Görüş Bildir
Haberler
Hepsi Birer Ders Niteliğinde! İşte IMDb'ye Göre En Popüler 50 Tarih Filmi

Hepsi Birer Ders Niteliğinde! İşte IMDb'ye Göre En Popüler 50 Tarih Filmi

claude cahun
09.10.2021 - 18:18

IMDb, son zamanlarda popülerliği artan tarih temalı filmleri sıraladığı listesini güncelledi. Yeni çıkan favorilerden kült yapımlara ve hatta daha post prodüksiyon süreci devam ederken ses getirenlere 50 filmin yer aldığı listede neler varmış, birlikte bakalım!

Not: Film açıklamalarında Beyazperde'den faydalanılmıştır.

Kaynak: https://www.imdb.com/search/title/?ge...
İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Dark Waters (2019)

50. Dark Waters (2019)

Karanlık Sular, dünyanın en büyük şirketlerinden biri ile ilgili karanlık bir sırrı açığa çıkaran bir avukatın hikâyesini konu ediyor. Robert Bilott, işinde oldukça başarılı olan bir avukattır. Genç adamın ele aldığı yeni dava, toplumu yakından ilgilendirir. Giderek artan ve nedeni açıklanamayan ölüm vakalarını araştıran Robert Bilott, yaşananların arkasında dünyanın en büyük şirketlerinden birinin olduğunu keşfeder. Olayı iyice araştırmaya başlayan Robert, gerçekleri ortaya çıkarmak için geleceğini, ailesini ve kendi yaşamını riske atar.

49. Malcolm X (1992)

49. Malcolm X (1992)

Malcolm, dönemindeki birçok siyahi vatandaş gibi oldukça zorlu ve acı dolu bir hayat geçirir. Bu olumsuz şartlar onu yaşayabilmek için küçük hırsızlıklar yapan birine dönüşmeye zorlar. Suçlarından dolayı hapishaneye gönderildiğinde ise bambaşka bir kimlik edinmeye başlar. Burada dahil olduğu ilginç toplulukta dinin de yardımıyla gerçek kimliğini bulur. Vakti gelip dışarı çıktığında ise bambaşka biri olmuştur. Artık kendilerini suçlu olmaya zorlayan genel zihniyete karşı başkaldırma zamanıdır. 

Amerikan tarihinin en önemli insan hakları savunucularından biri olan Malcolm X'in hayatı, Spike Lee'nin yaratıcı bakış açısı ile beyazperdeye aktarılıyor. Başrollerde ise çarpıcı oyunculuğuyla Denzel Washington yer alıyor.

48. The Northman (2022)

48. The Northman (2022)
  • Henüz gösterime girmediğinden IMDb puanı belirsiz.

The Northman, 10. yüzyıl İzlanda'sında geçen bir Viking intikam destanını konu ediyor. Robert Eggers'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin oyuncu kadrosunda Willem Dafoe, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Bill Skarsgård gibi isimler yer alıyor.

47. The Thin Red Line (1998)

47. The Thin Red Line (1998)

İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişmelerinin, acı çekmelerinin ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarının öyküsü.

Film Pasifik adalarında Japonların ilerlemelerini durduracak olan, savaşta anahtar görevi görmüş çatışmalardan birini arka planına almış. Ama öykü, bunun ötesinde, hayatta kalmak için savaşan, korkunç stres altındaki insanların aralarında gelişen güçlü bağların arasında dolaşıyor.

46. Ammonite (2020)

46. Ammonite (2020)

Fosiller üzerinde çalışan bir bilim insanı olan Mary Anning, hasta olan annesi ile ilgilenmektedir. Annesinin bakımını sağlamak için turistlere fosil satmayı planlar. Bu sırada Mary, zengin bir ziyaretçisinden beklenmedik bir teklif alır. Adam, Mary’den karısı Charlotte Murchison'un bakımını üstlenmesini ister. Teklifi geri çevirmeyi göze alamayan Mary, başlarda istenmeyen misafiriyle çatışır. Sosyal sınıfları ve kişilik farklılıkları nedeniyle sorunlar yaşayan Mary ve Charlotte, birlikte zaman geçirdikçe aralarında farklı bir bağ oluşmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. 12 Mighty Orphans (2021)

45. 12 Mighty Orphans (2021)

Gizemli bir geçmişe sahip olan Rusty Russell bir lisede koçluk yapmaktadır. Rusty, kendisi gibi yetim kalan çocuklardan oluşan futbol takımını çalıştırmaya başlar. Bu zamana kadar futbol konusunda hiçbir deneyimi olmayan çocukları çalıştıran Rusty, adanmışlığı sayesinde onların terk edilme hissini kazanma arzusuna çevirir ve takımı eyalet şampiyonluğuna götürür.

44. Der Untergang (2004)

44. Der Untergang (2004)

Çöküş, Adolf Hitler'in son günlerini anlatıyor. Diktatör Adolf Hitler'in artık son demleridir... 2. Dünya Savaşı’nda son günler yaşanmaktadır ve Berlin artık işgal altında bir kenttir. Ama Hitler kenti terk etmeyi kabul etmemektedir. Çöküş’te Hitler’in son günleri özel sekreteri Traudl Junge’nin gözünden anlatılır. Yenilgiyi kabul edemeyen ve düşmana teslim olmak istemeyen Führer, intihar etmeden önce Eva Brown ile evlenir ve birlikte intihar ederler. Führer’in peşinden yıllarca gitmiş bir çok insanın durumu da farklı değildir. Faşist Goebels de 'Führer'ine, yani başbuğ ünvanlı deli liderine sadakatini göstermek için, önce çocuklarını sonra da kendisini telef edecektir.

2. Dünya Savaşı’nın ve Adolf Hitler’in son günlerine dair bu ilginç film, aynı zamanda Deney filmini de çeken kadro elinden çıktı.

43. Pearl Harbor (2001)

43. Pearl Harbor (2001)

Eskiden beri aralarında derin bir dostluk bulunan iki arkadaş, savaşa gitmenin arifesindedirler. İkinci Dünya Savaşı tüm vahşetiyle sürmektedir ve savaşa dahil olan Amerika Birleşik Devletleri, kendi kaderini belirlemek üzeredir. Savaş bu iki insanı da içine katarak, dev bir liman baskınıyla, derin bir vahşet sunacaktır. Savaş her zamanki gibi, görkemli ve kanlıdır.

42. Alexander (2004)

42. Alexander (2004)

Makedonya Kralı Büyük İskender, tarihte adı en büyük güce sahip komutanlarda biri olarak geçer. Askerlerini Pers İmparatoru’nun üzerine sürer ve onları sekiz yıl gibi bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Yerine de büyük bir imparatorluk kurar. Cesareti, yönetme becerisi, ordularına hâkimiyeti üzerine hakkında birçok hikâyeler anlatılmaktadır. Bu film ise onun, hem hırslarını hem de aşk yaşamındaki duruşunu mercek altına alarak izleyicisi ile buluşturuyor bu büyük kahramanı. 

Başrolde Colin Farrell olması da ayrı bir tat.

41. Caligula (1979)

41. Caligula (1979)

İtalyan yönetmen Tinto Brass’ın 1979 yılında çektiği filmin bazı sahneleri Giancarlo Lui ve Penthouse dergisinin kurucusu Bob Guccione tarafından çekilmiştir.

Filmin konusu Roma İmparatorluğu ve İmparator Gaius Caesar Germanicus’nun yükselişi ve yıkılışıdır. Filmin senaryosu Gore Vidal’a ait olup, Penthouse dergisi tarafından finanse edilmiş ve yapımcılığını Guccione ve Franco Rossellini yapmıştır. İmparator rolünde başrolde Malcolm McDowell oynamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Darkest Hour (2017)

40. Darkest Hour (2017)

Deneyimli yönetmen Joe Wright'ın yönetmenliğini üstlendiği film, İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Winston Churchill'in, Hitler'in ordusuna karşı verdiği mücadeleyi anlatır. Churchill, hayatının belki de en büyük sınavından geçecektir. Hayatında zor ve geri dönüşü olmayan ikilemlerden birini yaşar. Ya Nazi Almanya'sı ile barışçıl bir antlaşma yolu bulmaya çalışmalıdır ya da milletinin bağımsızlığı ve idealleri için Nazilerin karşısında sımsıkı durmalıdır. Durdurulamaz Nazi güçleri Batı Avrupa'da ilerlerken ve istila tehdidi kapıdayken, bir yanda şüpheci bir kral, bir yanda da kendisi karşıtı planlar yapan partisi varken Churchill bu zor zamanlarda dik durmalı, bir ulusu ayağa kaldırmalı ve dünya tarihinin ilerleyişini değiştirmelidir.

39. The Outpost (2019)

39. The Outpost (2019)

Film, Sürekli Özgürlük Harekatı sırasında Afganistan’da yaklaşık 400 direnişçiye karşı savaşan 53 Amerikan askerinin gerçek hikayesini anlatıyor. Aslen yerel halk ile toplumsal kalkınma projeleri gerçekleştirmesi gereken Keating Muharebe Karakolu sürekli Taliban tarafından saldırıya uğruyor. Pakistan sınırının yalnızca 22 kilometre uzağında bulunan askeri üste konuşlanan askerler sürekli tehlike altında bulunuyor. Üssün kapatılmasına karar verildiğinde Taliban bunu öğrendi ve bu konuda son bir söz söylemeye karar veriyor.

38. Munich (2005)

38. Munich (2005)

Olimpiyatlar, 1972 yılında Münih’te başlamıştır. Başarı, ve barışın hakim olduğu ortama bir anda bir haber bomba etkisi yaratarak düşüyor. Bir grup Filistinli terörist, İsrailli atletlerin bulunduğu yatakhaneyi basarak iki sporcuyu öldürüp dokuz kişiyi de rehin almıştır. İstedikleri ise rehinelerle birlikte Münih Havaalanı’na ulaşabilmektir. Hükümet rehine kurtarma operasyonu başlatır. Teröristlerden birinin peşine Mossad ajanı düşer. Ortalık karmakarışıktır. 

Steven Spielberg, Münih ile iddialı tepkiler almış ve tartışmalar açmış bir yönetmen konumundadır burada.

37. The Trial of the Chicago 7 (2020)

37. The Trial of the Chicago 7 (2020)

The Trial of the Chicago 7, Chicago’daki 1968 Demokratik Ulusal Konferansı’nda Vietnam Savaşı ve karşı kültür protestoları düzenleyen ve federal hükümet tarafından komplo ve ayaklanmaya teşvik ile suçlanan yedi sanığın 1969 yılında görülen meşhur duruşmasına odaklanıyor.

36. The Favourite (2018)

36. The Favourite (2018)

Sarayın Gözdesi, Kraliçe Anne'in sağ kolu olan Lady Sarah ile saraya yeni gelen hizmetçi Abigail arasında yaşanan mücadeleyi konu ediyor. 18. yüzyılın başlarında İngiltere, Fransızlarla savaş halindedir. Bu durumda bile, ördek yarışları ve ananas ziyafetleri yükselişe geçmektedir. Sağlığı zayıf olan Kraliçe Anne ülkenin tahtında otururken, sırdaşı, danışmanı ve gizli sevgilisi olan Marlborough Düşesi Sarah Churchill de bir yandan kraliçenin bozulan sağlığı ve değişken mizacıyla ilgilenmekte, diğer yandan da onun yerine ülkeyi yönetmektedir. Yeni gelen hizmetçi Abigail, etkileyiciliği ile kendisini Leydi Sarah'a sevdirir. Sarah, Abigail'i kanatlarının altına aldığında, Abigail de aristokratik köklerine dönme şansı bulur. Savaşın siyaseti, Sarah için oldukça zaman alıcı hale geldiğinde, Abigail kraliçenin arkadaşı olma görevini üstlenir. Onların övgüye değer dostlukları, Abigail'e emellerini gerçekleştirme şansı verir. Abigail artık hiçbir kadın, erkek ya da politik hamlenin yoluna çıkmasına izin vermeyecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Apollo 13 (1995)

35. Apollo 13 (1995)

Apollo 13 ekibi aya gitmek için hazırlanmaktadır. Dönemin en ünlü astronotları olan Jim Lovell, Fred Haise ve Jack Swigert'tan oluşan ekip tüm hayatlarını bu heyecan verici görev için hazırlanarak geçirmişlerdir. Artık her şey yolunda gidiyor gibidir. Ta ki daha aya varmadan oksijen tanklarından biri patlayana ve ölümle imtihan başlayana kadar... Artık Apollo 13'ün aya gitmesi bir yana, dünyaya dönmesi bile mucizelere bağlıdır. Artık sadece üç astronot ve onları kurtarmak için elinden geleni yapacak olan NASA vardır. 

Amerikan tarihinin en büyük krizlerinden biri olarak anılan Apollo 13 projesi gerçekler baz alınarak peliküle dökülüyor.

34. Hidden Figures (2016)

34. Hidden Figures (2016)

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktalardır. Uzay bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır. 

Yönetmen koltuğunda Theodore Melfi'nin oturduğu Gizli Sayılar filmi dramatik-biyografik yapımların bir örneği. Filmin başrollerini Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe üstlenirken filmin kadrosunda ise Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge ve Glen Powell gibi başarılı isimler yer alıyor.

33. Lo imposible (2012)

33. Lo imposible (2012)

Maria ve Henry 3 çocuklarıyla birlikte kış tatillerini geçirmek için Tayland'a giderler. Bu tropik cennete birkaç gün keyifli vakit geçirmek isteyen aile, 25 Aralık gecesi düzenlenen Christmas partisine gider ve bolca eğlenirler. Ertesi sabah havuz keyfi yaptıkları sırada korkunç bir gürültüyle ortalık sarsılmaya başlar. Maria ve Henry korku içinde dona kaldıklarında, otelin duvarları üzerinden dev dalgalar da üzerlerine doğru hızla gelmektedir! 

26 Aralık 2004'te yaşanan tsunami felaketini kurtulmayı başaran bir ailenin gerçek hikayesi üzerinden anlatan filmin başrollerinde Naomi Watts ve Ewan McGregor'u seyrederken filmin yönetmenliğini ise The Orphanage filmiyle tanıdığımız J.A. Bayona üstleniyor.

32. Lansky (2021)

32. Lansky (2021)

Ünlü ancak şanssız bir yazar olan David Stone'un hayatı, gangster Meyer Lansky'nin kendisini aramasıyla bambaşka bir hal alır. Yetkililer yıllardır Lansky'nin milyonlarca doları nerede sakladığını bulmaya çalışmaktadır. Lansky'nin Stone'u aramasının nedeni ise hayatı hakkındaki anlatılmamış gerçekleri ortaya çıkarmak istemesidir.

31. The Dig (2021)

31. The Dig (2021)

Zengin bir dul olan Edith Pretty, İkinci Dünya Savaşı'nın yaklaştığı dönemde, arazinin içinde yer alan mezar höyüklerinde kazı yapılmasını ister. Pretty bunun için Basil Brown adında bir arkeologla anlaşır. Çok geçmeden kazı sırasında insanlık tarihini etkileyecek bir keşif yaparlar. Geçmişe dair yaptıkları bu keşifte elde ettikleri bulgular, geleceği muallakta olan Britanya'da büyük ses getirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. In the Heart of the Sea (2015)

30. In the Heart of the Sea (2015)

Charles Leavitt'in imza attığı senaryo, Nathanial Phillbrick'in aynı adı taşıyan romanından beyazperdeye taşınıyor. 1820 yılında Nantucket isimli balina avlamakta olan bir geminin, dişli bir İspermeçet balinasının saldırısı sonucunda parçalanmasını konu alan film, Pasifik Okyanusu'nun kalbinde yaşanan bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Sadece 8 kişinin canlı olarak kurtulduğu bu olay, daha sonra ünlü yazar Herman Melville'in doğuracağı Moby Dick efsanesine de ilham veriyor.

Zafere Hücum filmiyle bir kere daha izleyicinin kalbini kazanan Ron Howard'ın kamera arkasına geçtiği film, ünlü yönetmen ile karizmatik aktör Hemsworth'ün ikinci iş birliği. Filmde aynı zamanda Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw ve Tom Holland gibi isimler yer alıyor. Filmin senaryosu Charles Leavitt’e, hikayesi Charles Leavitt, Rick Jaffa ve Amanda Silver’a ait.

29. Amadeus (1984)

29. Amadeus (1984)

Amadeus'da, dünya müzikal tarihine yön veren deha Mozart, gündelik yaşamında gerçek bir arıza karakter olarak yaşamdan bir hayli kopuk bir hayat tarzı sürdürmektedir. Yeteneğini dışa vurmak için ilginç bir yol seçen sanatçı tutarsız davranışlarda bulunmayı bir alışkanlık edinmiştir. Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız hareketlerde bulunur. Adeta bir 'tutunamayan' profili çizen Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri'yi endişelendirir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur... 

Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bu başyapıt, sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

28. Greyhound (2020)

28. Greyhound (2020)

Filmde, Alman denizaltılardan kaçarak Kuzey Atlantik’i geçmeye çalışan Amerikan destroyer savaş gemisi ‘Greyhound’un kaptanı Ernest Krause’nin hikâyesi anlatılıyor.

27. 12 Years a Slave (2013)

27. 12 Years a Slave (2013)

12 Yıllık Esaret, özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor. 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Fakat bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider. İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiftlikte köle olarak çalışması için satarlar. Özgürlüğünü korumak için verdiği tüm emekler ve mücadele yerle bir olmuş, hayatı kabusa dönmüştür. Bu cehennemde Solomon acıyı, şiddeti, küçük düşürülmeyi yeniden öğrenecek ve isyan etmeye cesareti olmayan bir grup insanın umutsuzluğuna şahit olacaktır. Sevdiklerini ve hayatını geri almak için ne yapması gerektiğini kesinlikle bulmuştur... 

İngiliz sinemacı Steve McQueen'in yönetmenliğini ve John Ridley ile birlikte senaristliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Michael Fassbender'ın yanı sıra Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti gibi yıldızlar da yer alıyor.

26. Black Hawk Down (2001)

26. Black Hawk Down (2001)

Yıl 1993... Bir grup Amerikan askeri, BM Barış Gücü'nün bir parçası olarak Somali'ye yollanmak üzeredir. Bu ekibin tek görevi asi bir general olan Mohamed Farrah Aidid'in altında çalışan birkaç askeri ele geçirmektir. Coğrafyayı hiç tanımayan bu askerlerin bölgede canlarıyla beraber sıkışması fazla uzun sürmeyecektir. Ekip, destek gelene kadar bir şekilde ayakta kalmalıdır. Yoksa sonları oldukça trajik olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Kingdom of Heaven (2005)

25. Kingdom of Heaven (2005)

Film, Ortaçağ’da Kudüs’te geçen bir tarihi aksiyon olarak nitelendirilmektedir. Balian adında genç bir adam aslen demircilik yapmaktadır. Ailesini kaybetmiştir ve kader onun için bambaşka bir plan hazırlamaktadır. O yakında şövalye olacaktır. Ardından aşk kapıyı çalacak ve yüreğine ateş düşecektir. Bir prensese gönül verecektir. Yüz yıl önce Kudüs’ü kuşatan Haçlıların kaderini ise en baştan bu şövalye belirleyecektir. Kader kusursuz bir biçimde işlemektedir. 

Genelde epik filmlere imza atan Ridley Scott, iddialı bir oyuncu kadrosu ile tarihi bir olaya ışık tutuyor.

24. Midway (2019)

24. Midway (2019)

Midway, II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya İmparatorluğu arasında yapılan Midway Muharebesi'ni konu ediniyor. Filmde, savaşın seyrini değiştiren askerlerin kahramanlık hikâyesine odaklanılıyor. Midway Muharebesi, 2. Dünya Savaşı için bir dönüm noktası kabul ediliyor. Liderlerin ve askerlerin, içgüdüleri ve cesaretleriyle verdikleri mücadele, Pasifik Cephesi’ndeki savaşın seyrinin değişmesine neden olur. 

“Kurtuluş Günü”, “Yarından Sonra”, “2012”, “Beyaz Saray Düştü” gibi yapımların yönetmen koltuğuna geçen usta isim Roland Emmerich'in yönetmenliğini üstlendiği filmin kadrosunda Patrick Wilson, Ed Skrein, Luke Evans, Woody Harrelson gibi isimler yer alıyor.

23. Cold Mountain (2003)

23. Cold Mountain (2003)

Amerikan İç Savaşı bitmiştir ve ardında küllerini bırakmıştır. Savaştan acılarla dönen genç Güneyli bir askerin zihninde yaraların dışında tek bir şey vardır. O da canından çok sevdiği ve hayaliyle yanıp tutuştuğu Ada... Ada ve Inman, yıllardır birbirine kavuştukları ve tamamen özgür olabildikleri bir hayatın hayalini kurmuşlardır. Ancak ulusun temelinde yatan büyük sorunlar, huzur dolu bir hayatın peşinde olan bu iki insanın peşini bırakmamış ve bırakmayacaktır.

22. Braveheart (1995)

22. Braveheart (1995)

Cesur Yürek'te, William Wallace yaşanan büyük acılar sonrası yeniden memleketi olan İskoçya’ya döner. Onun asıl amacı çiftçilik yaparak sakin bir hayat sürmektir. Çocukluk aşkıyla karşılaştığında bunun onu dipsiz bir uçuruma iteceğinin farkında değildir. Bir gün İngiliz askerleri, William’ın çocukluk aşkı olan Murron’a tecavüz etmeye çabalarlar. William, onu kurtarır; ancak bu Murron’un ölümüne ve bir dönemin değişimine sebebiyet verecektir. 

Mel Gibson’un ünlü İskoç halk kahramanı William Wallace’ı hem canlandırdığı hem de yönettiği filmi kısa sürede bir fenomene dönüşmüştü.

21. Judas and the Black Messiah (2021)

21. Judas and the Black Messiah (2021)

Judas and the Black Messiah, Black Panther Party liderlerinden olan Fred Hampton'un hayatına odaklanıyor. Fred Hampton adında aktivist olan bir genç, siyah topluluğunun özgürlüğünü kazanması ve siyahların katledilmesine son vermek için savaşan Black Panther Party başkanlarından biri olur. Başkan Fred, bir nesle ayaklanmaları ve basıların karşısında olması için ilham kaynağı olur. Bu sırada hapis cezasına çarptırılan William O'Neal’a FBI bir anlaşma teklif eder. FBI, William’ın Fred’in partisini sızıp içeriden bilgi vermesi karşılığında ona özgürlük vaat eder. Anlaşmayı kabul eden William, yavaş yavaş Fred Hampton’un sonunu hazırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Zero Dark Thirty (2012)

20. Zero Dark Thirty (2012)

11 Eylül 2001'de Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi kuleleri yerle bir edildikten sonra, yakın dünya tarihini değiştiren bu saldırıyı El-Kaide terör örgütü ve ABD'nin en azılı düşmanlarından biri olduğunu iddia eden Usame Bin Laden üstlenmişti. Önce Afganistan'da başlayan savaş, diğer Orta Doğu ülkelerine de yayıldı ve Pentagon saldırıların bir numaralı sorumlusu olarak gösterdiği Bin Ladin'i köşe bucak aramaktan asla vazgeçmedi. Pakistan'ın Abbottabad kentinde köşeye sıkıştırılıncaya kadar ABD'ye milyonlarca dolara mal olan bu arayış ve 'insan avı' operasyonu 1 Mayıs 2011'de düzenlenen gizli bir operasyonla nihayete ermişti. 

Senaryosunu Mark Boal’ın gerçeklere sadık kalarak kaleme aldığı filmde, Bin Ladin'in saklandığı yeri tespit eden ve bu timin organizasyonunu yürüten Maya adlı CIA ajanı, böyle operasyon ve bölge için oldukça genç olmasına rağmen, kendisine olan güveni ve üstün istihbarat başarısıyla Bin Laden'in yakalanmasını sağlıyor. 

Filmin yönetmenliğini Oscar'lı sinemacı Kathryn Bigelow üstlenirken başrol Maya olarak yükselen yıldız Jessica Chastain yer alıyor. Kadrodaki diğer isimlerse Joel Edgerton, Chris Pratt, Mark Strong ve Jennifer Ehler...

19. Hacksaw Ridge (2016)

19. Hacksaw Ridge (2016)

Savaş Vadisi, tek bir kurşun sıkmadan 75'e yakın kişiyi kurtaran kahramanın hikâyesini ele alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ordusu’ndan Medic Desmond T. Doss, Okinawa Savaşı’nda görev yaparken insanları öldürmeyi reddeder ve Amerikan tarihinin ilk Onur Madalyası’na layık görülen vicdani retçisi olur.

Usta oyuncu ve yönetmen Mel Gibson'ın on yıl aradan sonra çektiği savaş filminin oyuncu kadrosunda Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Hugo Weaving, Luke Bracey, Teresa Palmer ve Rachel Griffiths gibi isimler yer alıyor. Filmin senaryosun ise Andrew Knight ve Robert Schenkkan'a ait.

18. Dunkirk (2017)

18. Dunkirk (2017)

Christopher Nolan'ın 2. Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyen olaylardan biri olan Dunkerque Tahliyesi'ni konu edinen filmi, yüz binlerce İngiliz ve müttefik askerlerinin, düşman askerleri tarafından etrafının sarılması ile başlar. Arkaları deniz olan bir yerde sıkışan askerler, düşman saldırısına karşı çaresiz bir durumda kalırlar. 

Başrollerinde Mark Rylance, Kenneth Branagh ve Tom Hardy'nin yer aldığı filmin kadrosunda ayrıca Jack Lowden, Aneurin Barnard ve ilk kez film deneyimini yaşayacak olan Fionn Whitehead ile Harry Styles da yer alıyor. Filmi kendi senaryosundan uyarlayacak olan yönetmene yapımcılık koltuğunda da Emma Thomas eşlik ediyor.

17. Troy (2004)

17. Troy (2004)

Yıl M.Ö. 1250, Bronz Çağı'nın sonlarına doğru. İki gelişmekte olan millet, Truva Prensi Paris’in ardından çatışmaya girer. Paris, Isparta Kraliçesi Helen’i, kocası Menelaus’u terk etmesi ve kendisi ile birlikte Truva’ya gelmesi için ikna eder. Menelaus, karısının Truvalılar tarafından ele geçirildiğini öğrenince kardeşi Agamemnon’dan yardım ister. Agamemnon, bu durumu güç elde etmek adına bir fırsat olarak görür. Bunun üzerine 50.000 Yunanlı, kendilerini taşıyan 1000 gemiyle Truva’ya savaş açar. Yunanlı kahraman Aşil’in de desteğiyle Yunanlılar, asla yenilmeyen Truvalılar ile savaşmaya başlar.. Ancak Hektor karşısında durmak zorunda kalırlar. 

Film, Wolfgang Petersen’in merceğinden, bu mücadeleyi ve çizilmekte olan kaderin hikâyesini anlatır.

16. Hamilton (2020)

16. Hamilton (2020)

Hamilton, Amerikan tarihini ve Amerika'nın kurucu isimlerinin başında gelen Alexander Hamilton'ın hayat hikâyesini konu ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

15. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

2. Dünya Savaşı’nın kara günlerinde, arkadaş olmaya çalışan iki çocuğun hikâyesi. 8 yaşındaki Bruno, ailesiyle Berlin'den ayrılır ve Polonya'da yaşamaya başlar. Babasının işi için taşındıkları bu yerde bir de arkadaş edinir. Arkadaşı tellerin arkasında kalan bir Yahudi'dir.

Bruno'nun yaşadığı yer, 1.5 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampının bitişiğindedir. Oğlunun tellerin ardında yaşananlarla ilgili gerçeği öğreneceğinden kaygılanan Bruno'nun annesiyse oğlunu bu ’’arkadaş’’lıktan korumaya çalışır.

John Boyne’un dünya çapında güzel eleştiriler alan aynı adlı romanından uyarlanan film, tarihin acıyla dolu anısını küçük bir çocuğun gözünden hatırlatarak, masumiyet ve insanlık dehşetini zarif bir dille beyazperdeye yansıtıyor.

14. Tombstone (1993)

14. Tombstone (1993)

Tombstone, Arizona’nın birden bire zengin olan kasabalarından bir tanesidir. Sokaklarında acımasız kuralların işlediği, iyinin ve kötünün yan yana yürüdüğü, merhametsiz haydutların insanları vahşice katlettiği kasabadaki cehennem azabı gibi geçen günler, Wyatt Earp’ün geldiği güne kadar sürer. Earp’ü haydutlara ve katliamlara karşı kasabayı koruması için zorlarlar. Earp erkek kardeşleri Morgan, Virgil ve gruba sonradan katılan Doc Holiday ile birlikte şehirdeki anarşinin kökünü kazımak için çeşitli önlemler almaya başlarlar.

13. The Big Short (2015)

13. The Big Short (2015)

Sektör dışından dört kişi büyük bankaların, medyanın ve hükümetin görmekten kaçındığı şeyi, ekonominin küresel çöküşünü gördüğünde akıllarına bir fikir gelmişti: Büyük Açık. Cesur yatırımları, onları her şeyi ve herkesi sorgulamalarının gerektiği modern bankacılığın karanlık, hassas noktasına götürecek. 

Michael Lewis’in çok satan kitabına ve gerçek bir hikâyeye dayanan, Adam Mckay’in yönettiği Büyük Açık filminde başarılı oyuncular Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt rol alıyor. Filmin senarist koltuğunda ise Adam McKay ve Charles Randolph oturuyor.

12. The King (2019)

12. The King (2019)

Shakespeare'in oyunundan uyarlanan The King filminde Hal, dik başlı bir prenstir. Aynı zamanda İngiltere tahtının da varisidir. Ancak tahta ve ailesine sırtını dönmüş, sıradan halkın arasında yaşamını sürdürüyordur. Tiran bir kral olan babası öldüğünde ise Kral Henry V olarak tahta geçmek zorunda kalır. Şimdi, kaçtığı o hayatı sahiplenmek zorunda kalacaktır. Genç kralın sarayda olup bitenleri yeniden düzenlemesi, babasının ardında bıraktığı savaş ve kaosun altından kalkması gerekecektir. Ayrıca geçmişinde ona akıl hocalığı yapan ve şimdilerde alkolik bir şövalye olan John Falstaff ile geçmişi yeniden oraya dökülecektir.

11. Schindler's List (1993)

11. Schindler's List (1993)

Schindler’in Listesi, Oskar Schindler adlı bir Alman iş insanının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. 

Gerçek bir hayat hikâyesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün en önemli yapıtları arasında sayılan ve ona Oscar kazandıran bir yapımdır. Film, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştı. Filmin kazandığı Oscar’lar şöyle : En İyi Film, Yönetim, Kurgu, Sanat Yönetimi, Görüntü, Özgün Müzik ve Senaryo Uyarlaması.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Revenant (2015)

10. The Revenant (2015)

Hugh Glass kürkleri için hayvanları avlayan bir kuruluş için çalışan deneyimli bir tuzakçıdır. Fakat avlandıkları bölgelerde kendilerinden başka hem yerli Kızılderililer hem de Fransız birlikleri kol gezmektedir. Bir av ertesinde bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralanan Glass'ı, yavaşlamamak adına ekibi ölüme terk eder. Fakat bölgeyi herkesten iyi bilen avcı Glass hayata tutunur ve yavaş da olsa yaraları iyileşir. Zira yaşama tutunması için oldukça geçerli bir sebebi vardır...  

Oscar ödüllü yönetmen Alejandro G. Iñárritu efsanevi Hugh Glass’i Diriliş filmiyle ile beyazperdeye taşıyor. 19. Yüzyıl Amerika sınırında yaşanan destansı hayatta kalma mücadelesini konu alan Diriliş, seyirciyi 1823 Amerika’sının benzersiz güzelliğine, gizemine ve tehlikesine çekiyor. Film sadece hayatın değil, onurun, adaletin, inancın, yuvanın ve ailenin içgüdüsünü keşfediyor. Michael Punke'ın kaleme aldığı 'The Revenant: A Novel Of Revenge' kitabından beyazperdeye uyarlanan filmin başrolü ise Leonardo DiCaprio.

9. Benedetta (2021)

9. Benedetta (2021)

Paul Verhoeven'ın ikinci Fransızca filminde başrolü Virginie Efira üstleniyor. Film, Judith C. Brown imzalı 'Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy' romanından beyazperdeye uyarlandı.

8. What Is Life Worth (2020)

8. What Is Life Worth (2020)

Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan korkunç 2001 saldırılarının ardından, ünlü arabulucu avukat Kenneth Feinberg, 11 Eylül Mağdur Tazminat Fonu'nun başına getirilir. Kenneth Feinberg ve şirketinin operasyon şefi Camille Biros, trajedinin kurbanlarına finansal kaynak tahsis etmekle görevlendirilir. Yitirilen hayatlara bedel biçmeye çalışan Feinberg, bu süreçte duygusal bir hesaplaşmayla karşı karşıya kalır.

7. The Courier (2020)

7. The Courier (2020)

Kurye, Soğuk Savaş sırasında CIA’in Sovyet nükleer programına sızmasına yardım eden İngiliz iş insanı Greville Wynne’in gerçek hikâyesini konu alıyor. Sıradan bir iş insanı olan Greville Wynne, Soğuk Savaş'ın en gergin zamanlarında Küba Füze Krizi'nin daha büyük bir felakete neden olmasını engellemesi için MI-6 ve CIA tarafından tarafından Sovyetler Birliği'nde istihbarat toplamakla görevlendirilir. Bu süreçte Wynne, bilgi edinmek için Rus casusu Oleg Penkovsky ile ilişki kurar.

6. The Electrical Life of Louis Wain (2021)

6. The Electrical Life of Louis Wain (2021)

The Electrical Life of Louis Wain, 1860- 1939 yılları arasında yaşayan ve çizdiği büyük gözlü kediler ile tanınan İngiliz ressam Louis Wain‘in hayatını konu alıyor. Filmde, Wain'in okul hayatı, kariyeri, evlilik yaşantısı gibi hayatının birçok evresi gözler önüne seriliyor. 10 yaşına kadar ailesi tarafından okula gönderilmeyen ve sıkıntılı bir okul yaşamı geçiren Wain, West London School of Art'a girmesi ile hayatı değişir. Sanatı hayatının odağı haline getiren Wain, 23 yaşına geldiğinde kendisinden 10 yaş büyük olan Emily ile evlenir. Ancak çiftin mutlulukları uzun sürmez, evliliklerinin 3. yılında Emily meme kanserinden yaşamını yitirir. Eşini kaybetmesinin ardından kendisini çizimlerine veren Wain, takıntı haline getirdiği kedileri eserlerine yansıtmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Shershaah (2021)

5. Shershaah (2021)

Filmde 24 yaşında Kargil Savaşı’nda şehit edilen yüzbaşı Vikram Batra’nın ilham veren hikâyesi gözler önüne seriliyor.

Hindistan askeri tarihindeki en zorlu dağ harbi operasyonlarından birine liderlik ettiği 1999 Kargil Savaşı'nda Vikram Batra komutasındaki Hint ordusu Pakistan askerlerini geri püskürttü. Burada şehit olan Batra, ölümünden sonra Hindistan'ın en yüksek ve en prestijli cesaret ödülü olan Param Vir Chakra'ya layık görüldü.

4. Killers of the Flower Moon (2021)

4. Killers of the Flower Moon (2021)
  • Henüz gösterime girmediğinden IMDb puanı belirsiz.

Killers of the Flower Moon'da, Osaga cinayetleri ve FBI’ın doğuşu konu ediliyor. 1920’lerde, Oklahoma'daki Kızılderili birliği olan Osage’in üyeleri, petrolün kendi topraklarının altında olduğunu keşfeder. Artık varlık içinde olan üyeler, şoförlü araçlara binmeye, konaklar inşa etmeye, çocuklarını Avrupa’ya okumaya göndermeye başlar. Ancak bu zenginlik, birçok cinayeti de beraberinde getirir. Gün geçtikçe artan cinayetleri araştırmaya kalkanların sonu da ölüm olur. Ölenlerin sayısı yirmi dördü aştığında ise davaya FBI atanır. Henüz kurulma aşamasında olan FBI’a bağlı olan bir dedektif gizemli cinayetlerin sırrını çözmek şehre gelir. Dedektif, ele aldığı dava için büroda bulunan Amerikalı Kızılderili dahil olmak üzere gizli bir ekip kurar. Bölgeye sızmayı başaran ekip, soruşturmaya devam ettikçe yaşanan vahşetin arkasında korkunç bir sır olduğunu keşfeder.

3. The Eyes of Tammy Faye (2021)

3. The Eyes of Tammy Faye (2021)

Televizyon programları aracılığıyla Hıristiyanlığı yaymaya çalışan Tammy Faye Bakker ve Jim Bakker’ın hikâyesini konu ediyor. Televangelist Tammmy ve Jim’in, hızla gelen yükselişinin ardından aniden yaşadıkları düşüsün konu edildiği filmin başrollerini Jessica Chastain, Andrew Garfield üstleniyor.

2. The Tragedy of Macbeth (2021)

2. The Tragedy of Macbeth (2021)
  • Henüz gösterime girmediğinden IMDb puanı belirsiz.

Macbeth, üç kâhin tarafından, İskoçya’nın kralı olacağına ikna edilen bir İskoç lorduna odaklanıyor. Bir İskoç lordu ile iletişim kuran üç kahin, ona İskoç kralı olacağını söyler. Bunun üzerine lord ve onun hırslı eşi, tacı ele geçirmek için harekete geçer.

1. The Last Duel (2021)

1. The Last Duel (2021)

Norman (Normandiya'da yaşayan Frenk ve İskandinav kökenli halk) şövalyesi Jean de Carrouges ve Norman beyi Jacques le Gris eskiden çok yakın arkadaşlardır. Carrouges savaşa gider ve döndüğünde hiçbir şey eskisi gibi değildir. le Gris, Carrouges'in karısına tecavüz etmek suçundan yargılanıyordur. Ancak kimse Margerite'e inanmaz. Bunun üzerine asker, karara itiraz etmek üzere Fransa kralına kadar gider. Hakim açısından ise Le Gris avantajlı konumdadır. Mahkemenin yeni kararına göre iki adam düello yapacak ve bu düellonun sonucunca biri ölecektir. Hayatta kalan kişi Tanrı'nın isteğini yerine getirmiş olacak ve eğer ki Le Gris hayatta kalırsa da aklanacaktır. Ayrıca eğer ki Carrouges kaybederse karısı ceza olarak bir kazığa bağlanarak yakılacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
3
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sorun

yarısı çöp...

Taladro Rao

Bi tane önersene en iyisini bunların arasından