Görüş Bildir
Haberler
Fight Club, Se7en Gibi Efsane Filmlerin Yönetmeni David Fincher'ın 26 Favori Filmi

Fight Club, Se7en Gibi Efsane Filmlerin Yönetmeni David Fincher'ın 26 Favori Filmi

Gökhan A.
24.09.2016 - 18:27

The Social Network, Fight Club, Se7en gibi filmlerin usta yönetmeni David Fincher'ın favori filmlerini bilmek her sinemaseverin merak edeceği konulardan biridir. Şimdiden efsaneler arasına girmiş bu yönetmen de almış eline kalem kağıdı ve favori filmlerini sıralamış. 

İşte David Fincher'ın 26 favori filmi.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Tehlikeli Bir Yıl (1982) 7.2

26. Tehlikeli Bir Yıl (1982) 7.2

The Year of Living Dangerously

http://www.imdb.com/title/tt0086617

Guy Hamilton, ilk işi yurt dışında muhbirlik olan bir gazetecidir. Endonezya' ya gelişi sandığının aksine onu çok tehlikeli bir ortama sokar. Komünist Parti'nin silahlanması ve Sukarno'yu düşürme girişimini batı destekli Müslüman generaller önler, Sukarno düşer, generaller yönetime el koyar; işin içinde batılı muhabirler, ateşeler, ajanlar da eklenmiştir.

25. Gençlik Yılları (1973) 7.5

25. Gençlik Yılları (1973)    7.5

American Graffiti

http://www.imdb.com/title/tt0069704

Bir grup lise öğrencisi, okuldan mezun olmadan önce birlikte son bir keyifli gece geçirmek isterler. Sokakta araba ile dolaşırlar. İçlerinden Curt ile Steve için ertesi gün yeni hayatları olan üniversite sürecinin başlangıcıdır. Aslında Curt, üniversiteye gitmek konusunda kararsızdır. Steve ise gitmenin yapılacak en iyi iş olduğuna arkadaşını ikna etmeye çalışır. Steve’in kız arkadaşı Laurie de sevgilisinin gidecek olmasından yana mutsuzdur. John ekibin daha yaşlı, yarış meraklısı ve otomobil çılgını üyesidir. Sürekli birileri çıkıp onu yarışmak için tahrik etmektedir. Bu kez karşısına, 55 Chevy’siyle Bob Falfa çıkar. Terry grubun zeki ama tuhaf ve ezik elemanıdır. Steve gittikten sonra bakması için ona arabasının anahtarlarını verince Vespa motorundan kurtulacaktır.

24. Çılgınlar Okulu (1978) 7.6

24. Çılgınlar Okulu (1978) 7.6

Animal House

http://www.imdb.com/title/tt0077975

Faber Koleji'nin her okulda olduğu gibi bir 'kardeşlik kulübü' vardır; fakat kim başvursa kabul ettiği için şöhreti pek de iyi değildir. Bir diğer kulüp ise beyaz, Anglosakson, genç, zengin ve kendini beğenmiş erkeklerden oluşmaktadır ki onlara Dekan Worner dışında kimse tahammül edemez. Bu ikinci kulübün desteğini arkasına alan dekan, ilk kulüpteki haylazları okuldan uzaklaştırmak için bir liste oluşturur.  Ve planı hoşgeldiniz partisinden hemen önce devreye girer...

23. Çılgın Max 2: Yol Savaşçısı (1981) 7.6

23. Çılgın Max 2: Yol Savaşçısı (1981)  7.6

Mad Max 2

http://www.imdb.com/title/tt0082694

Nükleer savaş sonrası harap ve bitap düşmüş Avustralya. İlk filmden hatırladığımız çılgın Max, ailesini kaybettikten sonra kendisini yollara vurmuştur. İnsanların ulaşımlarını sağlayacak petrol için yaşadığı bir bölgede çetelerin baskısı altında olan bir grubun yanına sığınır ve güvenliklerini sağlamaya çalışır.

22. Bütün O Jazz (1979) 7.8

22. Bütün O Jazz (1979)  7.8

All That Jazz

http://www.imdb.com/title/tt0078754

Joe Gideon müzikal tiyatroların en başarılı isimlerinden biridir, hatta koreografların zirvesindedir. 

Fakat bu başarı ona bir türlü mutluluk getirmez, çünkü tüm zamanını ve benliğini işine verdiğinden özel hayatını ihmal etmektedir. Gitgide ilaçlara bağlı yaşamaya başlar. Eski karısı, sevgilisi ve kızıyla olan ilişkilerini yoluna koymaya çalışırken, kaybettiği sağlığını da geri kazanmaya çalışır. Bir süre sonra ciddi bir yol ayrımında ve seçim yapmak zorunda kalır: ya sanatını sürdürecektir ya da hayatını...

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kabare (1972) 7.8

21. Kabare (1972)  7.8
s424.photobucket.com

Cabaret

http://www.imdb.com/title/tt0068327

1930’ların Berlin’i, politik, toplumsal ve ekonomik anlamda büyük bir kargaşanın içindedir. İnsanlar işsizliken sokaklara dökülmüş, ekonomi tamamen hasara uğramış ve Nazi’lerin yükselişi yavaş yavaş ilk izlerini göstermeye başlamıştır. Kit-Kat adlı müzik ve dans klübünde çalışan Sally Bowles’in de hayatı, tıpkı Almanya’nın genel atmosferi gibi bir kargaşa içindedir. Özel hayatının kargaşası yanında, hızla iktidara yürüyen Nazi’lerin tacizleri de dayanılmaz boyutlardadır.

20. Zelig (1983) 7.8

20. Zelig (1983) 7.8

Zelig 

http://www.imdb.com/title/tt0086637

1920’lerde, sansasyonel bir karakter olan Leonard Zelig, kimle tanışırsa onun karakteristik özelliklerini taklit eden bukalemun vari bir adamdır. Huzuru ise sadece psikologunun kollarında bulmaktadır. Amerika’nın şöhret ve ün düşkünlüğüyle dalga geçen filmde, tıpkı Yurttaş Kane’de olduğu gibi sahte haber görüntüleri montajlanarak Zelig’in sanki dönemin ünlüleriyle bir arada olduğu sahneler yaratılmış.

19. O Güzel Günler (1978) 8.0

19. O Güzel Günler (1978)  8.0

Days of Heaven

http://www.imdb.com/title/tt0077405

20. yüzyılın başlarında geçen hikaye, iki yoksul aşığın, Bill ve Abby’nin hikayesini anlatır. Bill çalıştığı yerdeki patronunu öldürdükten sonra kız arkadaşı Abby’i de yanına alarak, Texas’a kaçar. Burada varlıklı bir çiftçi için çalışmaya başlayan genç adamın patronu teşhisi konulmayan bir hastalığa kapılır. Kısa bir sürede ölecek olan bu adamın mirasını ele geçirebilmek için son derece kurnaz bir plan hazırlayan Bill, kendisini ve sevgilisini içinden çıkılması güç bir durumda bulacaktır.

18. Sekiz Buçuk (1963) 8.0

18. Sekiz Buçuk (1963)  8.0



http://www.imdb.com/title/tt0056801

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması tarzı bir handikapla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. Ancak yönetmen bir anda vuku bulan bu durum nedeniyle sanata ve filmine duyduğu tüm ilgisini ve heyecanını kaybetmiş durumdadır. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

17. Başkanın Bütün Adamları (1976) 8.0

17. Başkanın Bütün Adamları (1976)  8.0

All the President's Men

http://www.imdb.com/title/tt0074119

17 Haziran 1972... Nixon'ın da bir üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin birkaç mensubu, seçimi kazanması beklenen Demokrat Partinin merkez binasına sızarak dinleme cinayeti yerleştirir. İki gazetecinin durumun farkında olması, Amerikan tarihinin en büyük skandallarından birini su yüzüne çıkaracaktır. Bu gazetecilerin isimleri ise Carl Bernstein ve Bob Woodward'dır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Yokedici (1984) 8.0

16. Yokedici (1984)  8.0

The Terminator

http://www.imdb.com/title/tt0088247

Çekildiği dönemden çok uzak bir gelecekte, 2029 yılında geçen fütüristik filmde yeryüzü artık robotlar tarafından kontrol edilen ve bu robotlara karşı savaş veren bir grup insanlık direnişçisinin yaşadığı bir gezegendir. Makineler sahip oldukları sınırsız gücü istedikleri gibi kullanmakta, sadece daha fazla güçlü olmanın peşindedirler. Bu nedenle akıllıca bir plan yapan makineler, geçmişi değiştirmeye karar verirler; böylece kendi istedikleri türde bir geleceğe sahip olabileceklerdir. İnsanlık direnişinin eski önderlerinden Sarah Connor’ı öldürmesi için tasarlanan Terminatör isimli android, kadını öldürerek, gelecekte insanlığın direniş önderi olacak oğlu John Connor’ın doğmasını da engellemek için geçmişe gönderilir.

15. Merhaba Dünya (1979) 8.0

15. Merhaba Dünya (1979)  8.0

Being There

http://www.imdb.com/title/tt0078841

Chance, kendisini bildi bileli yanında yaşadığı yaşlı adamın evinde bahçıvanlık yaparak büyümüş ve hayatında bir kez olsun sokağa çıkmamıştır. Bütün hayatı bahçede bakımını yapıp büyüttüğü çiçeklerden ve televizyondan ibaret olan Chance, yaşlı adam bir gün ölünce ortada kalır. Çünkü ev artık satılacaktır. Kendi varlığının haricinde yaşadığına dair hiçbir kanıt olmayan Chance, avukatlara yıllardır yaşlı adamın yanında kaldığını kabul ettiremez. Nüfus kağıdı bile yoktur. Kendini birden sokaklarda bulunca yıllardır görüp bilmediği hayatın rutinleri ile tanışır. İlk defa sokaklarda yürür, arabaya biner... Ve birden şansı hiç tahmin etmediği bir yerde dönüverir.

14. Jaws (1975) 8.0

14. Jaws (1975)  8.0

Jaws

http://www.imdb.com/title/tt0073195

Küçük bir tatil beldesi olan Amity Adası obur, beyaz bir köpekbalığı tarafından ziyaret edilmeye başlanır. Yaşanan birkaç ölüme rağmen belediye başkanının kârı ve turizmi önde tutan tavrı nedeniyle olay fazlaca su yüzüne çıkarılmaz. İlgililer, konuyu gizlemeye çalışıp konu hakkında konuşmaktan geri kalırlar. Plajın kapatılması başkan tarafından yasaklanır. Bir gün bir çocuk ölümü gerçekleştiğinde ise artık kamu bu köpekbalığını aramak ve bulmak için hazır kıta olacaktır.

13. Aşk Mevsimi (1967) 8.0

13. Aşk Mevsimi (1967)  8.0

The Graduate

http://www.imdb.com/title/tt0061722

Üniversite öğrenimini yeni bitirmiş genç Benjamin, okulu bitirmesinin ardından büyük bir boşluğa düşmüştür. Ne yapacağına dair karar veremeyen genç adam çevresi tarafından sürekli sıkıştırılmakta, ancak onların istediği gibi yaşamayı istememektedir. Depresyonun eşiğine gelen genç adamın hayatı, şehir dışındaki evlerinde dinlendiği bir sırada babasının patronunun karısını görmesiyle aniden değişir. Kısa zaman içerisinde ilginç bir ilişkiye daha başlayacak olan Benjamin hem annesini hem de kızı Elaine'i aynı anda idare etmeye çalışacaktır.

12. Şeytan (1973) 8.0

12. Şeytan (1973)  8.0

The Exorcist

http://www.imdb.com/title/tt0070047

Yeni filminin çekimleri sırasında 12 yaşındaki kızı Regan'ın tuhaf eylemler sergilemeye başladığını fark eden aktris Chris MacNeil, kızını doktora götürür. Doktorlar beyninde geçici bir hasar olabileceğini söyleseler de bu vaka daha önce rastlanmamış türdendir. Bir seri tıbbi testten sonra küçük kızın hiçbir sorunu olmadığı ortaya çıkar. Ancak Regan'ın tuhaf halleri sona erecek gibi değildir. Küçük kız son derece şiddetli bir şekilde titremekte, garip sesler çıkarıp hiçbir anlamı olmayan hareketlerde bulunmaktadır. Bu ürkütücü durum karşısında çaresiz kalan Chris, kızını aynı zamanda psikiyatr olan Peder Merrin'e götürür. Peder, Regan'ın içine şeytan girdiğini tespit edecek, aile çaresizce bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sonsuz Ölüm (1969) 8.1

11. Sonsuz Ölüm (1969)  8.1

Butch Cassidy and the Sundance Kid 

http://www.imdb.com/title/tt0064115

Butch Cassidy, 1890’lı yıllarda faaliyet gösteren bir soygun çetesinin zeki ve karizmatik lideridir. En yakın arkadaşı, aynı zamanda en yakın iş arkadaşı da olan güçlü kuvvetli Sundance Kid’tir. İkili tüm şehrin korkulu rüyası olmuş başarılı soygunculardır, Butch’ın aklıyla Sundance’in güçlü yapısı birleşince ikilinin ellerinden hiç kimse kurtulamaz. Ancak değişen dünya ve yeni global sistemde artık bu tarz illegal işlere yer yoktur. Zor durumda kalan ikili için yaşadıkları yerden uzaklaşmaları şart olmuştur.

10. Çin Mahallesi (1974) 8.2

10. Çin Mahallesi (1974)  8.2

Chinatown

http://www.imdb.com/title/tt0071315

Ida Sessions isimli bir kadın, özel dedektif Jake Gittes'e başvurup, Los Angeles su teşkilatında çalışan mühendis kocası Hollis Mulwray'in kendisini aldattığından şüphelendiğini söyler. Kadının dedektiften isteği, kocasını takip etmesidir. Gittes, Mulwray'in yanında bir kadınla yakalar, fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Ancak bir süre sonra Mulwray'in öldürülmesi işleri gizemli hale sokar. Davanın üzerine gitmeye karar veren Gittes, zamanla kendisini kiralayan kadın başta olmak üzere birçok gizemle karşılaşır.

9. Ay’a Yolculuk (1973) 8.2

9. Ay’a Yolculuk (1973)   8.2

Paper Moon

http://www.imdb.com/title/tt0070510

Buhran yıllarında bir araba dolusu incille seyahat eden altın dişinin ardındaki ikna edici gülümseyişiyle dolandırıcı Moses Pray Kansas’ta seyahat etmektedir. Yanında dokuz yaşındaki sigara tiryakisi kimsesiz Addie bulunmaktadır. Eğlenceli ve nevrotik bir tip olan Trixie Delight onlara eşlik etmeye başlar ve zamanla Addie ve Mosses’in arasına girer. Ancak Mosses’in buna izin vermeye niyeti yoktur.

8. Arabistanlı Lawrence (1962) 8.3

8. Arabistanlı Lawrence (1962)  8.3

Lawrence of Arabia

http://www.imdb.com/title/tt0056172

David Lean filmografisinin en ünlü yapıtı olan film Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz bilim adamı ve ordu casusu Thomas Edward Lawrence’ın Arabistan’daki görev sürecinde yaşananları konu alıyor. Kuzey Afrika’da genç bir teğmen olan Lawrence’ın bir teklif üzerine Arabistan’a gözlemci olarak gitmesi ve zamanla bölgede isyan çıkaran Araplara yardım etmesiyle artık, Arabistan topraklarına İngilizlerin de eli değmiş olur. Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtılan Arap halkı, İngilizlerle işbirliği içerisine girerek Osmanlı Devleti’yle çatışacağı bir savaşa sürüklenir.

7. Monty Python ve Kutsal Kase (1975) 8.3

7. Monty Python ve Kutsal Kase (1975)  8.3

Monty Python and the Holy Grail

http://www.imdb.com/title/tt0071853

Kral ve onun şövalyeleri, gökten gelen bir emir ile İsa'ya ait olan ama bir o kadar da kayıp olan kutsal kasenin peşine düşerler. Bu kutsal kaseyi bulmak için önlerine çıkan tüm tehlikelere göğüs germek zorundadırlar.

Terry Gilliam zihninin en yüce örneklerinden biri olan ve tüm zamanların en komik ekiplerinden biri olan Monty Pyton ekibinin kutsal kaseyi arama yolculukları sinema tarihinin en komik filmlerinden biri olarak addediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Taksi Şoförü (1976) 8.3

6. Taksi Şoförü (1976)  8.3

Taxi Driver

http://www.imdb.com/title/tt0075314

Vietnam’da savaşının izlerini henüz atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatan film, Robert De Niro’nun canlandırdığı Travis Bickle karakteriyle kültleşmiştir. Taksi şoförü Travis, sosyal hayatındaki başarısızlığını, saplantılı bir tutku beslediği Bickle’la tersine döndürmeye çalışsa da beklediği karşılığı bulamıyor. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeyi, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor. Çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki film, yönetmen Martin Scorsese’nin kariyerinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul görür.

5. Dr. Garipaşk (1964) 8.4

5. Dr. Garipaşk (1964)  8.4

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

http://www.imdb.com/title/tt0057012

İki kutuplu bir dünyada, çok hassas dengeler üzerine kurulmuş olan uluslararası ilişkiler sistemi, Amerikalı bir Generalin tamamen subjektif değerlendirmeleri sonucu nükleer bombaların kullanılmasını da içeren vahim bir sonuca doğru ilerlemektedir.

4. Yaratık (1979) 8.4

4. Yaratık (1979)  8.4

Alien

http://www.imdb.com/title/tt0078748

Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış bir şekilde Dünya’ya geri dönerken başka bir gezegenden bir yardım çağrısı alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan gemi mürettebatı bu bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu çağrının bir uyarı sinyali olduğunu geç fark eden ekip bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaştıklarında olağan dışı bir tecrübeye, ürkütücü bir maceraya atılırlar.

3. Yurttaş Kane (1941) 8.4

3. Yurttaş Kane (1941)  8.4

Citizen Kane

http://www.imdb.com/title/tt0033467

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

2. Arka Pencere (1954) 8.5

2. Arka Pencere (1954)  8.5

Rear Window

http://www.imdb.com/title/tt0047396

Fotoğrafçı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını teleskopla seyrederek zaman geçirmektedir.Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım ister.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Baba 2 (1974) 9.0

1. Baba 2 (1974)  9.0

The Godfather: Part II 

http://www.imdb.com/title/tt0071562

Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York şehri’nin yerel mafyalarından birinin liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir. Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
19
15
13
7
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

8 1/2 ve mad max 2 dışında hepsi Amerikan filmi. hayal kırıklığı bir liste.

Sertaç Gönültaş

kutsal damacana, sümelanın şifresi temel nerede???

Burak K.

katılıyorum

phesus

en yakın zamanda yurttaş kane i izleyeceğim.