Görüş Bildir
Haberler
Dünyadaki En Büyük İhracat Kalemlerini Tek Görselde Bize Anlatan Müthiş Harita

Dünyadaki En Büyük İhracat Kalemlerini Tek Görselde Bize Anlatan Müthiş Harita

Bank of America Merrill Lynch tarafından hazırlanıp Dünya Ekonomi Forumu'nca haberleştirilen bu şahane harita, bizlere tüm dünyadaki en temel ihracat kalemlerinin dağılımı hakkında harika bir rehber teşkil ediyor.

'Küresel güç' kavramıyla ilgili algılarımız bakımından da önemli olan bu harita ayrıca, düşmekte olan petrol fiyatlarının dünyanın geneline nasıl bir etki yapabileceğini de az çok tahmin edilebilir kılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya ne ihraç ediyor?

Dünya ne ihraç ediyor?

Renklere göre gruplanmış ana ihracat kalemlerini, bu harita üzerinden bir bakışta algılayabilmek mümkün. 

Sizler için haritayı 4 büyük bölgeye ayırdık ve daha detaylı inceledik:

1. Kuzey Amerika

1. Kuzey Amerika

Haritada Danimarka'nın deniz ürünleri, Kanada'nın makina ve ekipman, Meksika'nın giyim ve ayakkabıda öne çıktığı görülmekte. 

ABD için 'sermaye malları' olarak genellenen kalemleri biraz açtığımızda ise, motorlu taşıtlar, uçak, transistör, bilgisayar ve telekomünikasyon ön plana çıkıyor.

2. Güney Amerika

2. Güney Amerika

Güney Amerika'nın doğu kıyı şeridindeki bakır ağırlıklı ihracatın yanında, özellikle kuzeyindeki Venezuella, Kolombiya ve Ekvador ile orta alandaki Bolivya'da petrol ürünleri ağırlıkta. Brezilya'da taşımacılık öne çıkarken, güneyde Arjantin civarında ise en önemli ihracat kalemi soya fasulyesi.

3. Afrika

3. Afrika

Afrika'ya şöyle bir bakmak bile, altın ve pırlanta başta olmak üzere değerli taş ve metaller konusunda Afrika'nın dünya ihracatındaki önemli konumunu anlamaya yetiyor. Bunun yanında, yine akaryakıt, madenler ve gıda / içecek kalemlerinde de iyi bir potansiyel barındırdığını söylemek mümkün.

4. Avrupa ve Asya

4. Avrupa ve Asya

Avrupa kıtasına baktığımızda, en temel ana ihracat kaleminin makina, ekipman, taşımacılık ve genel olarak mühendislik hizmetleri olduğunu görebiliyoruz. Biraz daha detay verecek olursak, 

  • Almanya, Fransa ve komşu ülkelerinde motorlu taşıtlar ve makina,

  • Avrupa'nın daha güneyinde metal ürünleri ve özellikle İtalya'da mühendislik,

  • Kuzeye doğru bilimsel ekipman, laboratuvar kimyasalları ve elektronik, 

  • Ve yer yer deniz ürünleri ana kalemler olarak ortaya çıkmış.

Asya'ya baktığımızda ise, kuşkusuz petrol ve doğalgaz, kıymetli taşlar ve elektronik ihracatının yoğunluğu kendini hemen belli ediyor.

Türkiye ise en çok, tekstil ve hazır giyim alanındaki ihracatıyla öne çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
123
25
18
10
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bi Tengri Değil

Osmanlının kaybettiği tüm topraklar petrol zengini amk. Düşünsene o kadar petrol zengini ülke tek çatı altında. Sonra soruyorsunuz niye çoğu ülke düşman bize... Devamını Gör

II for freedom

Prison Break'de bir replik vardı. "Bu dünya el altından yürütülen pis işlerle dönüyor" diye. Perdeyi indirince; Uyuşturucu, kadın, göçmen, nükleer, biyolojik... Devamını Gör

Hayrettin Süral

2.Abdulhamitin yaklaşık 106 yıl önce hazırlamış olduğu petrol haritasını da incelemenizde fayda var.