Görüş Bildir
Haberler
Kredi Başvurusu Yapan Vatandaşın Hesabından Otomatik 500 TL Kesinti: Bankaların 'Yeni İcadı' THU Nedir?

etiket Kredi Başvurusu Yapan Vatandaşın Hesabından Otomatik 500 TL Kesinti: Bankaların 'Yeni İcadı' THU Nedir?

Yasin Arslan
21.10.2019 - 12:03 Son Güncelleme: 22.10.2019 - 09:07

Yerli sermayeli bir bankanın, kredi başvurusunda bulunan müşterisinin hesabından THU adı altında bir ücret kestiği ortaya çıktı. Kredi teklifini faizi yüksek bularak kabul etmeyen müşteri, açılımı 'Teklif Hazırlama Ücreti' olan 500 TL'lik THU masrafını kendisinden alındığını hesabını kontrol edince fark etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet gazetesinden Kadife Şahin'in haberine göre, Türkiye’nin en büyük bankaları arasında yer alan yerli sermayeli bir bankadan ticari kredi başvurusunda bulunan vatandaş yeni bir banka masrafıyla karşı karşıya kaldı. 

50 bin TL'lik ticari kredi başvurusunda bulunan banka müşterisi, ihtiyaç duyduğu kredinin faizini yüksek bulunca bankanın verdiği teklifi kabul etmeyerek başka bir bankaya gitti ve orada daha uygun faiz oranıyla kredi bulunca ikinci gittiği bankanın teklifini kabul etti.

Hesabını kontrol ederken fark etti

Hesabını kontrol ederken fark etti

Bankanın teklifini yüksek faizi nedeniyle kabul etmeyen müşteri bu bankadaki hesabını kontrol ederken THU adı altında kendisinden 500 TL'lik kesindi yapıldığını fark etti. THU'nun ne olduğunu ve kendisinden neden bu ücretin kesildiğini merak eden müşteri bankayı aradığında ise THU'nun 'Teklif Hazırlama Ücreti' olduğunu öğrendi. 

Müşteri, banka ile yaptığı görüşmede ücret kesintisinin sebebini sorduğunda 'Zaman harcadık, size kredi teklifi sunduk. Kredi almayı kabul etmediniz. Elbette bunun bir ücreti olacaktı. Bedelini hesabınızdan kestik' cevabını aldığını öne sürdü.

Hesabından habersiz kesilen 'masrafı' geri aldı

Hesabından habersiz kesilen 'masrafı' geri aldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Habere göre, 50 bin liralık ticari kredi başvurusuna teklif ücreti adı altında 500 lira kesilmesi sektörün yeni buluşu olarak yorumlanıyor. Ortada ne kredi var ne de müşterinin imzaladığı herhangi bir belge ve böyle bir kesintinin yapılacağına ilişkin önceden yapılmış bir uyarı. Banka teklif hazırladığı için habersiz bir şekilde müşterinin hesabından 500 TL kesiyor. Müşteri fark ettiği için itiraz ediyor ve parasını alabiliyor.

Bankalar 20 işlem kalemi dışında ücret alamıyor

Bankalar 20 işlem kalemi dışında ücret alamıyor

BDDK, banka ve katılım bankalarının 20 işlem kalemi dışında hiçbir kalemden ücret alınamayacağını açıklamıştı. Bankalar ve katılım bankaları 20 kalem dışında başka alanlarda ücret ve komisyon isterlerse BDDK’nın onayını almak zorunda. Hizmet ve ürünlerden alınacak ücretlerde yıllık yüzde 20’nin altındaki artışlarda müşteriye bilgi vermek şart.

Yıllık yüzde 20’nin üzerindeki ücret artışlarında ise banka ve katılım bankaları müşterilerine ulaşarak yeniden onay almak zorunda.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
210
56
22
6
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sedat Yılmaz

bankanın adını paylaşsaydınız da hesabımızı kapatsaydık. bu gibi durumlarda neden ceza verilmiyor anlamıyorum. müşteri olarak böyle saçmalıklara zaman harcam... Devamını Gör

Rendan34

500 az olmamış mı 50 bin TL'nin tamamını kesseydiniz.

Gokhan Toprak

iyice şerefsiz oldu bu bankalar. verirlerse bütün yetkileri bunlara, donumuzu da alırlar yakında. Maaşınızı bize yatırtıyorsunuz ayıp ayıp masrafı, kredi kar... Devamını Gör