandığı davaya Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Duruşmaya, saldırıda yaşamını yetirenlerin yakınları, olayda yaralananlar ile avukatları, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanıklar katıldı. 

Duruşmaya sanık avukatlarından katılan olmadı. Mahkeme başkanı kimlik tespitinin ardından sanıkların avukatlarının duruşmada hazır edilmesi için Ankara Barosu'na müzekkere yazılmasını istedi.

Kimlik tespitinin ardından müşteki ifadeleriyle duruşmaya devam edildi.

Patlama sonrası kızı Başak Sidar Çevik ile kız kardeşi Nilgün Çevik'i kaybeden öğretmen İzzettin Çevik ifade verdi.

Patlama sonrası kızı Başak Sidar Çevik ile kız kardeşi Nilgün Çevik'i kaybeden öğretmen İzzettin Çevik ifade verdi.

AA

İfadesinde sanıkları göstererek 'Buradakiler benim hemşerim. Ben Urfa Suruçluyum. Suphi duydun değil mi beni? 'Ticaretime bakıyorum' dedin. Beni güldürdün. Buradayım kardeş. Hepiniz benim hemşerimsiniz. Ben hep çalıştım, kardeşlerime bakmak için çalıştım. Bunları niye anlatıyorum size Suphi? Barış niye lazım biliyor musun Suphi? Sizin çocuklarınız için lazım. Benimle helalleşeceksiniz. Benimle nasıl helalleşeceksiniz biliyor musunuz? Mahkemeye yardımcı olacaksınız, adalete yardımcı olacaksınız. Bu işte kimin parmağı varsa vereceksiniz' diye konuştu.

"Bizim köyde ilk kez bir kadın inşaat mühendisi olacaktı"

"Bizim köyde ilk kez bir kadın inşaat mühendisi olacaktı"

Olay anını anlatan Çevik, 'Kızımız aramızdaydı, onun yanında da bacım duruyordu. Ben bacım, eşim, Urfa'dan geldik. Kızım burada okuyordu. İnşaat mühendisi olacaktı. Suphi bilirsin bizim oraları. Bizim köyde ilk kez bir kadın inşaat mühendisi olacaktı. 3 tane kadınla buraya geldim. Ve patlamadan sonra 'ben ne yaptım' dedim. Ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Öyle bir koku olmaz. Yerdeki sıvılar, öyle bir sıvı olmaz. Sonra ambulansa bindik. Anlatmak istemiyorum; kızımı gördüm orada, kız kardeşimi gördüm orada. Kızım ve kız kardeşim beni korudu. Oradaki insanlar beni korudu' dedi.

"Biz intikamcı değiliz, idama karşıyım"

Kızını hep iyi bir insan olması için yetiştirdiğini, kızından adaletli olmasını, garibanların hakkını korumasını istediğini belirten Çevik, tekrar sanıklara seslenerek, 'Benim kızım yok, kız kardeşim yok artık. Biz intikamcı değiliz, idama karşıyım. Yaşayacaksınız ve benimle helalleşeceksiniz' dedi.

Anne Hatice Çevik ise ifadesinde "Acının fotoğrafı olduk o gün" dedi ve şöyle devam etti:

Anne Hatice Çevik ise ifadesinde "Acının fotoğrafı olduk o gün" dedi ve şöyle devam etti:

DHA

'Ben Başak Sidar Çevik, 22 yaşındaki kızımı, 42 yaşındaki görümcemi ve arkadaşımı kaybettim. Kızım ve halası birbirine çok düşkündü. Ben yaralandım. Alanda ne olduğunu anlayamadım. Dokunduğum şey meğer kan, et parçaları... Yanık kokusu... Bir gözüme bilye girdi, diğer gözümü de açamıyordum. 

Kızın yaralılara yardım ediyor dedi biri. Beni oradan uzaklaştırmaya çalıştılar. Ben gitmek istemedim. Eşim bana sarılmıştı. Acının fotoğrafı olduk o gün. Kızımı sonbaharda kaybettim, artık ne yazımız, ne baharımız var. Artık bize hep sonbahar.

Hastanede kaç çocuğun var dediler, cevap veremedim önce, benim kızım ölmedi, 3 çocuğum var. 101 canımız burada ölmedi, bu katiller öldüremediler onları.

Şu an bu sanıklar arasında serbest kalsa, canlı bomba olacaklar var. Onlar da çocuk olarak doğdu, ama bu sistem onlardan katil yarattı. Umarım bir daha böyle günler görmeyiz.

Sizden adalet istiyoruz hakim bey, biz robot gibi yaşıyoruz, artık sevinemiyoruz. Yiyip içiyoruz ama biz yaşamıyoruz artık.'

Katliamın 1. yılında derlediğimiz dosyamız 👇

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

kimdir siyasi görüşü nedir tarafı nedir hiç önemli değil adamın söyledikleri o kadar samimi ve içten ki... inşallah aradığı adaleti bulur

raheanne

"Buradakiler benim hemşerim. Ben Urfa Suruçluyum. Suphi duydun değil mi beni? 'Ticaretime bakıyorum' dedin. Beni güldürdün. Buradayım kardeş. Hepiniz benim h... Devamını Gör

haylaz adam

#hayır