Görüş Bildir
Haberler
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Tavan Fiyatları ve Şartları

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Tavan Fiyatları ve Şartları

Elif Ateş
04.04.2022 - 11:00

Çalışanlara ve işverenlere tanınan çeşitli haklar ile yükümlülükler bulunur. Tüm bunlar, 4857 sayılı İş Kanunu ile koruma altına alınmıştır. İş Kanununda yer alan haklardan biri de kıdem tazminatıdır. Çalışanlara belirli koşulların sağlanması halinde işyerinde kazandığı süre zarfında kıdeminin karşılığında ödenen tazminata kıdem tazminatı adı verilir. Kişilerin bu tazminattan faydalanabilmesi için yasalarla belirlenmiş bazı şartları sağlamış olması gerekir. Ancak bazı durumlarda işverenler, çalışanlarına kıdem tazminatı ödemez. Bu durumda ise çalışanlar mahkeme yoluyla tazminattan faydalanabilirler. Peki kıdem tazminatı nasıl alınır? İşte kıdem tazminatı tavan fiyatları ve şartları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çeşitli sektörlerde çalışan kişiler, işverenin ticari işlerinin yürütülmesi için hem işlerine hem de iş yerlerine emek verirler. Kişilere iş sözleşmesinde belirtilenlere uygun bir şekilde, düzen içinde ve sürekli çalışmasının karşılığında kıdem tazminatı ödenir. Bu tazminat, kişinin çalıştığı gün sayısına göre hesaplanır. Kişinin son aldığı brüt ücretin içine yemek, yol, eğitim, konut gibi çeşitli sosyal yardımlar ilave edilir. Kıdem tazminatı bir aylık brüt ücret üzerinden hesaplanarak çalışana ödenir. Kıdem tazminatı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Tavan Fiyatları ve Şartları

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Tavan Fiyatları ve Şartları

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanununa göre belirli şartlar kapsamında çalıştığı işten ayrılması ya da işveren tarafından işine son verilmesi durumunda çalışana ödenen tazminat çeşididir. Her işten ayrılan veya çıkarılan kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatının alınabilmesi için kişinin 1 yıllık çalışma süresini dolmuş olması gerekir. Aynı zamanda kişinin işten çıkma nedeninin ahlaki kuralların dışında olması gerekir. Ahlak kurallarının dışına çıkmamış kişiler kıdem tazminatı alabilir.

Eğer kişi haksız yere işten çıkartılmışsa ve kıdem tazminatı verilmemişse işçi mahkemesine başvurulmalıdır. Bu durumda kişinin sigorta giriş çıkış tarihleri, maaş bordrosuna bakılır ve kıdem tazminatı işverenden alınır. Kıdem tazminatı, her yıl belirlenen oranda artış gösterir. Bu duruma göre 2022 yılında kıdem tazminatı tavan fiyatı, 10 bin 800  lira olarak belirlenmiştir.

Kişilerin kıdem tazminatı alabilmesi için bazı koşulları yerine getirmesi gerekir. Aynı işyerinde en az 1 yıl süreyle çalışmış olması dışında aranan diğer şartlar ise şunlardır:

  • İşverenin haklı sebepleri olmadan işten çıkarması

  • İşçinin haklı bir nedenden dolayı işi bırakması

  • Emeklilik nedeniyle çalışanın işi bırakması

  • Askerlik için işin bırakılması

  • Emeklilik yaşını beklemek için işten ayrılması

  • Çalışanın ölmesi

  • Kadınların evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
11
9
6
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın