Görüş Bildir
Haberler
Kaldırım Taşlarında Dolandırıcılık! Bankadan Kredi Çekemeyen Vatandaşlar Çetenin Hedefinde

Kaldırım Taşlarında Dolandırıcılık! Bankadan Kredi Çekemeyen Vatandaşlar Çetenin Hedefinde

Neredeyse tüm Türkiye'de kaldırımlara ilanlar yapıştıran bir çete ödenmemiş banka borçları ya da düşük kredi notu nedeniyle kredi çekemeyenleri hedef alıyor. Çete, çalıştığı bankacılar aracılığıyla bu vatandaşların kredi çekmesini sağlıyor. Kaldırıma yapıştırdığı ilanlarla vatandaşları ağına düşüren çete, 100 liralık kredi için 20 lira kesinti yapıyor. Yalan beyanla çekilen kredi ortaya çıktığında ise sadece aracılık yapan çete değil krediyi çeken vatandaş da sorumlu oluyor.

Hedefleri kredi kullanamayan kişiler.

Hedefleri kredi kullanamayan kişiler.

Hürriyet gazetesinden Sefer Levent'in aktardığına göre, kredi çetesinin hedefindeki kişiler ikiye ayrılıyor. Birinci gruptakiler gelirlerine göre kredi limitini doldurmuş kişiler. Borçlarını ödüyorlar ancak gelirleri yeni bir kredi almaya müsait değil. İkinci gruptakiler ise daha önce aldıkları kredileri ödemedikleri gerekçesiyle kara listeye düşmüş kişiler.

Kaldırımdaki ilanları arayan herkese kredi vaat ediyor.

Çete, cep telefonu numaralarını arayan her iki gruba da giren kişilere kredi vaat ediyor. Kredi alımı içinse iki yol izliyor. Birinci yol kredi alacak kişiyi belli bir banka şubesine yönlendiriyor. İddialara göre bu şubelerde çete üyeleri ile işbirliği yapan bankacılar var. Başvuruda bulunanlara şube yetkisindeki limit kadar kredi veriliyor. Şube yetkisindeki bu kredilerde bazı bankacıların sistemi manipüle ederek 100 bin TL’ye kadar aracılık ettiği öne sürülüyor.

Vekaletle vatandaş adına kredi çekiyorlar.

Vekaletle vatandaş adına kredi çekiyorlar.

İkinci yöntemde ise, kredi temini için gereken tüm bilgi ve belgeleri vatandaştan bizzat alıyor. Vekaletle birlikte krediyi kendilerinin temin edeceğini belirtiyorlar. Banka şubelerindeki işbirlikçileriyle kredi işlemini de kendileri gerçekleştiriyor.

Çekilen krediden yüzde 20 komisyon alıyorlar.

Çekilen krediden yüzde 20 komisyon alıyorlar.

Her iki yolda da çete, adına kredi alınan vatandaştan yüzde 20 komisyon alıyor. Kara listede olan veya kredi puanı düşük vatandaş çeteye verdiği komisyonun yanında bankaya kredinin yasal faizini de ödüyor.

Aracılara yüzde 20, bankaya da kredinin faizi olarak yaklaşık yüzde 20 ödeyen vatandaş, bu yöntemle yüzde 40'lık faiz bedelini ödemeye razı oluyor.

Bankalar Birliği bu yöntemle kredi çeken vatandaşların hukuki sorumluluğu olacağını açıkladı.

Bankalar Birliği bu yöntemle kredi çeken vatandaşların hukuki sorumluluğu olacağını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak 31 Mayıs tarihinde açıklama yapan Bankalar Birliği vatandaşları uyardı. Kişisel bilgilerin bu yöntemle dolandırıcıların eline geçtiğini söyleyen Bankalar Birliği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

'İlan, SMS ve internet reklamları veya mesajları vasıtasıyla 'acil kredi', 'hızlı kredi', 'krediniz bir tık uzağınızda', 'acil kredi mi lazım?', 'İhtiyaçlarınıza en uygun krediyi sizin için analiz edelim' gibi ifadeler kullanılmak suretiyle vatandaşların sahtecilik ve dolandırıcılık yapan yetkisiz ve iyi niyetli olmayan kişilere yönlendirildiği anlaşılmaktadır. Dolandırıcılar, başvuruda bulunanların kişisel bilgilerini kullanarak bunlar adına hazırladıkları sahte belgeler ile kredi çekmektedirler. Bu tür dolandırıcılık olaylarında, dolandırıcılara itibar ederek bilmeden de olsa işbirliği yapan ve adlarına kredi çekilen kişilerin de hukuki, cezai ve mali sorumlulukları doğabilmektedir.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
34
18
15
11
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Viyol10sel

Ülke o kadar boş ve vahim haldeki alenen yapılan binlerce dolandırıcılık var ses eden yok. Bir reklamın altında küçük bir yazı varsa sizi kandırıyoruz demek.... Devamını Gör

Güldal Salman

Firma ismi verme başın derde girer

Mert Derse

iyi yapıyorlar bankalar vermiyor rüskdesin diyor vatandaş bunların yanına gittiğinde 300 bin çekiyor aldıkları 60 binde helal olsun adamlara hani riskteydi h... Devamını Gör

Volkan Gülümser

Milleti bu hale düşürenler utansın !