Görüş Bildir
Haberler
ABD'li Astronot Scott Kelly'nin Uzayda Boyu Uzamış!

etiket ABD'li Astronot Scott Kelly'nin Uzayda Boyu Uzamış!

Emre Ordu
04.03.2016 - 23:34 Son Güncelleme: 07.03.2016 - 12:41

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bir yıl geçirdikten sonra önceki gün Dünya'ya dönen ABD’li astronot Scott Kelly üzerinde incelemeler yapılmaya başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Uzay Ajansı'na görev için geçtiğimiz yıl giden ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) astronotu Scott Kelly (52) ve ekibi, 340 günün ardından geçtiğimiz gün itibariyle dünyaya dönmüşlerdi.

Şu an uzayda en çok kalan insanlardan birisi olan Scott Kelly'nin vücudunun uzayda ne gibi değişimlere uğradığı ise herkesin merak ettiği konuydu. Bugün bu konuyla ilgili ilk açıklamalar yapıldı.

Daha genç ve uzun olarak döndü

Daha genç ve uzun olarak döndü

NASA'nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre Scott Kelly, bu uzun uzay yolculuğundan 5 santimetre uzayarak döndü. Buna sebep olan durum ise uzaydaki yer çekimsiz ortam. Bu ortamda Kelly'nin omuriliği esnedi. Ancak bu geçici bir durum.

Yani dünyadaki yerçekimi bir süre sonra Kelly'nin boyunu eski haline geri döndürecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diğer bir konu ise Kelly'nin gençleşmesi. Belirtilene göre Kelly şu anda, dünya yerine uzayda geçirdiği her saniye biraz gençleşti. Tam olarak rakam vermek gerekirse; yaklaşık saniyenin 100'de 1'i kadar. Yani Kelly, uzayda geçirdiği zamanı eğer dünyada geçirseydi saniyenin 100'de 1'i kadar daha yaşlı olacaktı. Bu durum ise Einstein'ın ünlü genel izafiyet teorisi ile açıklanabiliyor.

Kabaca bir hesap yapmak gerekirse Kelly şu anda olması gerektiğinden 8.6 milisaniye daha genç.

İkiziyle karşılaştırılacak

İkiziyle karşılaştırılacak

Bilindiği üzere Kelly'nin kendisi gibi bir de ikizi bulunuyor. Scott Kelly uzay görevini yerine getirirken, ikizi Mark Kelly ise Dünya'dan ikizini takip ediyordu.

İkizlerin şimdi ikisi de aynı yerdeler ve uzun bir muayeneden geçirilecekler. Bu muayeneyle birlikte insan bedeninin ve iç organlarının yeryüzünde ve uzayda ne gibi değişikliklere uğradığı araştırılacak. Bu araştırmanın, Mars'a yolculuk sırasında insan bünyesinde ne gibi değişikliklerin olabileceğinin saptanması kadar yeryüzündeki hastaları tedavi yöntemleri açısından da önemli bulgular kazandırması bekleniyor.

teknokulis

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
203
26
18
10
6
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Raif Can Kahraman

Yok abi ya bence sakız orucu bozmaz (!)

Seçkin Şahin

"Kelly'nin kendisi gibi bir de ikizi bulunuyor" Bu nedemek anlayamadım?

Tolga Eser

tek yumurta ikizi olduğunu belirtmiş,çift yumurta ikizleri var birde onlar bırbırıne benzemezler.

Pasif Kullanıcı

170 boylarında ki Türk erkeklerini oraya yollayalım da boyları uzasın azıcık :)