Görüş Bildir
Haberler
Acıyalım, Kapatalım: Evde Su Tasarrufu Yapmanın 8 Yolu

Acıyalım, Kapatalım: Evde Su Tasarrufu Yapmanın 8 Yolu

Artema
21.03.2023 - 21:29

Su tüm canlılar için hayati öneme sahip. Peki, suyumuzun kıymetini biliyor muyuz?

Araştırmalara göre dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası yani 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor. 4 milyar insan ise yılda en az bir ay su kıtlığı yaşıyor ve böyle giderse 2050 yılında dünya nüfusunun %40’ı şiddetli su kıtlığı ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumun önüne geçmek ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için su tasarrufuna önem verelim.

İşte sizlere evinizde kolayca su tasarrufu sağlayabileceğiniz 8 öneri...

1. Haşladığınız sebzelerin suyunu dökmeyin.

Makarna ya da sebze haşladınız zaman suyunu dökmek yerine değerlendirmeye ne dersiniz? Mesela makarna suyundan lezzetli mi lezzetli bir makarna sosu ya da sıcacık bir çorba yapabilirsiniz.

2. Bulaşıklarınızı makinede yıkayın.

Bulaşıkları elde yıkamak çok fazla suyun gereksiz yere akmasına neden olur. Bulaşıkları elde değil de makinede yıkarsanız eğer yılda 26 - 40 ton arası su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

3. Çamaşırlarınızı biriktirip yıkayın.

Çamaşır makinesi tamamen doldurulmadan çalıştırıldığı zaman su ve enerji israfına neden olur. Çamaşır makinesini çalıştıracağınız zaman tamamen dolduğundan emin olun. Bu sayede her yıkamada 10 litreye kadar suyu tasarruf edebilirsiniz.

4. Duşta sabunlanırken suyu boşa akıtmayın.

Duş sırasında saç ve vücudunuzu sabunlarken suyunuzu açık bırakmak yerine kapatırsanız eğer %8 su tasarrufu sağlamış olursunuz. Boşa akan su için bir kova kullanır ve bu kovadaki suyu araba yıkamada veya temizlik için kullanırsanız eğer ortalama 30 litre suyu kurtarabilirsiniz.

5. Dişinizi fırçalarken ve tıraş olurken suyu kapatın.

Diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu kapatırsanız eğer günde 15 - 35 litre suyun israf olmasını engelleyebilirsiniz.

6. Ellerinizi yıkarken 3-7-10 kuralını uygulayın.

Kural çok basit. Musluğu açıyoruz 3 saniye ellerimizi ıslatıp kapatıyoruz. Ellerimizi iyice sabunladıktan sonra musluğu tekrar açıyoruz ve 7 saniye içerisinde duruluyoruz. Musluk sadece 10 saniye açık kalıyor ve böylelikle %50 su tasarrufu elde edebiliyoruz.

7. Tasarruflu bataryalar tercih edin.

7. Tasarruflu bataryalar tercih edin.

Banyo ve mutfağınızdaki bataryaları Artema ile değiştirerek tasarruf sağlayabilirsiniz. 

Artema bataryalar; suyun ısısını ve debisini limitleyen özel kartuşunun yanı sıra, özel perlatörü sayesinde dakikada 5 litre su akışına izin verdiğinden, %70 su tasarrufu da elde ediliyor. AquaHeat termostatik bataryalar ile de sıcaklığı istenilen derecede sabitleyerek banyo öncesinde su sıcaklığını ayarlamak için harcanan sudan tasarruf edebilirsiniz.

8. Gereksizse kapatın.

8. Gereksizse kapatın.

Açıyoruz ama bazen kapatmayı unutuyoruz. Gereksizse kapatalım; su fakiri olmadan, daha fazla suyu hep birlikte kurtaralım.

Acıyalım, Kapatalım.