Görüş Bildir
Haberler
Yeni Nesil Mevduat: Kur Korumalı Mevduat ile Kazanç Nasıl Hesaplanır?

Yeni Nesil Mevduat: Kur Korumalı Mevduat ile Kazanç Nasıl Hesaplanır?

Onedio Content
09.11.2022 - 12:03 Son Güncelleme: 26.10.2022 - 12:36

Yakın süreçte yaşanan döviz kurlarındaki ani değişimler, parasını bankaların TL mevduat ürünlerinde tutan kişileri dolar hesaplarına yönlendirmişti. Bu süreç içerisinde bankalar, TCMB teminatı ile “Dövize Endeksli Mevduat” sistemini başlattı. Bu kavram genel olarak birikimlerinizin döviz kurlarındaki ani değişimlere karşı sizi korumak için geliştirilmiştir. Bu kayıplardan etkilenmemek adına Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açabilir, birikimlerinizi güvence altına alabilirsiniz.

Bu hesap türünün sağlayacağı getiriyi kur korumalı mevduat hesaplama aracını ilk kez sunan HangiKredi’de hesaplayarak bulabilirsiniz!

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Bu hesap türü, Türk lirası cinsinden birikimleri döviz kurundaki değişimlere karşı korurken faiz getirisi de sağlayan rekabetçi bir alternatif olarak tanımlanıyor. Böylece vade sonunda döviz kurunun durumuna göre kur farkından ya da faiz getirisinden yararlanmanız mümkün olur.

Peki kur korumalı TL mevduat hesabı nasıl açılır? Kur korumalı mevduat hesabı açmak için bankaların şubelerini tercih edebilir ya da tek tıkla tüm bankaların listelendiği HangiKredi’nin Kur Korumalı Mevduat Faiz Oranları sayfasına göz atarak istediğiniz bankaya güvenle başvurabilirsiniz. Bu noktada kur korumalı mevduat hesabı alt limitinin de bankalar arasında farklılık gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Tüm bunlara ek olarak dilerseniz mevcut vadeli hesaplarınızı da kur korumalı mevduat hesabına çevirebilirsiniz.

Kimler Dövize endeksli mevduat hesabı açabilir?

  • Kur korumalı mevduat şartlarının arasında Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olma koşulu bulunuyor.

  • Ayrıca yurt dışında serbest meslek ve müstakil iş sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da söz konusu hesabı açabiliyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarının açılış ve kapanış işlemleri, TCMB tarafından her gün saat 11.00’de açıklanan döviz alış kuru göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor. Bu hesabı açarken TL cinsinden birikimlerinizin USD, EUR ve GBP olarak sıralanan yabancı para birimlerinden bir tanesine endekslenmesi için talimat vermeniz gerek. Ardından 3, 6, 9 ve 12 aylık vade seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Tüm bu işlemler tamamlandığında hesabınız açılmış olur.

Kur korumalı mevduat hesabının getirisinde vadeyle birlikte faiz oranı ve kur değişimleri belirleyici oluyor. Vade sonunda, alış kuru farkından ve faizden elde edilen getirilerden hangisi yüksekse o, anaparaya ekleniyor. Bu durum bu hesap türünden faydalanmak isteyen bireyler için kazancın hesaplanmasını zorlaştırıcı bir etki yapıyor demek mümkün. Bu noktada da HangiKredi, kur korumalı mevduat faiz oranı hesaplama aracı ile yanınızda!

HangiKredi tarafından geliştirilen kur korumalı mevduat faiz oranı hesaplama aracı bahsi geçen tüm unsurları hesaba katarak potansiyel getirinizi kolayca görmenizi sağlıyor. Aracı kullanmak için anaparanızın miktarını, hesabın vade süresini ve mevduatınızı endekslemek istediğiniz döviz türünü seçmeniz yeterli. Bu araç, kur korumalı mevduat hesabı hizmeti veren bankaları liste hâlinde görmeyi sağladığı için karar verme sürecini de kolaylaştırıyor. Bankalar arasında değişen getiri oranlarını da anlık olarak takip etmenizi mümkün kılıyor. Siz de HangiKredi’nin özel olarak tasarladığı kur korumalı mevduat faiz oranı hesaplama aracını kullanarak birikimlerinizi en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.

Endekslenecek Kuru Kendim Seçebilir miyim?

Endekslenecek Kuru Kendim Seçebilir miyim?

Kur korumalı hesapta TL mevduatları USD, EUR ve GBP döviz türlerinden birine endekslenir. Türk lirası varlıklarınızı tamamen kendi tercihinize göre Amerikan doları, Avro veya İngiliz sterlini gibi yabancı paralar üzerinden değerlendirebilirsiniz. Seçim işlemini hesap açılışı sırasında gerçekleştirmeniz mümkün.

Kur Korumalı Mevduat Hesabınızın Getirisini Nasıl Hesaplarsınız?

Dövize endeksli hesap açılışında anlık olarak değişen kur değerlerini takip etmek son derece önemli. Döviz alış kuru, vade sonunda anaparaya eklenecek olan getiride belirleyici bir rol oynuyor. Bu nedenle TL cinsinden mevduatlarınızı başka bir yabancı paraya endekslemeden önce güncel döviz kurlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Kur korumalı mevduat hesabından elde edeceğiniz getiriyi belirleyen diğer hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Dövize endeksli hesapta dört ayrı vade seçeneği bulunuyor. Vade süresi uzadıkça standart vadeli hesaplarda olduğu gibi risk ve getiri oranı artıyor. Uzun bir süreçte kurların daha fazla dalgalanma ihtimalinin olması, kaybın ve kazancın artmasını etkileyen başlıca unsur.

Dövize endeksli mevduat faizi oranları bankalar arasında değişiklik gösterir. Vade sonunda faiz kazancınız daha yüksek olduğunda anaparanıza bu getiri ekleniyor.  Bahsi geçen durum, bankanın sunduğu oranın önemini gözler önüne seriyor.

Seçtiğiniz döviz türü ise kur değişiminden kazanç elde etmeniz durumunda ana paranıza eklenecek miktarın belirlenmesinde etkili olur. Risk ve getiri oranlarını hesaplayarak üç ayrı döviz türünün arasından sizin için uygun olanı belirleyebilirsiniz.

Kur Korumalı Mevduat Hesabınızı Bozdurmak İstediğinizde Ne Olur?

Kur Korumalı Mevduat Hesabınızı Bozdurmak İstediğinizde Ne Olur?

Dövize endeksli hesap denildiğinde vadeyle ilgili detaylar kafanızda soru işaretleri oluşturabilir. Peki kur korumalı mevduat hesabınızın vadesini bozdurmak istediğinizde sizi neler bekliyor? Bu işlem için bankaya talimat verdiğinizde açılış ve kapanış tarihindeki döviz alış kurlarına bakılır. Hesabın açıldığı tarihteki döviz alış kuru, kapanış günündeki değerden düşükse anaparada azalma meydana gelmez.

Kur korumalı mevduat hesabını vadesinden önce kapatmak istediğinizde karşılaşabileceğiniz bir diğer durum ise anaparanın azalması. TL cinsinden mevduat hesabı açtığınız tarihteki döviz alış kuru, hesabın bozdurulduğu günün kur değerinden fazla olduğunda anaparada kayıp yaşanıyor. Bu noktada kur farkının oranı anaparaya kesinti olarak yansıtılıyor.

Hesabınızın Vade Bitiş Tarihi Beklemeden Kapatıldığı Durumlarda Faiz Alabilir misiniz?

Hesabınızın Vade Bitiş Tarihi Beklemeden Kapatıldığı Durumlarda Faiz Alabilir misiniz?

Kur korumalı mevduat hesabı vade bitiş tarihinden önce kapatıldığında döviz farkından yararlanma hakkı kaybedilir. Bununla birlikte standart hesaplarda olduğu gibi vade bitiminden önce yapılan kısmi para çekimlerinde de faiz hakkı ortadan kalkar. Bu nedenle faiz getirisini ve kur kazancını korumak için hesabınızın vadesinin dolmasını beklemeniz oldukça önemli. HangiKredi kur korumalı mevduat hesaplama aracı üzerinden vade sonunda elde edeceğiniz faiz getirisini kolayca öğrenebilirsiniz.

Döviz Endeksli Mevduatın Artıları Nelerdir?

Döviz Endeksli Mevduatın Artıları Nelerdir?

Kur korumalı mevduat hesabı sadece birikimleri güvence altına almasıyla değil, diğer yönleriyle de kişilere fayda sağlıyor. Peki bu hesap türünün artıları nelerdir? Bu sorunun yanıtını aşağıda detaylı şekilde bulabilirsiniz.

  • Hesap açma işlemi sırasında ek bir ücret ödemeniz gerekmez.

  • Dövize endeksli mevduat hesabı açmak için herhangi bir üst limit bulunmaz.

  • Mevduat üzerinden stopaj kesintisi yapılmaz.

  • Birden fazla kur korumalı mevduat hesabı açabilirsiniz.

  • TL cinsinden birikimlerinizin endeksleneceği döviz türünü ekonomik hedeflerinize göre seçebilirsiniz.

  • Bankaların mobil uygulamaları üzerinden hesap açma ve kapatma işlemlerini oldukça kısa bir sürede gerçekleştirmeniz mümkün.

  • Mevcut mevduat hesaplarınızı kur korumalı hesap hâline getirebilirsiniz.

TL varlıklarını güvenli bir finansal kaynakta tutmak isteyenlerin yöneldiği bu hesap türünün her olasılıkta kazanç sağlaması ise sistemin başlıca artılarının arasında yer alıyor. Bunun sebebi, vadeli mevduat hesapları için minimum olarak TCMB tarafından belirlenen asgari politika faizinin uygulanması. Dövize endeksli hesap bu sayede kurda büyük bir değişim olmasa dahi birikimlerinizden kazanç sağlamanızı mümkün hâle getiriyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın