Görüş Bildir
Haberler
Berkin Elvan Bir Yıl Önce Bugün Yaşama Veda Etti

Berkin Elvan Bir Yıl Önce Bugün Yaşama Veda Etti

FreiGeist
11.03.2015 - 10:31 Son Güncelleme: 11.03.2015 - 12:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu komaya giren ve 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden 1 yıl geçti. 1 yıl içinde dava açılmadı... 

14 yaşındaki Berkin, halkın, Hükümetin politikalarına karşı sokaklara döküldüğü bir Gezi direnişi günü, kahvaltı hazırlayan annesine, “Ekmek almaya gidiyorum” diyerek çıktı evden. Gaziler Sokağı’nı geçip Mithatpaşa Caddesi’ndeki fırına yönelince direnişi bastırmak için saldıran polisle karşılaştı ve polisin attığı biber gazı kapsülüyle başından vuruldu. 14 yaşında 45 kiloyken girdiği Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 269 gün sonra 11 Mart günü 15 yaşında yaşam mücadelesini kaybetti...

“Vurulduğu yerden geçemiyoruz.”

“Vurulduğu yerden geçemiyoruz.”

Berkin’in ölümünden bir sene sonra Sami Elvan, ailenin yaşadıklarını Evrensel'den Tolga Alp Turgut'a anlattı.

Berkin’in komada kaldığı hastane günlerini anlatarak başlıyor söze baba Elvan: “269 gün her anıyla her saatiyle her günüyle bizim için çok zordu. Gündüz ailece hastanede bekliyorduk, gece nöbet tutuyorduk. ‘Hadi Berkin uyan’ diyorduk. O süreçte Berkin’in kalbi durdu. Hastaneden çıkarılma durumu oldu. Sürekli gözetim altındaydık. Yani 269 gün direndik biz.” “Ya 269. gün?” diye sorduğumuzda derin bir iç çekerek cevap veriyor Sami Elvan: “Çocuklar uyurken susulur, öldürülürken değil. O gün bütün çocuklar, bütün insanlık uyuyordu. Biz sustuk. Berkin’imizi sonsuzluğa uğurladık” sözleri çıkıyor ağzından.

BERKİN’SİZ BİR HAYAT

Berkin’ini, Berkin’siz geçen günleri anlatıyor Sami Elvan. Bir yandan gözlerinin içi gülüyor Berkin’i anlatırken, bir yandan hatıraları akıttığı gözyaşlarından anıyor: “Şakalarını, yaramazlıklarını her şeyini özlüyoruz. 14 yaşındaki bir çocuktan ne bekleyebilirsiniz ki? İnsanlara yardım etmeyi severdi. Kimsenin isteğini geri çevirmezdi. Hayvanları severdi. Ama onun bütün geleceğini yok ettiler. Berkin’in bütün umutları, yapmak istedikleri, hayalleri elinden alındı.”

KAFKAS HALK OYUNU OYNUYORDU

KAFKAS HALK OYUNU OYNUYORDU

Bu arada Berkin’in ilkokul boyunca Kafkas halk oyunu oynadığını öğreniyoruz. Ayrıca en büyük hayali ise sporcu olmakmış Berkin’in. Hatta mahallenin takımı, Mahmut Şevket Paşa Spor Kulübünde futbol oynuyormuş. Baba Elvan, Berkin’siz bir hayatı tarif edemiyor. Dramatik bir hayat yaşadıklarını, olmadık bir anda öfkelendiklerini, duygusallaştıklarını, hâlâ vurulduğu yerden geçemediklerini anlatıyor.

“Çocuklarına Berkin Elvan ismini koyan anne-babalar bizi arıyor” diyor ve şunu söylüyor: “İleride çocuklarının yaşayabileceği sıkıntıları biliyorlar, bunu göze alıyorlar. İnsan gurur duyuyor böyle durumlarda. Berkin’imizi kaybettiğimiz günden beri başka Berkin’leri yaşatmak için mücadele ediyoruz. Bizim Berkin’imizi aldılar ama şimdi milyonlarca Berkin’imiz var.”

