Görüş Bildir
Haberler
Üst Düzey Yöneticilikte Başarılı Olmanız İçin Gereken 8 Muazzam Yetenek

Üst Düzey Yöneticilikte Başarılı Olmanız İçin Gereken 8 Muazzam Yetenek

Her çağın kendine özgü bir üst düzey yönetici profili var. Şirketler artık bir 10 yıl öncesine göre, içeriden yetiştirmek yerine dışarıdan daha fazla üst düzey yönetici alımı yapıyorlar.

Peki, bunu yaparken en çok hangi yönetici becerilerine itibar ediyorlar? İşte üst düzey yöneticilikte başarılı olmanızı garantileyecek, şirketlerin en değer verdiği beceri ve özellikler:

Kaynak: http://www.hbrturkiye.com/blog/liderl...

1. Liderlik vasfı

Sadece CEO’lar değil, bütün üst düzey yöneticiler için olmazsa olmaz bir vasıf. Danışmanlar en revaçta olan liderlik türünün ne olduğuyla ilgili değişik görüşlere sahip. “ilham verici liderlik”, “bugünün yönetici kabiliyetiyle uyumlu otoriter olmayan liderlik”, “yönetimi ele alan liderlik”, “güvenilirlik ve başkalarına saygı inşasıyla dengelenmiş liderlik”, “stratejik liderlik” ve “etik liderlik”, bahsi geçen liderlik türlerinden.

2. Ekiple ilişki kurabilmek

Lider olmak buna engel değil; ekiple uyumlu bir şekilde çalışabilmek artık önemli. Ekipler kurup yönetebilmek ve eşit sorumlulukla çalışabilmek becerisi öne çıkıyor. Yöneticilerin ekip odaklı olması, aynı anda birden fazla işi idare edebilmesi, mevkilere bakmadan liderlik edebilmesi ve strese direnç gösterebilmesi bekleniyor.

3. Stratejik düşünme ve yönetim becerisi

Bir başka ifadeyle, “Stratejik öngörü”. Küresel ölçekte stratejik düşünme kabiliyeti de sık bahsedilen özelliklerden. Yönetim danışmanları bu beceriyi “yön belirleyebilme gücü” ve “bütünleyici liderlik”le bir tutuyor.

4. Teknik ve teknolojik beceriler

Teknik beceriler, özellikle de hukuk, finans ve teknoloji gibi pek çok konuda bilgi sahibi olmak, üst düzey yöneticiler için en sık dile getirilen üçüncü şart. Birçok danışman, teknolojik becerilerin ve teknik bilginin önemi üzerinde duruyor; ve “Üst düzey yöneticiler teknolojiden nasıl yararlanabileceklerini öğrenmek zorunda” diyor.

5. İletişim ve sunum

Danışmanlar, ideal bir üst düzey yönetici adayının güçlü bir ikna kabiliyetine ve mükemmel bir sunum becerisine sahip olması gerektiği konusunda hemfikir. Üst düzey yöneticilerin aynı zamanda dışarıyla iletişim kurma konusunda da kabiliyetli olması gerekiyor.

6. Küresele verilen önem

Danışmanlar, şirketlere üst düzey yöneticilerde aradıkları becerilerin zaman içinde nasıl değişim gösterdiğini, gelecekte ne gibi değişimler beklediklerini sormuş. Ortaya atılan konu, küresel görünüme ve anlamlı uluslararası deneyime verilen önem. Son 10 yılda en çok öne çıkan beceri olan küresel oryantasyon, gelecekte daha baskın bir hâle gelecek gibi duruyor.

7. Değişim yönetimi

Şirketler değişimi yönetebilen, bir değişim ve dönüşüm gündemine öncülük edebilen yöneticilerle çalışmak istiyor. Not: Firmalar değişimi planlayabilen yönetici adaylarını genellikle dışarıdan seçiyor. Bu iş için yeni birini işe almanın, “önemli değişim ve büyüme sağlayacak yeni bir beceri setini” beraberinde getireceğine inanıyor.

8. Erdem

Ve elbette neredeyse tüm yönetici danışmanlarının hemfikir olduğu özellik, erdem. Yöneticinin erdemli olması ve etik davranışlarla ün yapması oldukça değer görüyor. “Kişisel bütünlük ve etik davranışlar iletişim hızı sebebiyle artık eskisinden çok daha önemli' diyor danışmanlar.

Danışmanlara göre yöneticilerde aranan zorunlu yeteneklerin artması, hem sert hem yumuşak koşulların da aynı şekilde genişlemesini sağlamış. Bu yeteneklerin önemini ihmal eden yöneticiler artık kolaylıkla göz ardı edilebilir.

Boris Groysberg,

Harvard Business Review Türkiye, Mart 2014

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
13
3
2
2
2
0