Görüş Bildir
Haberler
Joe Biden’dan Beklenen Kripto Para Hamlesi Geldi: İmzalanan Kararname Piyasaları Nasıl Etkiledi?

etiket Joe Biden’dan Beklenen Kripto Para Hamlesi Geldi: İmzalanan Kararname Piyasaları Nasıl Etkiledi?

Merlot Vinho
10.03.2022 - 17:30

ABD Başkanı Joe Biden, 9 Mart günü kripto para sorunlarını çözmeye ve faydalarını artırmaya odaklanan Dijital Varlık Kararnamesi'ne imza attı. Haberin etkileri piyasalara olumlu şekilde yansıdı ve Bitcoin 42.400 dolara kadar yükseldi, fakat 24 saat içinde kazancının büyük çoğunluğunu kaybederek yeniden düşüşe geçti. Dün atılan imzayla birlikte kripto para hisselerinde ralli başladı.

İşte Dijital Varlık Kararnamesi hakkında bilinmesi gerekenler!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

Kripto para birimleri için beklenen tasarı kabul edildi.

Kripto para birimleri için beklenen tasarı kabul edildi.

Kripto para piyasaları uzun süredir yasal mevzuat sıkıntısıyla karşı karşıyaydı ve bu durumu sonlandıran hamle dün (9 Mart Çarşamba) Joe Biden hükümetinden geldi. Başkan Biden, kripto para birimlerindeki riskleri öngören ve Merkez Bankası'nın üreteceği dijital doları değerlendiren kararnameyi sonunda imzaladı. Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamada, Dijital Varlık Kararnamesi'nin tüketicileri korumayı ve finansal istikrar sağlamayı amaçladığı belirtildi. Piyasalar ise bu gelişmeyi fazlasıyla olumlu fiyatladı.

Dijital Varlık Kararnamesi'nin etkileri Bitcoin'e olumlu yansıdı.

Dijital Varlık Kararnamesi'nin etkileri Bitcoin'e olumlu yansıdı.

İmzalanan kararnamenin ulusal güvenlik ve iklim riskleri gibi kapsamlı bir varlık stratejisi oluşturmayı hedeflediği bildirildi. Joe Biden kararnamesinin etkileri kripto para piyasalarına yansıdı ve Bitcoin 4.000 dolardan fazla değer artışı yaşayarak 42.400 dolara kadar çıktı. Bugün itibariyle 40.000 dolar desteğini yeniden kaybederek geriledi. Altcoinlerde de buna paralel olan düşük performanslı hareketler gerçekleşti. 48 saatlik dilimde yüksek volatilite yaşayan kripto para piyasası Dijital Varlık Kararnamesi'nin yanı sıra yenilenen TÜFE verilerinden de etkilendi.

Kararnameden en çok kazanan taraf madencilik şirketlerinin hisseleri oldu.

Kararnameden en çok kazanan taraf madencilik şirketlerinin hisseleri oldu.

Bunun yanı sıra, kararname kripto para odaklı hisse senetlerini de pozitif yönde etkiledi. İmza sonrası Coinbase gün sonunda %10,5 değer kazanırken, MicroStrategy %6,4 oranında yükseldi. Valkyrie Bitcoin Strategy ETF %10,3 ve ProShares Bitcoin Strategy ETF %10 artış yaşadı. Açıklama sonrası madencilik şirketleri de kazançlarını artırma fırsatı buldu ve Riot Blockchain Inc. hisseleri %11,2'lik artışla en çok kazanan taraf oldu. Kripto paralarda alışılan bu oranlar geleneksel piyasalarda çok sık gerçekleşmeyen nadir yükselişler olarak gösterildi. Pek çok analist, özellikle madencilik şirket hisselerindeki yükselişlerin önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini bildirdi.

CBDC'nin finansal katılımı artırması bekleniyor.

CBDC'nin finansal katılımı artırması bekleniyor.

Biden hükümeti kararnamede Merkez Bankası Dijital Para Birimi CBDC'nin nasıl uygulanabileceğine dair stratejik hamleler belirledi. Dijital doların fiziki doları etkilemeden finansal katılım sağlaması ve ekonomik büyümeye teşvik etmesi tartışılan konulardandı. Kararın bir parçası olarak dijital dolar yürütme ihtiyacı değerlendirildi ve olası riskleri önleyecek adımlar atıldı.

Piyasalar kararnameye pozitif reaksiyon gösterdi.

Piyasalar kararnameye pozitif reaksiyon gösterdi.

Genel olarak hazırlanan kararname analistlerden ve diğer yorumculardan onay aldı. İmza haberinin sızmasından sonra kripto para piyasasında yaşanan artış da alınan kararların olumlu etkilerini erken dönemde gösterdi. Ek olarak Biden bu kararnameyi 'inovasyonun desteklenmesi ile Amerika'nın liderliğini güçlendirecek bir fırsat' olarak tanımladı ve kripto para ekosistemi için korkulanlar olmadı. Ancak kararnamede imzalanan düzenleyici tedbirlerin hepsi tam olarak açıklanmadı.

Kararname pek çok kişinin onayını aldı.

Kararname pek çok kişinin onayını aldı.

Amerika hükümetinden gelen bu hamle kripto para analisti Tom Mitchelhill tarafından da olumlu karşılandı. Analist, kripto para piyasasının bu durumdan kazançlı çıkacağını ve ABD finansal sisteminin dijital para birimlerini benimsetmeye odaklandığını belirtti. Hazine Bakanı Janet Yellen ise şunları paylaştı:

'Başkan Biden'ın imzaladığı tarihi kararname, dijital varlık politikasını koordineli ve kapsamlı şekilde ele alıyor.'

FED faiz oranlarının pariteler üzerindeki etkisi oldukça fazla.

FED faiz oranlarının pariteler üzerindeki etkisi oldukça fazla.

Öte yandan Şubat Ayı Tüketici Endeksi (TÜFE) verilerinin kripto para piyasasını etkilemesi ve oranın %7,9 olması piyasaları biraz dengesiz hale getiriyor. Bu nedenle bu veriler FED faiz açıklamasından önce geliyor ve bu durum kripto para fiyatlamalarına yansıyor. Analist William Clemente BTC'ye yönelik güven artışı olması için fiyatın 46.000 dolar üzerine atması gerektiğini ve sonrasında momentum kazanılabileceğini belirtti. Kararnamenin gerçek etkilerinin ise bu açıklamalardan sonra daha iyi anlaşılacağı düşünülüyor.

ABD kripto para sektörünü domine etmek istiyor.

ABD kripto para sektörünü domine etmek istiyor.

Genel olarak bu karar, Amerika'nın kripto para sektöründe lider konuma yükselmesini ve yatırımcıların korunmasını amaçlıyor. Yaptığı açıklamada Biden, olası güvenlik risklerinin minimuma indirilmesi için çalışmalar düzenlendiğini bildirdi. Ek olarak sektörel anlamda yetenekli kişilerden oluşan kurumlar için çalışma zemini oluşturulacağını da belirtti. Teknolojik gelişmeler, finansal iyileştirmeler ve dönüşen dünyada Amerika'nın finans sektörünü ele geçirmesine yönelik entegrasyonlar yapılacak gibi görünüyor. Biden ise bu şekilde kripto para birimlerini resmen kabul etmiş sayılıyor. Bu nedenle uzmanlar, kripto para piyasasının genel onay aldıktan sonra daha güçlü duracağını düşünüyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Minister of Magic

olumlu yansımış hali buysa biz bitmişiz