Görüş Bildir
Haberler
Ampulün Işık Gücü veya Işık Değeri: Lümen Nedir?

Ampulün Işık Gücü veya Işık Değeri: Lümen Nedir?

Nur YILMAZ
25.03.2023 - 21:20

Aydınlatma sistemleri ile ilgili bir araştırma yapıldığında karşılaşılan ilk terim lümendir. Lümen değeri, ampulün ortamı aydınlatması için önemli bir faktördür. Bir aydınlatma aletinin toplam ışık çıktısı olarak isimlendirilen lümen nedir, ne işe yarar? Şimdi sizlerle...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lümen Nedir?

Lümen Nedir?

Ampulün ışık değeri veya gücüne lümen denmektedir. Lümen değeri yüksek olan bir arabanın far aydınlatması da yüksektir. Far aydınlatması yüksek olan araçsa uzakları çok daha net bir şekilde görür. Bir araçta lümen değeri arttıkça fardan çıkan ışık miktarı artar.

Lümen kelimesi Türk Dil Kurumunda yer alan anlamı şu şekildedir:

 'Işık şiddeti 1 mum olan, eşit dağıtımlı bir nokta kaynağının 1 steradyan içine yayımladığı ışık akısı.'

Lümen Ne İşe Yarar?

Lümen Ne İşe Yarar?

Belirli bir alanı ve belirli bir mesafeyi aydınlatmak için lümen değeri oldukça önemlidir. Lümen belirli bir yüzeye düşen ışığın şiddeti ve parlaklığıdır. Lümen değeri her bir metrekare için 100 olarak belirlenmiştir. Bir metrekarelik bir alanda 100 lümen değerine sahip bir ampul alanı çok daha net bir şekilde aydınlatacaktır.

Bir Ampulün Lümen Değerleri Nedir?

Bir Ampulün Lümen Değerleri Nedir?

Enerji tasarrufu sağlayan led ampuller günümüzde sık sık tercih edilmektedir. Ampulleri teknolojik olarak ele aldığımızda en önemli özelliği olarak lümen değerini gösterebiliriz. Belirli bir alana yüzey noktasından daha fazla ışık miktarı verilmesi lümen değeri ile ilgilidir. Alanın güzel bir şekilde aydınlatılabilmesi için her bir metrekare 100 lümen değerine denk gelmelidir. Yani 30 metrekarelik bir alan için 3000 lümen değerine sahip ampule ihtiyaç vardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın