Görüş Bildir
Haberler
Macaristan Sığınmacılara Karşı Olağanüstü Önlemlere Hazırlanıyor

Macaristan Sığınmacılara Karşı Olağanüstü Önlemlere Hazırlanıyor

Deniz Gök
10.09.2015 - 19:29 Son Güncelleme: 10.09.2015 - 20:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Macaristan Başbakanlık müsteşarı Janos Lazar, 16 Eylül'de göçmen krizine yönelik olağanüstü önlemleri uygulamaya geçireceklerini açıkladı.

Macaristan parlamentosunun, önceki günlerde kabul ettiği bir dizi kanunla, sığınmacılara müdahale eden polisin yetkileri attırılmış, ülkeye yasadışı şekilde giriş yapan göçmenlerin 3 yıla kadar, devlet malına zarar veren göçmenlerin de 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği belirtilmişti.

Öte yandan bir basın toplantısında konuşan Başbakanlık müsteşarı Janos Lazar, 'Hükümet, planlandığı gibi 16 Eylül'de göçmen kaynaklı kriz hali ilan edecek' dedi.

Özellikle Suriye ve Libya'dan binlerce göçmen AB ülkelerine ulaşmak için Macaristan'a gidiyor. Ülkeye bu yıl yasadışı yollardan 156 bin göçmenin girdiği tahmin ediliyor.

Sığınmacılara karşı askeri tatbikat

Sığınmacılara karşı askeri tatbikat

Sığınmacı krizine karşı alınacak önlemler çerçevesinde ordu birlikleri de devreye girecek. Muhtemel senaryoların denendiği bir askeri tatbikat dün başladı.

Sırbistan sınırında yapılan askeri tatbikatla ilgili açıklamada bulunan üst düzey bir askeri yetkili, 'askeri birliklerin güneyde muhtemel bir müdahaleyi sınadığını' söyledi.

'Macaristan'ın güvenini sağlamak bizim görevimiz' diyen yetkili, tatbikata 'Kararlı Eylem' (Decisive Action) adının verildiğini belirtti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bir süre önce yaptığı açıklamada, 'Önümüzdeki haftalarda büyük mücadeleye hazır olun. Sınırı adım adım kontrol altına alacak, parlamentodan onay gelmesi halinde orduyu da sınırda konuşlandıracağız' demişti.

42 bin sığınmacı yolda

42 bin sığınmacı yolda

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Direktörü Vincent Cochetel, Balkan güzergahı üzerinden 42 bin sığınmacının daha AB ülkelerine geleceğini söyledi. Cochetel sığınmacıların yüzde 85'inin Suriye, Irak ve Afganistan'dan yola çıktığını; Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a doğru yol almakta olduğunu söyledi. Vincent Cochetel, sığınmacıların 15 Eylül tarihinde Macaristan'da yeni yasanın yürürlüğe girmesinden önce ülkeye varmaya çalıştıklarını söyledi.

Sputnik ve DW

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0