Görüş Bildir
Haberler
İnsanların Sizi Can Kulağıyla Dinlemesini 30 Saniyede Nasıl Başarırsınız?

İnsanların Sizi Can Kulağıyla Dinlemesini 30 Saniyede Nasıl Başarırsınız?

Cantug Fidan
19.09.2015 - 02:26

Yalnızca 30 saniye içerisinde insanların sizinle ilgilenmesini nasıl sağlarsınız?

İster bir iş görüşmesinde olun ister bir kokteylde olun isterseniz de bir asansörde olun, kendinizi dünyanın en ilginç insanı gibi tanıtmak ve bunu insanlara kabul ettirmek hiç kolay değildir.

Robert Half firmasında baş yönetici olarak çalışan Paul McDonald şöyle konuştu: “Çoğu insan yaptıklarını etkili bir şekilde sunamıyor. Yaptıklarını dile getirmeye pek alışkın değiller.

İşte McDonald mükemmel bir asansör konuşması için yapacaklarınızı 8 etapta özetliyor:

Kaynak: http://www.businessinsider.com/how-to...

Nereye gitmek istediğinizden emin olun.

Nereye gitmek istediğinizden emin olun.

Asansör konuşmanız şu 3 soruya cevap vermelidir: Kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Nereye gitmek istiyorsunuz veya ne arıyorsunuz? Başarmak istediğinizden kesinlikle emin olun yoksa size kimse bu konuda yardım edemez.

“CV’nizi ve LinkedIn profili dikkatlice inceleyin” diyor McDonald. Eğer işsizseniz nereye gitmek ve ne yapmak istediğinize odaklanın.

Liste yapın.

Liste yapın.

“CV’nizi ve LinkedIn profilinizi inceledikten sonra iyi olduğunuz konularda 4 maddelik bir liste yapın.” diye tavsiye veriyor McDonald. İş deneyiminizi, geçmişinizi, yeteneklerinizi, başarılarınızı ve hedeflerinizi ele alın. Sizi ana fikrinizden uzaklaştıracak her türlü ilgisiz noktayı atın.

İnsanlara bir hikâye anlatın.

İnsanlara bir hikâye anlatın.
static.ijreview.com

“İnsanlar hikâye dinlemeyi sever.” diyor McDonald. Bu yüzden onlara bir hikâye anlatın. Bu ayrıca insanların sizi daha kolay hatırlamalarını sağlar.

Kişisel gelişim rehberi Dale Carnegie “İş Hayatında Hitap Etme ve İnsanları Etkileme” adlı kitabında şunları belirtmiş: “Zihnimiz aslında her şey birbiriyle ilişkili. Başka bir deyişle bir konuyla ilgili bir hikâye veya başka bir bilgi varsa onu daha kolay hatırlıyoruz. Yani eğer insanların sizi hatırlamasını istiyorsunuz onlara güzel bir hikâye anlatın.

Argo kullanmayın.

Argo kullanmayın.

Kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı anlatmak için çoğunluğa hitap eden bir dil

kullanmanız gerekir. Yani sizin alanınız dışındaki insanların anlayamayacağı

kısaltmalar ve terimler kullanmamaya çalışın.

Karmaşık konuları basitleştirerek anlatmanın gerçekten bir “sanat” olduğunu söylüyor McDonald. Böyle bir durumda, yaptığınız işi ailenize anlatıyormuş varsayın ve asansör konuşmanızda da bunu uygulayın. Muhasebe, finans ve teknoloji ile uğraşanlar için terimleri anlaşılır bir şekilde açıklamak daha kritiktir.

Konuşmanız insanları diyaloğa davet etmelidir.

Hikâyenizi anlattıktan sonra dinleyici daha fazlasını istemelidir. Hikâyeniz bunu başarabiliyor mu? Eğer cevabınız hayırsa konuşmanızı değiştirmeniz gerekiyor demektir.

Zamanı ayarlayın.

Zamanı ayarlayın.

Konuşmanızın pratiğini yaparken hikâyenizin 30 saniyeyi geçmemesine dikkat

edin. Eğer geçiyorsa detayları azaltın ve tekrar deneyin.

Kendi videonuzu çekin.

Kendi videonuzu çekin.

İnsanlara hikâyenizi anlatırken nasıl göründüğünüzü bilmeniz gerekir. Dikkat çekiyor musunuz? İnandırıcı gözüküyor musunuz? İnsanlar sizin hikâyenizi dinlerken kendilerine göre sonuç çıkarırlar. Bu yüzden etkileyici göründüğünüzden emin olun. Rahat olun, doğal davranın ve anlattığınız hikâyeden memnun görünün.

Arkadaşlarınızla pratik yapın.

Arkadaşlarınızla pratik yapın.

Hikâyenize karar verdikten sonra onu çevrenizdekilere ve iş arkadaşlarınıza anlatın. Size geri bildirim vermelerini isteyin. Nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi sorun. Hikayenizi sesli anlatmak size doğal gelene ve insanları ikna edebileceğinize inana kadar pratik yapmaya devam edin.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
3
2
2
1
1
1