ELVAN AİLESİ ADALET İSTİYOR

Baba Elvan, “Adalet istiyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu ülkede sadece Berkin değil. Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım katledildi. Onlarca gencin gözü çıktı, yüzlerce insan sakat kaldı. Hiçbir davada bir gelişme olmadı. Berkin’i vuranların isimleri hâlâ soruşturma dosyasına işlenmedi. Umarım bizim yaşadığımız sıkıntıları hiçbir aile yaşamaz. Bu ülkede devlet terörüyle çocuklar, insanlar katledilmez. Biz hiçbir zaman şiddet yanlısı insanlar olmadık, intikam alma düşüncesiyle hareket etmedik. Hiçbir insana kinimiz, öfkemiz, düşmanlığımız yok. Ama suçlular cezasını çekmeli. Biz ülkemizde barış ve kardeşlik olmasını istiyoruz” diyerek Berkin’in umudunu taşıyor içinde.

DAVA AÇILMIYOR

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmada şüpheli olarak 18 polisin ifadesi alındı. Polisin o zamana kadar varlığını inkar ettiği, olay gününe ilişkin kamera kayıtları 17 Nisan 2014 tarihinde ortaya çıktı. Görüntüler, inceleme için savcılık tarafından bilirkişilere gönderildi. Ancak şu ana kadar dava süreci başlatılmadı.

Berkin Elvan anılıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölüm yıldönümü olan 11 Mart'ta yani bugün Türkiye'nin dört bir yanında eylemlerle anılacak.

Sanat meclisi de Berkin Elvan için 'hayatı durdurun' çağrısı yaptı. Aralarında Tarık Akan, Zuhal Olcay ve Levent Üzümcü'nün de bulunduğu sanat meclisi üyeleri 'Berkin için, adalet için hayatı durdur' adlı bir video hazırladı.

İstanbul'da Birleşik Haziran Hareketi, 'Berkin Elvan ölümsüzdür' sloganıyla akşam saat 19:30'da Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirecek.

Diğer şehirlerde eylem merkezleri ve saatleri şöyle:

Söke: 17.00 Söke Hükümet Meydanı

Aydın:  18.00 Aydın Sevgi Yolu

Uşak:  12.00 Uşak Üniversitesi İİBF önü

Antalya:  12.00 Akdeniz Üniversitesi Yemekhane önü

İstanbul: 19.30 Kadıköy Süreyya Operası

İzmir: 14.00 Alsancak Sevinç Pastanesi Önü

Adana: 18.00 İnönü Parkı

Manisa: 17.30 Manolya Meydanı

Mersin:  18.30 Forum AVM Havuz Başı

Tunceli: 15.00 Tunceli üniversitesi Yemekhane önü

Eskişehir: 17.30 Adalar Migros önü

İskenderun: 18.00 Eski Bit Pazarı önü

Ankara: 12.00 Güvenpark

Karabük: 12.00 Karabük Üniversitesi Merkez Kantin karşısı – 18.00 Safranbolu

Van: 16.30 Aydın Perihan/AVM önü

Bursa: 18.30 Merkez Setbaşı

Kocaeli: 15.00 Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi

Edirne: 12.00 Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi önü

Bolu: 18.30 Akbank önü

Kırklareli: 17.30 Dingiloğlu Parkı önü

Muğla: 19.00 Sınırsızlık Meydanı

Balıkesir: 17.30 Toplu Taşıma Merkezi önü

Berkin Elvan için Yunanistan'da da bir anma etkinliği düzenlenecek. Anma töreni, yedi yıl önce bir protesto gösterisinde vurularak öldürülen Aleksis Grigoropoulos'un vurulduğu yerde yapılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0