Görüş Bildir
Haberler
18 İşçi Can Çekişirken, Teknik Nezaretçi Defterleri Tahrif Ediyormuş

18 İşçi Can Çekişirken, Teknik Nezaretçi Defterleri Tahrif Ediyormuş

Ulaş
13.06.2015 - 12:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ermenek'te 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamında, kurtarma çalışmaları sırasında defterde geçmişe dönük şekilde 'Sondaj makinesinin temini tebliğ edildi' denilerek, tahrifat ve ekleme yapıldığı ortaya çıktı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin can verdiği Has Şekerler Maden Ocağı’nın, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu olan Teknik Nezaretçisi Ali Kurt, mahkemeyi aldatmaya çalıştı. Üçü tutuklu 16 sanığa açılan davada bütün maden bölgesinin teknik nezaretçisi olarak görev yapan Ali Kurt 9 Kasım 2014’te savcılıkta alınan ifadesinde, savcılıkta alınan ifadesinde katliam öncesi şirketi uyardığını söyledi.

İfadesinde “Kazanın önüne geçilebilmesi için kontrol amaçlı sondaj makinası kullanılması gerekirdi. Kullanılsaydı, kaza olmayabilirdi. Ben sondaj makinesi konusunda şirketi uyarmıştım” diyen Kurt, buna dayanak olarak da deftere sonradan eklediği bir ifadeyi gösterdi. Ermenek maden katliamına ilişkin davanın ilk duruşması 15 Haziran'da görülecek.

ŞUBE MÜDÜRÜ İTİRAF ETTİ

Kurt, bu defterin altında Cenne’nin Şube Müdürü Mehmet Zeybek’in de imzasının bulunduğunu belirtince Zeybek'in ifadesi alındı. Zeybek, kazanın meydana geldiği gün saat 20 sularında Kurt’un kendisini arayarak, “Savcılığın talimatıyla jandarma kantara geldi ve teknik nezaretçi defterini muhafaza altına alacaklar. Defteri jandarmaya teslim etmeden önce gel, eksik imzalarını tamamla. Yoksa bizim için sıkıntı olabilir” dediğini anlattı.

Bunun üzerine Kurt’un uzattığı bölümleri imzaladığını söyledi. Jandarma el koyduktan sonra sayfaların birer nüshasına tekrar baktığını ifade eden Zeybek, Kurt’un sondaj makinesiyle ilgili maddelerin sonradan eklediğini kaydetti. Zeybek, “Kurt’un bu şekilde oynama yapmış olması, kazadan kaynaklanan hukuki ve cazai sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yöneliktir” dedi. Zeybek ayrıca, en son uyarının yapıldığı görünen 25 Ekim 2014’te Kurt’un Ermenek’te bulunmadığını ifade etti. Kurt ise “Böyle bir şey olsa önerilerin altında Zeybek’in imzası olmaz” diyerek, kendisini savundu.

KRİMİNAL İNCELEME

İfadelerin ardından savcılık da ekleme yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için nezaretçi defterini Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderdi. Jandarmanın yaptığı incelemede, 20 Ağustos 2014 tarihli sayfadaki 21. maddenin metninde üç ayrı mürekkepli kalem kullanıldığı saptandı. Bu maddede yer alan “Ayrıca MİGEM tarafından yapılan teftişte istenilen yeraltı sondaj makinesinin temini ve kullanımı gereği tebliğ edildi” ifadesinin deftere sonradan eklenerek, tahrifat yapıldığı belirlendi. Keza 2 Eylül 2014 tarihli sayfanın 21 ve 22. maddelerinde iki ayrı mürekkepli kalem kullanıldığı, “21-Ocak içi ilerlemeler sondaj ile yapılmalıdır” ibaresinin deftere sonradan eklendiği vurgulandı.

SAHTECİLİK SUÇU

Bunun üzerine iddianamede, Kurt’un sondaj konusunda kaza tarihinden önce teknik nezaretçi defterine değinmediğini kaydederek, “Kurt kaza günü kusurunun ortaya çıkmaması için teknik nezaretçi defterinin üzerinde oynama yaparak, özel belgede sahtecilik suçunu işlemiştir” denildi. Maden bölgesini 15 günde bir denetlemekle yükümlü olan Kurt’un kazanın meydana geldiği noktada yaşanan kömür kaymasına rağmen buraya sondaj vurulması uyarısında bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca ocakta alarm sistemi bulunmamasına ilişkin işlem yapmadığı ve bu hususu nezaretçi defterine kaydetmediği belirtildi.

Sorguların ardından hazırlanan iddianamede şu ifadelere yer verildi: “Maden bölgesini 15 günde bir denetlemekle yükümlü olan Kurt’un kazanın meydana geldiği noktada yaşanan kömür kaymasına rağmen buraya sondaj vurulması uyarısında bulunmadığı” ve “alarm sistemi bulunmamasına ilişkin işlem yapmadığı.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0