Görüş Bildir
Haberler
2020 Konut Satış İstatistikleri Açıklandı! Konut Kredisi Başvurularına Yoğun Talep

2020 Konut Satış İstatistikleri Açıklandı! Konut Kredisi Başvurularına Yoğun Talep

Onedio Content
29.07.2020 - 11:09 Son Güncelleme: 06.08.2020 - 15:21

Kredi çekmek günümüz dünyasının en büyük ve olağan ihtiyaçlarından biri. Özellikle ev alırken birçok insan konut kredilerine dikkat ederek ve bir bilene danışarak kredi çekmeye özen gösteriyor.

Elbette bu konuda birçok seçenek mevcut ve kime güveneceğimiz de büyük bir muamma. Ancak konut kredisi çekmeden önce size yol gösterecek, konut kredisi hesaplamalarınızı yapmanızı sağlayacak güvenli bir platform mevcut. O da 'HangiKredi'

Konut kredisi çekmeden önce bilmeniz gerekenleri ve Hangikredi.com'u sizin için anlattık.

Not: Bu bir tanıtım içeriğidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomi dünyasında çok büyük değişkenlere sahip olan alanlardan biri de konut satışları.

Ekonomi dünyasında çok büyük değişkenlere sahip olan alanlardan biri de konut satışları.

Konut kredisi faiz oranları ve konut fiyatlarına göre değişiklik gösterebilen veriler kendi içinde çok büyük önem taşırken, emlak sektörünü de büyük oranda etkiliyor. TÜİK’in hazırladığı Haziran 2020 Konut Satış İstatistikleri açıklandı.

Peki açıklanan veriler bizlere ne ifade ediyor?

Peki açıklanan veriler bizlere ne ifade ediyor?

Haziran 2020 verilerine göre toplamda 190.012 adet konut satışı gerçekleşti. Bu sayı bir önceki ay ile kıyaslandığında konut satışlarında yüzde 273 oranında artış olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda geçen sene bu dönemki adetler ile karşılaştırıldığında yüzde 210 oranında bir artış söz konusu.

Özellikle pandemi sürecinde çok büyük zarar görmesi beklenen emlak sektörü için alınan önlemlerle birlikte satışların artış göstermesi, konut sektöründeki iyileştirmelerin en hızlı şekilde yapıldığını gösteriyor.

Konut kredisiyle yapılan satışlarda son durum nedir?

Konut kredisiyle yapılan satışlarda son durum nedir?

Pandemi döneminden sonra toplam konut satışı değerlerinde artış yaşanırken, ipotekli konut satışları (konut kredisi ile satın alma)  da büyük oranda yükseldi. Haziran 2020 istatistiklerine göre 101.504 olan ipotekli konut satışı bir önceki aya göre yüzde 450, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 1.287 oranında artış gösterdi.

Koranavirüse karşı alınan ekonomik önlemler kapsamında kamu bankalarının ortaklaşa bir kararla konut kredisi faiz oranını %0,64’e kadar çekmesi ipotekli konut satışlarının artmasındaki en büyük etmen.

Evlerin durumuna göre satış oranları nasıl?

Evlerin durumuna göre satış oranları nasıl?

Bir önceki ay ve yıla göre bakıldığında hem ikinci el hem de sıfır konut satış oranlarında artış gözüküyor. Biriken sıfır konut projelerinin satışlarını arttırmak ve ekonominin de canlanmasını sağlamak için bankalar faiz oranlarında belli düzenlemelere gitti. Konut projelerini gerçekleştiren şirketlerle anlaşmalı olan bankalar, bu şirketler üzerinden alınacak olan ev kredisi için faizleri %0.64’e kadar düşürdü.

 İkinci el konutlarda ise bu faiz oranı %0.74’e kadar indirildi. Kredi alımlarında oldukça etkili olan faiz oranlarının sıfır projeler için düşük olması kullanıcıların tercihlerinde de etkili oluyor dolayısıyla bankaların konut kredisi hesaplama seçenekleri neticesinde de satışların yükseldiğini söylemek mümkün.

Faiz oranların bu denli düşmesi konut kredisi yapılandırma taleplerini de artırdı.

Haziran 2020 istatistiklerinde yer alan rakamlara göre ilk satış konut adedi toplamda 58.632, bir önceki aya göre yüzde 248, bir önceki yıla göre ise yüzde 152 oranında artış söz konusu. İkinci el konut satış sayısı ise 131.380. Bir önceki aya göre artık yüzde 285 iken, bir önceki yıla göre ise yüzde 245.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci el konut satışları neden daha yüksek?

İkinci el konut satışları neden daha yüksek?

İkinci el konut satışlarında görülen hem aylık hem de yıllık artışın en önemli sebebi fiyatların ve anlaşma yollarının daha uygun olması. Krediye uygun olan ikinci el konutların alım kapasitesi her zaman daha yüksek oluyor. Yeni yapılan binaların ya da hiç kullanılmayan konutların yaşı daha genç ve yıpranma payı daha az olduğu için fiyatları daha yüksek oluyor. Bir diğer konu ise ikinci el evlerin satışlarında pazarlık payının her zaman daha yüksek olması.

Yeni tamamlanan binalar ya da sıfır evler için herhangi bir kusur ya da açık henüz söz konusu olmadığından satış fiyatları da sabit tutarların altına çok düşmüyor. İkinci el ev satışlarında ise evin incelenmesi, anlaşma durumu ve karşılıklı şartların sağlanması sonucunda belli oranlarda indirim söz konusu olabiliyor.

İkinci ev alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

İkinci ev alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

İkinci ev satışları her zaman daha yüksek olsa da doğru tercih yapılmadığında uzun vadede sıkıntılara yol açabilir. Bu yüzden ev satın almadan önce, özellikle kar elde etmek istediğiniz ikinci el konutları satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıraladık:

-   Evin ihtiyaçlarınıza en uygun seçenek olduğundan emin olun. Yani büyüklüğü, oda sayısı, yaşı, kullanım durumu, dayanıklılığı gibi kriterlere mutlaka önceden karar verin ve araştırmanızı buna göre yapın.

-   Merkezi noktalara gidildikçe fiyat artışı söz konusu olsa da yol konusunda sizi yormayacak, aynı zamanda daha sonradan büyük masraflara sebep olmayacak şekilde evin konumuna karar verin.

-   Altınızda arabanız da olsa evin ulaşım araçlarına yakın olması her zaman çok büyük avantaj. Ulaşım yollarını mutlaka kontrol edin.

-   Eğer evin tamamı için nakit ödeme imkanınız yoksa kredi uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Genelde konutlar için çok fazla sorun çıkmasa da belli başlı evler ya da binalar kredi konusunda veto yiyebiliyor. Bu yüzden almak istediğiniz ev seçeneklerinin krediye uygunluğunu gözden geçirin.

-   Baktığınız her evi içinde yaşayacakmış gibi inceleyin. Odaların kenar köşesi, elektrik tesisatı, prizler, boya, duvarlar gibi kriterleri mutlaka göz önünde bulundurun.

Peki, konut kredisi nasıl hesaplanır?

Peki, konut kredisi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi bankaların vermiş olduğu yüksek miktarda seçenekler olduğu için hesaplama yöntemlerinde de değişiklikler söz konusu oluyor. Hangi Kredi konut kredisi hesaplama sayfasından kredi tutarı ve vade sayısını girerek anında sonuca ulaşabilirsiniz. Bankaların faiz oranlarını ve vade sürelerini de veren sayfa üzerinden tüm karşılaştırmaları sağlayabilirsiniz.

Ev kredisi hesaplama yöntemi ile kesin sonuca varmak mümkün olmayabilir. Bankaların faizleri, çıkabilecek kredi miktarı, evin krediye uygun olup olmaması gibi durumları da göz önünde bulundurmakta fayda var. Yine de genel bir rakam elde etmek için sayfamızda bulunan hesaplama yöntemini kullanabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: https://www.hangikredi.com/kredi/konut-kredisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın