Görüş Bildir
Haberler
Neden Hepatit C Testi Yaptırman Gerektiğini Anlatıyoruz

Neden Hepatit C Testi Yaptırman Gerektiğini Anlatıyoruz

AbbVie
14.11.2019 - 10:29

Dünya genelinde her yıl 399 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan hepatit C virüsü, kan yoluyla bulaşır. Hepatit C virüsü ile yaşayan hastaların yaklaşık %80’inde belirti göstermez. Hepatit C hastalığı, genellikle belirti göstermediği için virüsü taşıdığının farkında olmayabilirsin.

Hepatit C nedir?

Hepatit C hastalığı, hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur. Virüs, akut veya kronik hepatite sebep olabilir. Hepatit C’de en önemli bulaşma nedeni, kanla doğrudan temastır.

Heptatit C virüsünün karaciğerde yol açtığı hasarın derecesine bağlı olarak, belirtiler değişebilir; ancak hastaların yaklaşık %80’i hiç belirti vermez.

Hepatit C sarılık olarak bilinmesine rağmen, tüm hastalarda sararma görülmeyebilir.

Evlilik öncesi çiftlerin yaptıracağı kan testleri, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir.

Çocukluk çağı hepatit C hastalığının en sık nedeni, anneden bebeğe bulaşmasıdır.

Steril olmayan koşullarda yapılan dövme ve piercing uygulamaları, farkında olmadan hepatit C virüsü kapma riski taşır.

Steril olmayan bir ortamda diş tedavisi yaptırmak veya enfeksiyona sahip biriyle ortak diş fırçası kullanımı, hastalığın yayılmasında önemi rol oynar.

Nadiren de olsa Hepatit C virüsü taşıyan kişiyle girilen cinsel ilişki de virüs bulaşmasına sebep olabilir.

Hepatit C hastalığı, tedavi edilmediği takdirde siroz ve/veya karaciğer kanserine sebep olabilir.

Hepatit C hastalığı, yavaş ilerlediği ve genellikle belirti göstermediği için virüsü taşıdığının farkında olmayabilirsin.

Ancak, sinsi bir hastalık olan hepatit C virüsünü, kan testi ile teşhis etmek mümkün.

Hepatit C kader değildir. Kendini ve sevdiklerini korumak için hekime başvur. Erken teşhis, virüsün bulaşmasını önleyebilir.