Görüş Bildir
Haberler
Her Kedi Sahibinin Bilmesi Gereken 10 Basit Beslenme Bilgisi

Her Kedi Sahibinin Bilmesi Gereken 10 Basit Beslenme Bilgisi

Royal Canin
08.05.2018 - 12:18

Kedi sahibi oldunuz veya olmayı düşünüyorsunuz. O zaman en başta bilmeniz gereken bilgiler bunlar:

1. Kedilerin köpeklerden daha fazla proteine ihtiyacı vardır.

Kediler zorunlu etoburdur ve besinsel ihtiyaçları bakımından köpeklerden çok farklıdır. Bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için köpeklerden daha fazla protein tüketmelidirler.

2. Kedilere arada yaş mama vermek faydalıdır.

Yaş mama kalori bakımından kuru mamaya göre daha düşüktür ve tokluk hissetmelerini sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. İdrarı sulandırdığından idrarda taş birikme riskini azaltır. Diş ve diş eti problemi olanlar için yumuşak kıvam daha kolay beslenmeyi sağlar. Bununla birlikte, hayvan sahibi ve hayvan arasındaki bağı güçlendirir.

3. Kediler yiyeceklerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyar.

Diğer türlerle karşılaştırıldığında kedilerin çok güçlü bir su içme dürtüleri yoktur. Bu sebeple suyu bol olan gıdaları vücutlarına almaları önemlidir.

4. Kedilerde yaşlarına göre beslenme önemlidir.

4. Kedilerde yaşlarına göre beslenme önemlidir.

Kediler 4-5 haftalığa ulaştıklarında artık yarı katı mamalarla tanışma zamanı gelmiş demektir. Bu dönemde, sonrasında yemek seçmemeleri için çeşitli mamalara ve besinlere alıştırmanız faydanıza olacaktır. Üzerinde yaş talimatı bulunan mamalar sizi kolaylıkla yönlendirecektir.

5. Şeker, kediler için en zararlı gıdalardandır!

5. Şeker, kediler için en zararlı gıdalardandır!

Öyle ki obeziteye, diş sağlığı sorunlarına, şeker hastalığına ve ileri aşamalarda görme kaybına varan göz bozukluklarına neden olabilir. Öte yandan kediler şeker tadını alamaz. Siz şekerli şeyler yerken gelip tabağınıza pati atmaya çalışmaları, şekerin tadını sevdiklerinden değil, sadece sizin yemek yiyor oluşunuzdan kaynaklı. Siz siz olun hiçbir şekilde kedinize şeker ve türevlerini vermeyin.

6. Kedinize çiğ yumurta vermek gibi bir hata yapmayın...

6. Kedinize çiğ yumurta vermek gibi bir hata yapmayın...

Yumurta protein, sulfur, kalsiyum, fosfor, mineral ve vitamin deposudur ama minnoşunuz için pek değil. Çiğ yumurta kedinizin hem vitaminlerden yoksun kalmasına, hem de bakteri kapmasına neden olabilir, aklınızda bulunsun.

7. Mantarların hepsi kediler için zehirlidir.

7. Mantarların hepsi kediler için zehirlidir.

Canınız kedinizle yediğinizi paylaşmak istiyorsunuz biliyoruz, ama bunu mesela ona kremalı mantarlı makarnanızdan verirken tekrar düşünün çünkü mantarlar kedilerin vücut sistemlerine zarar verebilecek ölçüde zehir barındırıyor.

8. Yaygın kanının aksine kedilere çiğ balık vermek onlar için iyi değildir.

Çizgi filmlerde gördüğümüz gibi olmayan gerçeklerden biri daha balık konusu. Çiğ balık kedinizde parazit oluşuma neden olabildiği gibi B1 vitaminini yok ederek kedinizin sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir.

9. Her şeyin fazlası zarar kuralı kediler için de geçerli.

Kedinize verdiğiniz bir yiyecek var ve onu çok seviyor diye kıyamayıp hep ondan veriyorsanız artık kediniz kolay kolay başka bir şey yiyemeyebilir. Hep aynı tür besin aldığı için de sağlık sorunları yaşayacaktır.

10. Elinizde kedi maması kalmadıysa ve evde köpek maması varsa, vermeyin.

Kedi ve köpek mamaları benzer içeriklere sahip olabilirler. Ancak kedi mamaları kedilerin ihtiyaçlarına uygun olarak üretilmiştir. Daha çok protein içeren kedi mamaları bazı vitaminlerle yağ asitlerini de içermektedir. Kedinizin sürekli köpek maması yemesi beslenme yetersizliğine neden olabilir. Kedi mamanız bittiğinde alternatif çözümler yerine kedi maması almalısınız.