Görüş Bildir
Haberler
Adet Gecikmesinin 10 Nedeni

Adet Gecikmesinin 10 Nedeni

Loxy Net
04.03.2015 - 13:30 Son Güncelleme: 04.03.2015 - 14:39

Adet gecikmesi

Eğer hamile kalmak için bir düşünceniz yoksa şüphesiz hiç bir şey sizi, adetinizin gecikmesi kadar korkutamaz. Adet gecikmelerinde akla gelen ilk soru hamilemiyim oluyor. Adet gecikmesinin tek sebebi hamilelik midir?

  • Stres ve gerginlik

Stres hayatımızdaki birçok şeyi etkilediği gibi adetimizide etkiliyor. Aşırı stres ve gerginlik vücudumuzda GnRH adı verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) seviyesini azaltır. Bu hormonun azalması yumurtlamamızı etkiler ve adet olamamaya neden olur. Yeniden eski adet düzeninize kavuşabilmeniz için stresten uzaklaşmanız, rahatlamanız ve gevşemeniz gerekir.

  • Hastalıklar

Geçirdiğiniz bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski düzenine girdiğini göreceksiniz.

  • Günlük işlerinizdeki değişiklikler

Günlük rutin olarak yaptığınız ve vücudunuzun alıştığı işlerdeki değişiklikler sizin biyolojik saatinizi etkileyebilir.Adetinizin gecikmesinin nedeni, çok uzun çalışma saatleri ve uykusuz kalmanız olabilir.

  • Kullanmış Olduğunuz İlaçlar

Eğer ilk defa yeni bir ilaç kullanmaya başladıysanız ilacın bilmediğiniz yan etkilerinden dolayı adetiniz gecikebilir. Doktorunuzla kullandığınız bu ilacın  yan etkisi hakkında konuşun. Bu durum, bazı doğum kontrol yöntemlerinde çok sık görülen bir durumdur.

  • Fazla kilolar

Çok fazla kiloluysanız yada son dönemde aşırı kilo aldıysanız, bu durum hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirmiş ya da tamamen durmasına sebep olmuş olabilir. Birçok kadın kilo verince normal adet döngüsüne ve doğurganlığına geri döner.

  • Fazla zayıf olmak

Eğer vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, adet düzeniniz bozulabilir  ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma tıp dilinde amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almanız adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlayacaktır. Bu durum, yoğun spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.

  • Yanlış hesaplama

Adet döngüsü her kadında aynı olmayabilir ve kadından kadına farklılık gösterebilir. Ortalama olarak adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli olan bir durum değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda yalnızca yanlış hesap ettiğinizi fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay takip edebilirsiniz.

  • Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi)

Perimenopoz, belli bir yaştan sonra üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen addır. Bu döneme girdiğinizde adetinizde düzensizlikler meydana gelebilir, adetiniz daha az ya da daha çok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer siz hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemine devam etmelisiniz. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.

  • Menopoz

Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza girmeniz doğal bir şekilde olabileceği gibi hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.

  • Hamilelik

Adetinizin gecikmesinin nedeni hamile kalmış olmanız olabilir. Bir gebelik testi ile bunu kolayca öğrenebilirsiniz. Gebeliğin öğrenilmesi için yapılan idrar ve kan testleri vücudunuzda hCG hormonu(gebelik hormonu) olup olmadığını kontrol eder.

Gebelik testiniz negatif çıktıysa ve hala adet gecikmesi devam ediyorsa bir hafta sonra tekrar gebelik testi yapmalısınız. Eğer bu testte negatif çıktıysa ve adetinizin neden geciktiği konusunda bir fikriniz yoksa fiziksel muayene için doktorunuza başvurun. Doktorunuz size birkaç test yapabilir ve gecikmiş adetin gelmesine yardımcı olacak bir ilaç verebilir.

Kaynak: http://kizlaryaziyor.com/adet-gecikme...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
109
57
37
34
33
26
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın