Görüş Bildir
Haberler
"Domates 50 Lira Olacak" Denince Akıllara Gelen Züğürt Ağa Filminden Sahne Gerçek Olabilir!

"Domates 50 Lira Olacak" Denince Akıllara Gelen Züğürt Ağa Filminden Sahne Gerçek Olabilir!

Sera Üreticileri ve Yatırımcıları Birliği (Sera-Bir) Başkanı Başkanı Müslüm Yanmaz, dünyada ve Türkiye'de artan maliyetlerin etkisi ve Avrupa'da da üretimin sekteye uğrayacağı beklentisiyle ihracatta talebin artışıyla domates fiyatlarında bu kış çılgın fiyatların bizi beklediğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Domates fiyatı 50 TL olacak"

"Domates fiyatı 50 TL olacak"

Bloomberg HT'de katıldığı Tarım-Analiz programında Sera-Bir Başkanı Yanmaz, geçen sezondan bu yana maliyetlerin 3 kat arttığını açıklarken, üreticilerin satış fiyatlarınınsa iki kat artışta kaldığını belirtti. 

Yanmaz, enerji maliyetinin yüzde 238, gübre maliyetinin de yüzde 250 oranında arttığını belirterek bu hesapla domates fiyatlarının 50 TL’nin altında kalmaması gerektiğini belirtti. 

Kış geldiğinde domates fiyatlarının tırmanışa geçeceği konusunda uyaran Yanmaz, 'Herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” dedi.

“Üreticinin seralarını ısıtmak için kullandığı kömürün fiyatı son 1 yılda 4-5 kat arttı”

“Üreticinin seralarını ısıtmak için kullandığı kömürün fiyatı son 1 yılda 4-5 kat arttı”

Müslüm Yanmaz, enerji maliyetlerindeki yükselişin tüm dünyada ciddi oranda arttığını sorunun sadece Türkiye'de olmadığını söyledi. 

Avrupa’da seraların hem enerji maliyeti hem de doğal gaz sorunu nedeniyle üretim yapamayacak halde olduğunu ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa’dan üreticilerin Türkiye'ye gelerek sözleşmeli tarım yapmak istediğin açıkladı. Yanmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: 

2 ay öncesinden kilosu 2 eurodan tüm sezonu kapatmak istemeleri demek bu domates 50-60 TL olacak demek. Aralık-Nisan döneminde Avrupa’da ürün yok. Önceden, Nisan-Aralık döneminde bizden domates alır, Mayıs’ta kendi ürünü çıktığı için bize kota uygulanırdı. Şimdi kota yok, çünkü domates yok. Geçen yıl domatesin maliyeti ortalama 10 TL'ydı. Bu yıl 16-20 TL arasında. Kömürle ısıtılan seralarda maliyet 20 TL’nin de üzerine çıkacak.

Domates deyince akıllara ilk gelen sahne, Şener Şen'in Züğürt Ağa filminde domates satmaya çalıştığı sahne olurken, muhtemelen bu telaffuz edilen rakamlarla bu kış domates sessiz sedasız bir şekilde satılacak ve muhtemelen alım gücü düşenlerin sofrasında kendine zor yer bulacak gibi görünüyor

Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz'ın açıklamaları da burada👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
15
11
5
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
No need

Bu maliyet artışı sözünden nefret ediyorum, ulan vatandaş olarak biz ne yapalım peki? Bizim her kalemde maliyetinin artıyor, biz kime yansıtalun

artuditu

90'lara hızla geri dönüyoruz.. Eskiden kışın yaz sebzesi denen bu sebzeleri bulamazdık.. Büyük marketlerde sera domatesi olurdu bizler de yazın 10-20 kg alır... Devamını Gör

Art Ankara

Şu an 24 yıl öncesine gitmek için neler vermezdim :( Bunların bizi götürdüğü yer çok başka!

mertens

Ben mümkün olduğunca kötü günler görmemizden yanayım. Yoksa bu millet yine başımıza AKP'yi getirir.