Görüş Bildir
Haberler
Yola Düşen Şehir Yusufeli

Yola Düşen Şehir Yusufeli

adem kara
27.10.2014 - 09:09 Son Güncelleme: 27.10.2014 - 13:57

100 yılda 6 kez taşınan Artvin’in ilçesi Yusufeli’ne yine yol göründü. Gövde inşaatının yüzde 30’u tamamlanan baraj nedeniyle su altında kalacak ilçe başka bir yere taşınacak. İşin mühendislik kısmı tamam ancak söz insana, doğaya, gelir kapısına gelince, işte orası muamma.

BARAJ suları nedeniyle Adıyaman’ın Samsat, Şanlıurfa’nın Halfeti ve Batman’ın Hasankeyf ilçelerinin ardından bu kez Artvin’in Yusufeli ilçesi taşınmaya hazırlanıyor. Çoruh Vadisi’nde yapımı süren Yusufeli Barajı’nın gövde inşaatı yüzde 30 bitmesine rağmen, 5 yıl içinde taşınması planlanan yeni şehir için çalışmalar henüz yer seçimi ve çevre köylerde kamulaştırılma aşamasında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yusufeli Belediyesi, hem ilçe halkının taşınma konusunda yaşadığı 40 yıllık belirsizlik ve endişeyi gidermek, hem de projenin dışarıya göçün önüne geçecek cazibe ve şartlarla uygulamaya konulması için biliminsanlarının bir araya geldiği bir sempozyum düzenledi. 

Hürriyet gazetesinden Ali Dağlar'ın haberine göre, sempozyumda yeni bir şehrin bürokratik engellerden bağımsız, eşgüdümlü çalışmalarla inşasının önünü açacak kalkınma ajansının hemen kurulması talebi öne çıktı.

YILLARIN YORGUNU

YILLARIN YORGUNU

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, halkının 40 yıllık endişesinin yakın tanığı, “Halkım neredeyse ben oradayım” diyor ve anlatıyor: “2013 Şubatı’nda barajın temeli atıldı. Daha önce kredili sistem vardı olmadı, DSİ kendi bütçesinden yapıyor. Finansman DSİ’den olan barajın müteahhidi Limak-Kolin-Cengiz ortaklığı, 486 milyon liralık bütçe. Temel atıldıktan sonra şehirdeki inşaat sektörü durdu. Ruhsat verilmiş yeni bir inşaat yok. Yasa çıktı, o tarihten itibaren yapılacak inşaatın, dikilecek hiçbir ağacın kamulaştırma bedeli ödenmeyecek diye. Yusufeli 40 yıldır baraj yorgunu. 2008’de kanun çıkarıldı ama ilk düğmeyi yanlış düğümleyince yanlış devam etmiş. Yeni yerleşim yeri seçilirken bilimsel/sosyolojik temelli çalışma yapılmış. Anketler yapılmış, gelir durumuna bakılmış ama yeni yerin altına iyi bakılmamış, yol yok, patika yok. 2000’lerde sorulmuş halka, yeni şehir neresi olsun diye, burası olsun demiş. Anket firması ile anlaştım, yüzde 70 burası diyor, sebep ne? Yusufeli dağılmaz diyor. Coğrafyası kötü ama bütün Yusufeli buraya mahkûm.”

Mühendis şu kadar su, şu kadar yükseklik, şu kadar elektrik hesabında ama bu hesabın içinde insan, doğa, kültür yok.”

Ali Dağlar | Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0