Görüş Bildir
Haberler
İş Görüşmesinde İşverene Mutlaka Sormanız Gereken 8 Soru

İş Görüşmesinde İşverene Mutlaka Sormanız Gereken 8 Soru

Kadir
04.07.2014 - 16:21

İş görüşmelerinde alışık olduğumuz manzara genelde; işverenin soru bombardımanına tutması, cevaplarını alması daha sonra soracak birşeyiniz var mı? diye sorup 'eeh, ne zaman belli olur acaba' tarzı bir cevap almasıdır. 

Ancak hem sizin bazı şeyleri daha iyi anlamanız, hem de işverende olumlu bir etki bırakmanız için belli sorular sormanız gerekiyor. Bu sayede hem kendinizi diğer adaylardan ayırmış hem de işverenin hafızasına kazımış olacaksınız.

Amerikalı kariyer koçu Cheryl Palmer iş görüşmesinde adayın sorabileceği en mantıklı soruları derlemiş. 

İşte bu sorular;

Kaynak: http://www.businessinsider.com/best-j...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bu pozisyon nasıl ortaya çıktı ve nasıl gelişti? Biraz bilgi alabilir miyim?

Pozisyon çok geleneksel bir pozisyon değilse, bu soru size pozisyonun şirket içerisindeki önemini ve gelişimini anlatacaktır. Acaba bu pozisyonun yetkileri hala sürekli genişliyor mu? Yoksa gelişimini tamamlamış net tanımları olan bir pozisyon mu? 

Bu soruya alacağınız cevap, şirket içerisindeki yetkilerinizin zaman içerisinde artıp artmayacağı konusunda size fikir verecektir. Eğer pozisyon yıllardır aynı şekilde duruyorsa, şirket içerisinde sivrilmek, yeteneklerinizi ispat etmek gibi beklentileriniz varsa unutabilirsiniz.

2. Bu pozisyonda benden önce çalışanlar ne yaparak başarılı oldu?

Bu soru çok kritik. Böylece hem şirketin başarı kriterlerini öğrenmiş, sizden beklenenleri algılamış oluyor ve de bunları başarıp başaramayacağınızı kestirebiliyorsunuz. 

İşveren cevap olarak başarısızlıkları da söylerse daha da iyi

3. Burada çalışmanın sizce en iyi yanı ne?

Gelecekteki patronunuz bu soruya cevap vererek aslında kendi kişisel bakış açısını size yansıtmış olacak. İlerideki ilişkinizin selameti açısından bu sorunun cevabını iyi dinleyip, patronunuzun en değer verdiği şeyleri anlamak büyük fırsat. 

Cevabı primler, bonuslar, sigorta vs gibi maddi konular da olabilir, daha manevi konular da olabilir. Cevabı maddi konularsa sizden kazandığınız paranın karşılığını vermeniz en büyük önceliği olacaktır. İş ortamı, arkadaşlık, şirket ruhu vb gibi konuları söylerse sizden iyi bir takım elemanı olmanızı bekleyecektir.

4. Bu pozisyona alacağınız kişinin önümüzdeki 3 ay birinci önceliği ne olacak?

Eğer işi alırsanız neye odaklanmanız gerektiğini anlamanız için bu soru önemli. Aynı zamanda patronunuzun sizden beklentisini de daha net bir şekilde anlayacaksınız. 3 ayda şunları şunları yapacaksın diyerek 15 tane madde sıralarsa belki de pozisyonu reddetmek sizin için daha hayırlı olur

5. Bu şirketteki başarılı yöneticilerin en öne çıkan özellikleri ne?

Şirketin hangi yeteneklere değer verdiğini anlamanız için kritik bir soru. Eğer cevap olarak iletişim kabiliyeti ve multitasking gibi bir cevap alırsanız, kariyeriniz boyunca bu konularda nasıl başarılı olduğunuzu öne çıkartıp, işe alındıktan sonra da bu konulara önem verebilirsiniz. 

Eğer işveren net birşey söyleyemezse bu organizasyon sıkıntısına işaret eder. Bir yönetici eğer yönetici olmuşsa bunun bir sebebi olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eğer bu pozisyona kabul edilirsem patronumla nasıl çalışacağıma dair bir örnek verebilir misiniz?

Bu sorunun cevabı size şirkette işlerin nasıl yürüdüğünü anlatacak. Patronunuz işin ucundan tutuyor mu? Yoksa süpervize mi ediyor, yoksa sadece şunu şunu yap diyip sonucu mu bekliyor

7. Bu pozisyona alınacak kişinin karşılaşacağı zorluklardan örnek verebilir misiniz?

Kendiniz için bu sorunun cevabını öğrenmek zorundasınız. Eğer karşınızdaki bu soruya tam bir cevap veremezse pozisyon hakkında yetkinliğinden şüphe duyabilir, ileride yaşayacağınız sıkıntılara hazır olabilirsiniz. Eğer birisi size herhangi bir pozisyon için herhangi bir zorluk yok çok kolay diyorsa, yalan söylediğinden emin olabilirsiniz.

8. Yetkinliklerim konusunda çekinceniz var mı?

Mülakatın sonunda böyle bir soru sormak, kendinize güveniniz ve eksiklikleriniz hakkında tartışmaya açık olmanız açısından karşınızdakine güven verecektir. 

Karşınızdakinin verdiği cevaplar doğrultusunda yine kendinize güveninizi kaybetmeden ama abartmadan, mantıklı cevaplarla tartışabilir, onun fikrini değiştiremeseniz bile olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
2
2
2
1
1
0