Görüş Bildir
Haberler
Sanayi Üretiminde Düşüş

Sanayi Üretiminde Düşüş

FreiGeist
09.03.2015 - 11:19 Son Güncelleme: 09.03.2015 - 12:38

Türkiye'nin sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 2.2 azaldı, son iki yılın en düşük düzeyine geriledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, Ocak'ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya oranla yüzde 1,4 azaldı.

Sanayi üretimi en son 2012 Aralık ayında yüzde 0.9 düşmüştü. Geçen yılın aynı döneminde sanayi üretimi yüzde 7,1 artmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklamasına göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, Ocak'ta, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 2,9 artış görüldü.

Öte yandan arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Ocak'ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,26 düşüş gösterdi.

AA Finans'ın sanayi üretimi beklenti anketinde ekonomistlerin, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 2,35, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,55 olmuştu.

Ankete katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,87 artacağını tahmin etmişlerdi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya oranla yüzde 1,2 artmıştı.

Kaynak:AA ve Al Jazeera

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0