Görüş Bildir
Haberler
3. Küçük Sanayi İçin İlk Adım

3. Küçük Sanayi İçin İlk Adım

silviya alaskarova
30.10.2014 - 14:09 Son Güncelleme: 30.10.2014 - 15:12

3. Küçük Sanayi İçin İlk Adım

Çimento Fabrikası’nın 2015 yılında kaldırılmasının ardından 1. Küçük Sanayi Sitesi’nin de kısa zaman içerisinde taşınması gündemde…

3. Küçük Sanayi için ilk adım

Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir, küçük sanayi esnafının zarar görmemesi için 3. Küçük Sanayi Sitesi’nin kurulması için çalışmaların başladığını söyledi.

Şehir içinde bulunan fabrikaların 2015 yılından itibaren kaldırılacak olması nedeniyle 1. Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyette bulunan 800 küçük esnafın durumu netleşmeye başladı. Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir, 1. Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan 800 esnafın mağdur olmaması için yeni bir sanayi sitesinin kurulacağını müjdeledi.Önceki gün Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde sanayi esnafıyla bir araya gelen Birliktir, 2. Küçük Sanayi Sitesi’nin arka kısmına yeni bir sanayi sitesi kurulması için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

‘Fiyatlar tavan yapacak’

Yapılması planlanan sanayi sitesi hakkında esnafı bilgilendiren Birliktir, 2015 yılında şehir içinde kalan Çimento Fabrikasının taşınacağını ve ardından 1. Küçük Sanayi Sitesi’nin de boşahlacağını ifade etti. Burada bulunan 800 esnafın mecburen 2. Küçük Sanayi Sitesi’ne taşınmak zorunda kalacağını söyleyen Birliktir, “Bugün 2. Küçük Sanayi Sitesinde 500 lira kira verilirken, 1. Sanayi esnafının taşınmasıyla kiralar bin, bin 500 hatta 2 bin liraya kadar yükselmesi gündemdedir. Ekmeğini zor kazanan küçük esnafımızın mağdur olmaması için 3. Sanayi sitesinin kurulması gerekiyor” dedi.

‘İhtiyaca cevap vermiyor’

Mevcut 2. Küçük Sanayinin de zaten eski sanayi sitesi esnafını kaldıramayacağını söyleyen Birliktir, “Bu alanda esnafımız mağdur olacak. Küçük Sanayi sitelerimizi geçmişte yapan büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Ancak günümüz şartlarına uygun olarak yeniden sanayi yapılması gerekiyor. Yeni kamyon ve TIR’ların 2. Küçük Sanayi sitesi dükkânlarının içine giremiyor. Yeni yapılacak sanayi sitemizde giriş bölümleri en az 5.75 cm olacaktır. Arka kısımları ise 7.75 cm olarak düşünülüyor. Ancak biz ön giriş kısımlarının daha yüksek olması için çaba harcıyoruz. Yeni sanayi sitemiz günümüz şartlarına oldukça uygun şekilde dizayn edilecektir” dedi.

‘Alt yapı belediyeden’

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve İmar İşleri yetkililerine teşekkür eden Birliktir, “Kooperatifler kurulurken Belediye iç işlerine karışmaz. Ancak biz Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a rica ettik. Alt yapı, yağmur suyu, kanalizasyon ve parke taşı işlerini Belediyemiz üstlenecek. Bu her esnafın 10 bin TL’sinin cebinde kalmasını sağlayacak. Gerçekleştiğinde Türkiye’ye örnek olacak bir sanayi tesisimiz olacaktır” dedi.

Genç esnaf dükkan sahabi olacak

Asıl hedeflerinin genç sanayiciler olduğunu söyleyen Birliktir, “Bizler belli bir yaşa gelmiş insanlarız. Hiçbir şey olmasa bile emekli maaşlarımızla hayatımızı idame ettirebiliriz. Asıl hedefimiz genç sanayi esnafını dükkan sahibi yapabilmek. Kira öder gibi para yatırarak dükkan sahibi olmalarını istiyoruz. Kooperatif oldukça seçici olacaktır. Önceliğimiz Madeni Sanatkar ve Marangoz esnafı olacaktır. Kalan dükkanlar ise yine gençlerimiz başta olmak üzere esnafa dağıtılacaktır” dedi.

Fuar alanı olacak

Yeni kurulacak sanayi sitesinin içinde restaurant, cami ve fuar alanının olacağına dikkat çeken Birliktir, “Sıradan bir sanayi sitesi yapmıyoruz. İçinde her şeyi barındıran bir kompleks yapacağız. Fuar alanı da yaparak esnafımızın faydalanmasını sağlıyoruz. Artık teknolojiyi fuarlardan takip ediyoruz. Esnafımız her yıl değişik şehirlere giderek fuarlara katılıyorlar. Bizde yeni sanayi tesisimize fuar alanı inşa edeceğiz. Esnafımızın faaliyetlerden en iyi şekilde yararlanmasını istiyoruz” dedi.

Fiyatlar uygun olacak

Sanayi tesisinin 100, 200, 400 ve 600 m2’lik dükkanlardan oluşturulmasının gündemde olduğunu kaydeden Birliktir, “100 m2’lik bir dükkanın önünde 100 m2 daha boş alan olacaktır. ŞU anki 2. Küçük sanayi sitemizde olduğu gibi. Tahmini olarak 100 m2’lik bir dükkanın maliyetinin 80 ile 95 bin TL civarında olacağını düşünüyoruz. Bunu taksitler halinde ödeyecek olan genç esnaflarımız belli bir süre sonra dükkan sahibi olarak çalışmalarına devam edecek” dedi.

Birliktir alkışlandı

Başkan Birliktir’in konuşmalarını sık sık alkışlanırken, orta kuşak esnaf, “Biz belki belli bir süre daha idare ederiz. Ancak genç kuşağa yönelik böyle bir çalışma yapılması çok güzel” dediler. Başkan Birliktir’in ardından Belediye İmar İşleri Müdürlüğü’nden Mimar Metin Korkmaz ve kurum yetkilileri teknik bilgiler verirken, yeni sanayi sitesinin şu an ki 2. Küçük sanayi sitesinin arka kısmında olan boş araziye yapılacağı bildirildi. Afyon Belediyesi tarafından sanayi sitesi ilan edilen alan, önce kamulaştırılacak. Ardından kooperatif görevi teslim alarak inşaat çalışmalarına hız verecek. Başkan Birliktir, çalışmaların 4 yılda tamamlanması için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.afyonkarahisar.com.tr/habe...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0