Görüş Bildir
Haberler
11 Yıl Sonra İlk Kez: Esad'dan Arap Ülkesine Ziyaret

11 Yıl Sonra İlk Kez: Esad'dan Arap Ülkesine Ziyaret

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyarette Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştüğü bildirildi. Esad, böylece 11 yıl önce başlayan Suriye iç savaşından bu yana ilk kez bir Arap ülkesini ziyaret etmiş oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyarette Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştüğü bildirildi.

Dubai Emirliği resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada, Al Maktum'un Dubai'de, 'iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri çerçevesinde Esad ile bir araya geldiği' aktarıldı.

Al Maktum'un görüşmede 'kardeş Suriye'ye' güven ve barış dileklerini ilettiği belirtilen açıklamada, Al Maktum'un Suriye ve bölge için istikrar ve kalkınma temennisinde bulunduğu ifade edildi.

"Suriye ile yeni işbirliği süreci"

"Suriye ile yeni işbirliği süreci"

Açıklamada sözlerine yer verilen Muhammed bin Raşid Al Maktum, şunları kaydetti:

'BAE devleti, Suriye ile yapıcı yeni iş birliği süreçlerini başlatmayı önemsiyor. Her iki ülkenin kardeş halklarının çıkarlarına olacak çeşitli alanlarda iş birliği fırsatlarını da bekliyor.'

Beşşar Esed, Al Maktum'la görüşmesinin ardından Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.

Suriye Haber Ajansından açıklama 

Suriye haber ajansı SANA'nın haberine göre, heyette Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Beşşar Caferi de yer aldı.

Görüşmede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve özellikle de ekonomi ve yatırım alanlarında bu ilişkilerin üst seviyelere çıkarılması ele alındı.

ABD’den tepki

ABD’den tepki
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Beşar Esad’ın BAE ziyaretini değerlendirdi.

Sözcü, “Beşar Esad’ın meşrulaştırılmasına yönelik girişimden son derece rahatsız olduk ve üzüntü duyduk” ifadelerini kullandı.

İç savaş sırasında yalnızca Rusya ve İran’ı ziyaret etmişti

İç savaş sırasında yalnızca Rusya ve İran’ı ziyaret etmişti

Suriye lideri iş savaş sırasında yalnızca İran ve Rusya’yı ziyaret etmiş, bu iki ülkenin askeri desteği Suriye’de ABD’nin müttefiki olan Körfez ülkelerinin hükümetleri tarafından desteklenen rakip gruplara karşı savaşın seyrini değiştirmişti.

ABD Esad’a karşı ayaklanmayla başlayan yüz binlerce kişinin öldüğü iç savaşta siyasi çözüm konusunda ilerleme sağlanana kadar Suriye lideriyle ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına karşı çıkmıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Kasım ayında Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ederek Esad’la görüştüğünde Washington endişelerini ifade etmişti.

Ancak Washington’un Riyad ve Abu Dhabi’nin bölgedeki rakipleri İran konusundaki endişelerini gidermeyerek, Yemen savaşına desteğini çekerek ve Körfez ülkelerine silah satışı için koşul getirerek bu ülkeler nezdinde siyasi sermayesini tükettiği değerlendirmesi yapılıyor.

Diplomatik temaslar yoğunlaştı

Diplomatik temaslar yoğunlaştı

Bu görüşmeler bazı Arap ülkelerinin Esad’la ilişkileri yeniden canlandırmaya başladığı Ortadoğu’da bir değişikliğe işaret eden bir dizi diplomatik açılımın ardına rastladı.

Esad ve Arap ülkeleri arasında yakınlaşma sinyalleri geçtiğimiz yıl yoğunlaşmış, Esad ABD’nin bölgedeki bir diğer müttefiki Ürdün Kralı Abdullah’la da telefonda görüşmüştü.

Uzmanlar, Esad’la daha yakın ilişki kurmayı amaçlayan Arap ülkelerinin İran ve Türkiye’nin bölgedeki nüfuzuna karşı konulması dahil olmak üzere siyasi ve ekonomik değerlendirmeleri gözettiğini belirtiyor.

AA ve VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
10
7
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Lan oğlum adam olup birlik olsanız kendi aranizda ittifak sağlasaniz. Muammer Kaddafi'nin dediği gibi petrolü sadece altın üzerinden satsaniz, ülkenizdeki pe... Devamını Gör

tncdmrl

ukrayna savaşı suriyeye yaradı zaten hem işidi vs savaşmak isteyen herkesi gönderdi hem de amerikanın baskısı hafifledi. şu suriyelileri ülkesine çağırsa da ... Devamını Gör

Akif Tatar

Çağırdı zaten ama surilerden tık yok.. Yani gitmemeleri de normal adamlar baktı iş var üstüne bir de yardım yapılıyor, hastane falan bedava niye gideyim amk ... Devamını Gör

Rebeca

Günde birkaç saat bilgisayarınız veya dizüstü bilgisayarınızla kolay işler yaparak oturma odanızdan internet üzerinden para kazanmak, günlük 500€'dan fazla k... Devamını Gör