Görüş Bildir
Haberler
Kendinizi Onun Yerine Koyun: Otizmli Birinin Ağzından Hepimizin Duyması Gereken 11 Cümle

Kendinizi Onun Yerine Koyun: Otizmli Birinin Ağzından Hepimizin Duyması Gereken 11 Cümle

Otsimo
28.06.2017 - 16:27

Bazen biraz empatinin, tahmin ettiğinizden çok daha büyük bir faydası olduğunu görebilirsiniz. 🤗

1. Nasıl ki birileri sana gözünü dikip baktığında rahatsız oluyorsan, sokakta yürümek kadar basit bir şey yaptığım zaman bile aniden bana dikilen gözlerden rahatsız oluyorum.

2. Annem ve babam, aynı seninkiler gibi birer ebeveyn. Benden dolayı onlardan çekinmene gerek yok. Benim olduğu kadar onların da desteğine ihtiyacı var.

3. Bir kafede otururken aniden bağırıp, çağırmama anlam veremiyor olabilirsin. Ama senin gördüğün ve duyduklarına kıyasla çok daha fazlasını görüyor, hissediyorum ve bu beni çok korkutuyor.

4. Nasıl ki birileri sana “şişman, gözlüklü” gibi sıfatlarla hitap ettiğinde rahatsız oluyorsan, ben de otistik yerine otizmli ifadesini tercih ediyorum.

5. Cevap vermediğim zaman, seni duymadığım anlamına gelmez. Benimle konuşurken yüzüme bakman, bana hitap ettiğini anlamam için önemli.

6. Konuşma dilinde alıştığın mecazlar, soyut kelimeler, atasözleri, deyimler benim için anlamsız. Kelimeleri tam olarak ne anlama geliyorsa, o şekilde biliyor ve somut düşünüyorum.

7. Somut düşünmem, benim hayal kuramayacağım anlamına gelmez. Yapamadığım şeylerin farkındayım ve daha fazlasını yapmak adına da istekliyim.

8. Çoğu zaman vücudumu benim kontrol edemediğimi anlaman gerek. Böyle durumlarda söylemek istediklerimi de söyleyemediğim için vücut dilimi gözlemlemelisin.

9. Kimi zaman uzun bir süre aynı hareketi tekrarlayabilir, aynı nesneye takılıp kalabilirim. Lütfen bu durumlarda bana sinirlenmek, davranışlarımı sormak yerine sakince beni yatıştırmayı dene. Benim senden daha çok zamana ihtiyacım olabilir.

10. Eğer beklenmedik bir anda sinirlenirsem lütfen bu durumu üstüne alınma. Bunun yerine durumu gözlemleyerek aynı şeyin tekrarlanmaması için neler yapılabilir diye düşünmeye çalış. Eminim ki beni rahatsız eden; ama sana nasıl anlatacağımı bilmediğim bir şeyler oluyordur.

11. Yemek yerken seçici davranmam, mutsuz olduğumu göstermez. Yalnızca her yeni şey gibi, yeni yiyeceklere de alışmak benim için çok daha zor.

Otsimo, otizmli çocuklara, yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde sunuyor. Üstelik tamamen ücretsiz!

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yasemin M. Özdil

4 Yanlış ben Asperger otistiğiyim. Otizmli demek sanki normalim ve yanımda otizmi tasıyorum demek gibi. Gripli, Kanserli gibi birsey degil bu bastan sona fa... Devamını Gör

Hamide Aksu

Otizmli olmak kötü birşey değildir,bu gerçek bişey