Görüş Bildir
Haberler
Geçmişten Günümüze Çağının Avant-Garde'ları

Geçmişten Günümüze Çağının Avant-Garde'ları

DS
23.12.2015 - 18:00

Avant-Garde sözcüğü ilk olarak Fransızca'da öncü birlik anlamında, daha sonraları ise sanatın, mimarinin, felsefenin hatta politikanın birçok alanında 'yenilikçi', ' öncü' anlamında kullanılmıştır. Avant-Garde bir işin  gerekliliği, o işin yapıldığı tarihe kadar  bir benzerinin olmamasıdır. Kendisinden sonra gelenlere ilham kaynağı yaratmak gibi bir kaygıyla yapılmasa da Avant-Garde isimler her zaman kendisinden sonrakilere ilham kaynağı yaratacak şeyler yapmıştır. Bu liste de yolu açan ama asla yolu takip etmeyen Avant-Garde isimlerden oluşuyor.

Sanat için sanat mı? Toplum için sanat mı? Kimin için bu sanat?...

Sanat  için sanat mı? Toplum için sanat mı? Kimin için bu sanat?...

Andy Warhol, 1928- 1987 yılları arasında yaşamış pop art öncüsü. Duchamp'ın pisuarı ile yıkılan duvarlardan 'Pop Art' kavramını çıkaran bir kişidir Warhol. Sanatın nesnel bir şey olduğunu, sokaktan bulunan herhangi bir şeyin bile sanat yapıtı olabileceğini kanıtlamıştır ve sanatı bir tüketim malzemesi haline getirmiştir.

Artık kısa cümleler kuramıyorum...

James Joyce, 1882-1941 yılları arasında yaşamış, İrlanda'lı yazar. Kendisi 20. yüzyıl edebiyatında çok önemli etkiler bırakmıştır. Ulysses romanında tek bir kelimeyi dahi tekrar kullanmadığı 4.391 kelimelik bir cümle yazmıştır. Kitaplarının yanında genelde özel bir sözlük kullanımı önerilir.

Bir deli ile arasındaki fark deli olmaması...

Bir deli ile arasındaki fark deli olmaması...

Salvador Dali, 1904-1989 yılları arasında yaşamış, Katalan, sürrealist ressam. Rüyalarından ilham aldığı resimlerle Avrupa Sürrealizminin öncülerinden olmuştur. Kendisini abisinin reankarne olmuş hali olarak tanımlar. Resmin yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinemada da dahiyane işler üretmiştir.

Çatı yapacağım diye molekül bulmak...

Buckminster Fuller 1895-1983 yılları arasında yaşamış, Amerika'lı mimar. Fullerene denen molekül formuna ismini vermiştir. Mekanı en az gereçle örtmeyi sağlayan jeodezik kubbeyi tasarlamış ve günümüzde kullanılan bir çok dizaynın temelini oluşturmuştur.

Nereden çıktı bu modern dans...

Nereden çıktı bu modern dans...

Loie Fuller, 1862- 1928 yılları arasında yaşamış Amerika'lı dansçı. Tekrar etmeyen, kendine özgü figürleriyle, dansta yepyeni bir anlatım dili geliştirmiştir. Bu dans günümüze modern dans olarak yansımış ayrıca kendisi dans gösterileri sırasında modern sahne aydınlatmalarının da ilk denemelerini gerçekleştirmiştir.

3D yazıcı ile Lady Gaga'nın kostümünü yapmak...

3D yazıcı ile Lady Gaga'nın kostümünü yapmak...

1984 doğumlu Hollanda'lı modacı Iris van Herpen, yaptığı birçok enteresan tasarımın yanı sıra dünya üzerindeki birçok ödülü toplamasının sebebi, 3D yazıcı ile tasarladığı kıyafetleridir. Björk, Lady Gaga gibi kendi dallarının Avant-Garde isimleri, Iris van Herpen'ın en sadık müşterilerindendir.

Mars'taki robotu dünyadan kontrol etmek...

Sylvestre Maurice; 1966 doğumlu, Fransız astrofizikçi. Tasarladığı uzaktan kumandalı robotunu keşif için Mars'a göndermiştir ve dünya üzerinden kontrol edebilmektedir.

Dünyanın en ilginç oteli...

Dünyanın en ilginç oteli...

Zhang Hai Ao: Çin'li modern mimar. Kendisi Beijing'de bulunan Sunrise Kempinski Otelinin yapımını üstlenmiştir. Dünyanın farklı ülkelerinden 60 çalışma arkadaşıyla birlikte 60 günde tasarladığı bu bina, modern dünyanın en orijinal yapılarından biridir.

Otomotiv sektöründe Avant-Garde olmak…

Otomotiv sektöründe Avant-Garde olmak…

DS, 7 Ekim 1955'de, Paris Motor Show'da ilk kez insanların karşısına çıkmış bir marka olarak; teknoloji, tasarım ve estetik alanlarında otomotiv dünyasının çıtasını yükseltmiştir. Bugünlerde de misyonuna devam etmekte ve Yeni DS 5 ile sektörde yepyeni bir yol açmaktadır.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın