Görüş Bildir
Haberler
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farkları Tek Tek Anlatıyoruz!

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farkları Tek Tek Anlatıyoruz!

cihan taştan
02.07.2023 - 18:11

Trafik sigortası mı yoksa kasko mu? Eğer bu ikisini sıklıkla karıştırıyorsan aradığın bilgiler bu içerikte! Kasko ve trafik sigortası arasındaki farkları madde madde açıklıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trafik sigortası ile kasko arasındaki en temel fark: Koruma Alanı

Zorunlu trafik sigortası, poliçe sahibinin hatalı olması durumunda, karşı tarafın hasarlarını koruma altına almaya odaklanır ve ona ilişkin masrafları karşılar. 

Kasko ise poliçe sahibini ve poliçe sahibinin aracını koruma altına alacak şekilde tasarlanmıştır.

Her aracın onarım masrafı aynı değil: Teminat Limitleri

Trafik sigortasının teminat limitleri her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından güncellenir. Kasko poliçelerinin üst limitleri ise poliçe sahibinin taleplerine göre değişir ve esnektir. 

Örneğin, üst segment bir spor otomobilin yalnızca kaporta masrafı bile birçok sıfır araçtan daha pahalıya mal olabilir. Bu gibi durumlarda kaza masrafları sigorta teminat limitlerini aşarsa aradaki farkı cebinizden ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Standart kasko teminat kapsamına kaza dışındaki birçok durum dahildir.

Çarpma, çarpılma, hırsızlık, yangın gibi birçok talihsiz durum standart kasko teminatları arasında bulunur. Başınıza bu gibi durumlar gelirse kaskonuz aracınızın değerini korumakla görevlidir.

Bazen kaza geliyorum demez! 😢

Kasko içeriğinin esnek olması, öngörülemeyen birçok faktörü teminat kapsamına almanıza yardımcı olabilir. Maalesef, bazen aklımızın ucundan dahi geçmeyecek kazalar başımıza gelebiliyor.

Kasko, kaza dışındaki durumlar için de teminat sağlayabilir. Trafik Sigortası ise yalnızca kaza durumlarını kapsar.

Kapsamına dahil ettiğiniz sürece; kayıp anahtar, ihtiyaç halinde çağıracağınız yol yardım, ani dolu ve yağmur hasarları gibi birçok konuda 'kasko' en yakın dostunuz olacaktır. Zorunlu trafik sigortası ise yalnızca kaza durumlarıyla sınırlıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zorunda mıyız?

Zorunda mıyız?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği, eğer aracınız varsa trafik sigortası yapmak zorundasınız. Bu sebeple sigorta, genellikle 'zorunlu trafik sigortası' adıyla anılır. 

Kasko için böyle bir zorunluluk yoktur. Kasko yaptırmak tamamen araç sahibinin tercihine bağlıdır.

Peki, süresi dolduğunda yenilemek gerekiyor mu?

Zorunlu trafik sigortası olmadan trafikte bulunmanız cezai yaptırım gerektirir dolayısıyla sigorta bitiminde derhal yenilenmesi gerekir. Trafik sigortanız olmazsa para cezasına ek olarak aracınız bağlanır ve otoparka çekilir. 

Kasko için böyle bir durum söz konusu değildir. Bir dönem kasko yaptırdıktan sonra her yıl yenilemek durumunda değilsiniz. Her yıl kasko yenilemek tamamen araç sahibinin tercihine bağlı bir durumdur.

Trafik sigortası bedeli ile kasko bedeli değişiklik gösterir.

Trafik sigortası primi araç değerinden bağımsız olarak hesaplanır.

Kasko primi ise genellikle araç değeriyle bağlantılı olarak hesaplanır ve araç değerine, teminatların kapsamına, poliçe sahibine ve bunun gibi maddelere göre değişiklik gösterir.

Aracıyla Türkiye sınırları dışına çıkmak isteyenler için sigorta ve kasko farklılık gösterir.

Aracıyla Türkiye sınırları dışına çıkmak isteyenler için sigorta ve kasko farklılık gösterir.

Zorunlu trafik sigortası yalnızca Türkiye sınırları içerisinde yapılan kazaları kapsar. Dolayısıyla yurt dışındaki süreçler teminat kapsamında değildir. 

Kasko ise bu konuda esnek olduğu için yurt dışındaki kazalar kapsama dahil edilebilir. Kasko poliçenizi hazırlatırken bu maddeleri özellikle kontrol etmeyi unutmayın!

Hasar durumunda rayiç bedel!

Hasar durumunda rayiç bedel!

Zorunlu trafik sigortası araç bedelini dikkate almadan hasar miktarını tanzim ettiği için rayiç bedel söz konusu değildir. 

Kasko ise araç değerini korumakla yükümlü olduğundan dolayı aracın markası, modeli, güncel piyasa fiyatı gibi konuları gözeterek güncel değer üzerinden rayiç bedeli hesaplar ve teminatı bu şekilde karşılar. Aracın değer kaybını gözetir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın