Görüş Bildir
Haberler
Soygun Konusunu Müthiş İşleyen ve Meraklılarının Mutlaka İzlemesi Gereken 24 Film

Soygun Konusunu Müthiş İşleyen ve Meraklılarının Mutlaka İzlemesi Gereken 24 Film

30.11.2014 - 15:01 Son Güncelleme: 30.11.2014 - 15:49

Liste belli bir sıraya göre dizilmemiştir. Ayrıca elbette eklemeyi unuttuğum film olmuştur çok geniş bir konu sonuçta o yüzden eksikler için şimdiden affedin. Ve son olarak ta böyle soygunların sadece filmlerle sınırlı kalmasını diliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Town

1. The Town

Boston’da Charlestown adlı bir bölge, nesiller boyu çok sayıda hırsızlıklara sahne olmakla ünlüdür. Bu işi yapanlar da kendi aralarında aile gibi olmuşlardır. Örneğin Dough MacRay özellikle banka soygunları yapan grubun başında lider konumundadır. Görevi gereği yaşamının hiçbir yerinde insanlarla yakınlaşmamıştır çünkü birini kaybetme duygusu işine engel teşkil edecektir. Ancak hayat bazen koşulları zorlar. Son hırsızlık görevi esnasında misyon gereği banka müdiresi Claire Keesey’i rehin almak zorunda kalır. Ne var ki bu kadına beklenmedik bir biçimde bazı hisler beslemeye başlaması hırsızlar liderini alabora edecektir.

The Town (2010)

2. Snatch

2. Snatch

Suç ve aksiyon türünün son dönemdeki en dikkat çeken örneklerinden biri olan Kapışma, Londra’nın suçla örülü yeraltı dünyasında vuku bulan iki farklı hikayeyi ele alıyor. Bir tarafta çalınan bir elmasın peşinden gidenler, diğer yanda ise boks dünyasının arka sokaklarında dönen illegal işlerden birine karışan Turkish ve başına açılan belada mücadele etmek zorunda kaldığı acımasız ganster Brick Top. Bu birbirinden bağımsız görünen iki hikaye ortak bir noktada buluştuğunda işler iyiden iyiye karışacaktır. 

Henüz ilk filmi Lock, Stock and Two Smoking Barrels ile kendine has bir takipçi kitlesi yaratan İngiliz yönetmenGuy Ritchie’nin ikinci filmi olan yapıtın başrollerini Jason Statham, Brad Pitt ve Benicio Del Toro gibi dikkat çekici isimler paylaşıyor.

Snatch. (2000)

3. Three Kings

3. Three Kings

Körfez savaşının son demleri... Amerikan Askerleri işgal edilen bir Irak sığınağında ilginç bir harita bulur. Haritanın verdiği bilgiye göre bulundukları yere oldukça yakın bir yerde paha biçilmez parçaların bulunduğu bir hazine gizlidir. Askerler, bu hazineyi bulup çalmaya karar verir. Ülkenin politik karmaşasından faydalanan askerler, ölümün kol gezdiği Irak'tan tüm altınları kaçırmaya kararlıdır.

Three Kings (1999)

4. Inside Man

4. Inside Man

Hücrede yatan bir adam, planladığu kusursuz banka soygununu anlatarak, izleyiciyi bu soygunu seyretmeye davet eder. Olaylar zincirinin en başında her şey aslında herhangi bir hırsızlık gibi başlar. Hal böyle olunca boyacı kılığındaki soyguncular, elli kişiyi rehin aldığında polis de gerekenleri yapar. İki dedektifi bu adamlarla anlaşmak üzere görevlendirir. Ne yazık ki olaylar ilerledikçe bu dedektifler, hırsızların gerisinde kalırlar. Hızla tüm çareler tükenmeye başlar. Ortada öyle tuhaf olaylar gelişmektedir ki hırsızların esas amacının sadece bankayı soymak olmayabileceğine dair şüpheler oluşmaya başlar.

Inside Man (2006)

5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels

5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Uzun yıllardır tanışan Eddy, Bacon, Tom ve Soap farklı işlerde çalışıp farklı yeteneklere sahip arkadaşlardır. Dahice bir plan yapan bu arkadaş grubu kumarda yüklü bir miktar kazanmayı hedeflemişlerdir. Her biri farklı yerde çalışan bu adamlar kumardaki üstün yeteneği yüzünden Eddy’i seçip aralarında yüzbin paund toplayıp Eddy’i bir gece önemli bir oyuna gönderirler. Masadaki önemli kumar oyuncuları arasındaki en yetenekli oyuncu Eddy olmasına rağmen işler planlandığı gibi gitmeyecektir. Önceden planlanan bir hile yüzünden kaybeden Eddy, yüklü bir miktar kaybedip mafyaya borçlanır. Şimdi yapmaları gereken şey binbir güçlükle bu parayı toparlamaktır.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Italian Job (1969)

6. The Italian Job (1969)

Charlie Croker, Los Angeles'lı soyguncu bir çetenin başıdır. Proje aşamasındaki büyük bir altın soygunu için şehir trafiğini kullanmaya karar verir. Soygun günü tüm trafiğin tıkanmasına neden olacak ve polislerin kendilerine ulaşmasını engelleyeceklerdir. Kurtuluş için trafiğin içinden sıyrılmayı kolaylaştıracak küçük arabalar ayarlar.

The Italian Job (1969)

7. The Italian Job (2003)

7. The Italian Job (2003)

İtalyan İşi, 1969 yılında Michael Caine’in başrolü canlandırdığı, Peter Collinson yapımı filmin, bu kez Mark Wahlberg, Charlize Theron ve Edward Norton’dan oluşan bir oyuncu kadrosu ile yeniden beyaz perdeye aktarılmış versiyonudur. Film, kendi alanında kariyer sahibi diye nitelendirilebilecek bir suçlu olan Charlie Croker’ın liderliğindeki bir soyguncu çetesinin macerasını konu almaktadır. Çete, Los Angeles tarihindeki en büyük trafik sıkışlığını yaratarak yapmayı planladıkları altın soygunu için zaman kazanmak ister. Oluşturdukları kargaşadan kendi paçalarını sıyırabilmek adına kaldırımdan gidebilecek kadar küçük olan Mini Cooper’ı kullanırlar. Hedefleri, trafik açılana dek ortadan kaybolmayı başarmaktır.

The Italian Job (2003)

8. Heat

8. Heat

Gerek içgüdüleri gerekse üstün zekasıyla, içerisinde bulunduğu her türlü suçtan arkasında kesin deliller bırakmadan, başarılı bir şekilde sıyrılmayı başaran Neil McCauley profesyonel bir hırsızdır. En az kendisi kadar yetkin hırsızlardan oluşturduğu çetesiyle altından kalkılması zor işlere kalkışıp minimuma yakın hasarla başarıya ulaşırlar. Her azılı suçlu vakasında olduğu gibi söz konusu hırsızın peşinde de hırslı ve takıntılı bir dedektif vardır. Dedektif Hana, şimdiye dek bu usta hırsızın zekasıyla başa çıkamasa da davayı çözmekte kararlıdır. 

Michael Mann filmografisinin en önemli yapıtlarından biri olan Heat, oyuncu kadrosundaki Al Pacino, Robert De Niro ve Val Kilmer gibi usta aktörlerle dikkat çekerken, ünlü aktris Natalie Portman'ın çocukluğuna tanık olma açısından da ilgi çekici.

Heat (1995)

9. Inception

9. Inception

Başlangıç filmi, doğaüstü ve büyülü gerçekçi tonları, bilim kurgu ve fantazmatik sinema estetiği ile harmanlayan ilginç senaryosuyla, Leonardo DiCaprio'nun üst düzey performans sergilediği değişik bir film. Bu yapımda sanatçı, çok yetenekli bir hırsız olan 'Dom Cobb ' ile karşımızda. Uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb'un bu nadir insanlarda görülebilecek yeteneği, bu ender rastgelinebilecek mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb'a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıç'ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.

Inception (2010)

10. Dog Day Afternoon

10. Dog Day Afternoon

Birinci sınıf dolandırıcı Sonny ve arkadaşı Sal, Brooklyn Bankası’nı soymaya karar verirler. Bankada yaşanan küçük aksiliklerle sinirleri gerilen ikili, bankada tüm kasaların boş olmasıyla şoka girerler. Bu esnada bankanın çevresini donatan polisler karşısında ne yapacaklarını şaşıran ikili, biraz şaşkınlıktan biraz da mecburiyetten içerideki insanları rehin almak zorunda kalırlar. Sonrasında gelişen onlarca sürpriz olay karşısında tamamen tepkisiz kalan ikili kendilerini kısa zaman içerisinde hem suçlu hem de kahraman olarak görme şansına erişirler. 

Tüm zamanların en önemli klasiklerinden biri olan Dog Day Afternoon, gerçek bir olaya dair yazılan bir makaleden esin almıştır.

Dog Day Afternoon (1975)

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Reservoir Dogs

11. Reservoir Dogs

‘Pulp Fiction’ ve ‘Kill Bill’ gibi başyapıtlarıyla tanıdığımız ayrıksı yönetmen Quentin Tarantino’nun ilk uzun metrajı olan Rezervuar Köpekleri orijinal bir soygun hikayesini konu alıyor. Büyük bir hırsızlık olayı için bir araya gelen bir ekip, birbirlerinin isimlerini bile bilmeyen bir grup hırsızdan oluşuyor. Soygunda yaşanan bir aksaklık nedeniyle kan gölüne dönen atmosferde polisten kaçmaya çalışan ekip, aralarında bir polis casusunun olduğunu öğreniyorlar ve bu kanlı mücadele fiziksel şiddeti de anbean artan psikolojik bir savaşa dönüşüyor. Büyük bir kısmı tek bir mekanda geçen klostrofobik filmin oyuncu kadrosu, Harvey Keitel, Tim Roth, Freddy Newandyke, Michael Madsen ve Quentin Tarantino gibi önemli isimlerden oluşuyor.

Reservoir Dogs (1992)

12. The Killing

12. The Killing

Eski bir mahkum olan Johnny Clay, beş yılını Alcatraz'da hapishanede geçirmiştir. Sevgilisi Fay ile evlenip düzenli bir hayata geçmeden önce son bir soygun yapmayı kafasına koyan Clay, bir yarış sırasında, odalardan birinde bulunan iki milyon dolarlık parayı çalmayı planlamaktadır. Bunun için bir ekip oluşturan Clay; bir polis, gözlemci, keskin nişancı ve güreşçiden oluşan çetesiyle birlikte hazırladıkları kusursuz soygun planını gerçekleştirmeye çalışacak, ancak türlü talihsizliklerle karşılaşmaktan kurtulamayacaktır. 

Sinema dehalarından Stanley Kubrick'in üne kavuşmasını sağlayan bu filmi, Lionel White'ın Clean Break adlı romanından uyarlandı.

The Killing (1956)

13. Ocean's Eleven (1960)

13. Ocean's Eleven (1960)

Birbirlerini II. Dünya Savaşı günlerinden tanıyan 11 eski arkadaş büyük bir Las Vegas soygunu gerçekleştirmek için yeniden bir araya gelir. Planları tek gecede 5 büyük Las Vegas kumarhanesini soymaktır. Çok kapsamlı bir plan yaparlar, tam hedefe ulaşacakken bir şeyler ters gider…  Lewis Milestone’nun yönetmenliğini üstlendiği klasik filmde Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Angie Dickinson, Richard Conte ve Cesar Romero gibi dönemin pek çok önemli ismi yer alıyor.

Ocean's Eleven (1960)

14. Ocean’s Eleven(2001)

14. Ocean’s Eleven(2001)

Şık ve hareketli Danny Ocean, tam bir aksiyon adamıdır. New Jersey hapishanesinden şartlı salıverilmesine 24 saat kalmışken bile karizmatik hırsız, bir sonraki planına son rötuşları yapmaktadır. 3 kuralı uygulayarak - kimseye zarar verme, hak etmeyen kimseden çalma ve oyunu, kaybedecek hiçbir şeyin yokmuş gibi oyna - Danny tarihteki en incelikle hazırlanmış ve sofistike kumarhane soygununun orkestra şefliğini yapacaktır.

Bir gece yarısı Danny ve özenle seçilmiş 11 adamı, Terry Benedict’in Los Angeles’da sahip olduğu üç kumarhaneden 150 milyon USD çalacaklardır. Danny’nin eski karısı Tess ile çıkmaya başlayan Terry, kuşkusuz daha fazlasını da hak etmiştir.

Danny istediği parayı ele geçirmek için hem hayatını hem de Tess ile yeniden barışma şansını riske atmaktadır. Yine de herşey Danny’nin sık elenip ince dokunmuş entrikasına uygun gelişirse iki arzusu arasında seçim yapması da gerekmeyecektir.

Ocean's Eleven (2001)

15. The Score

15. The Score

NYC adlı caz barı işleten Nick Wells öte yandan son derece yetkin bir hırsızdır. İki farklı hayata sahip olan bu adam artık hırsızlık işlerini bırakıp tüm zamanını caz kulübüne ayırıp sevgilisiyle evlenmeyi planlamaktadır. Ancak ortağı Max'ten aldığı teklif son derece cazip gelir. Son kez bir soyguna karışmayı kabul eden Nick Wells son derece değerli bir antik asayı ele geçirmeye çalışacaktır. Asa, ülkeye illegal yollarla sokulmaya çalışılırken teşhis edilmiş ve gümrük ofisinde koruma altına alınmıştır. 

Nick, gümrükte çalışan Jackie Teller ile iş birliği yaparak bu güzide parçayı elde etmeye çalışacaktır. Ancak ortada bir sorun vardır. Birbirlerini ilk kez gören bu iki insan birbirlerine nasıl güvenecektir?

The Score (2001)

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Art of the Steal

16. The Art of the Steal

Motorsiklet tutkunu ve gözüpek bir sanat hırsızı olan Crunch Calhoun, kardeşi Nicky ile birlikte profesyonel soygunlar gerçekleştirmektedir. Bu soygunların hedefi son derece yüksek fiyatlara sattıkları önemli sanat eserleridir. Crunch bu işi bırakmadan önce, son bir soygun yapmaya karar verir; Nicky'i de bu teklifi kabul eder. Pahası biçilemeyecek kadar değerli olan tarihi bir kitabı çalacaklardır ve plan üzerine çalışmaya başlarlar. Bir plan üzerine anlaşsalar da görev ilerledikçe, her biri kendi gizli hedef ve taktiklerine odaklanmaya başladığında işler çığırından çıkar...

Jonathan Sobol'ın kaleme alıp yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Jay Baruchel, Katheryn Winnick ve Kurt Russell paylaşıyor.

The Art of the Steal (2013)

17. Heist

17. Heist

Her şey yolundadır. Joe Moore'un çok güzel bir eşi, keseceği bolca haraç ve çok sevdiği hırsızlık mesleği vardır. Günün birinde bir kameranın görüş alanına takılınca yolunda giden her şey tersine dönmeye başlar. Haraç keseceği adamlar kendisine para ödememeye karar verirler; karısı ise oldukça tuhaf tavırlar sergilemeye başlar. Moore'un artık tek bir şansı vardır. Etrafındaki dostlarıyla beraber son bir vurguna girişmek. Ancak kime güvenebileceğini dahi bilmemektedir.

Heist (2001)

18. Get Shorty

18. Get Shorty

Chili Palmer, bir mafya lideri için çalışan bir çete üyesidir ve patronu Momo'nun ölümünün ardından, daha önce sıkça tartıştığı bir mafya lideri olan Ray ''Bones'' Barboni için çalışmaya başlar. Palmer'ın yeni işinde ilk görevi, patronuna borcu olan Leo Devoe'yi bulmak ve parayı almaktır. Ancak bu esnada Devoe'nin bir uçak kazasında öldüğü haberi yayılır. Leo'nun karısı, kaza sonrasında havayolu şirketinden 300 bin dolarlık bir tazminat almak üzeredir ve Chili bu nedenle onu ziyaret etmeye karar verir. Ne var ki burada Leo'nun ölmemiş olduğunu ve Las Vegas'da olduğunu öğrenir. Chili Palmer, Los Angeles'in yolunu tuttuğunda hayatı beklenmedik şekilde değişmeye başlayacaktır.

Get Shorty (1995)

19. The Sting

19. The Sting

1930’lar Chicago’sunda arkadaşları kumar tutkunu bir gangster tarafından öldürülen iki sahtekâr, arkadaşlarının intikamını almak üzere dahiyane bir plan hazırlamaya karar verirler. Planı hazırlamak kadar uygulamak da oldukça çetin geçecek bir süreç olacaktır.

Gösterildiği sene tam 10 dalda Oscar’a aday olan ve gişede rekorlar kıran The Sting, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi kurgu gibi neredeyse tüm önemli Oscar ödüllerini toplamayı başarmıştı.

The Sting (1973)

20. Rififi

20. Rififi

Sakin, mert ve sözünün eri bir adam olan Tony Stephanois (Jean Servais) mücevher hırsızlığından beş yıl hapiste yattıktan sonra iyi halden salıverilmiştir. Ama işsiz ve beş parasızdır. Çok önemsiz bir kumar borcunu bile ödeyemeyecek duruma düşmesine rağmen küçük oğluna vaftiz babalığı yaptığı yakın arkadaşı Jo (Carl Möhner) ve eski mücevher hırsızlarından Mario (Robert Manuel)’nun yeni bir kuyumcu soygunu teklifini düşünmeden geri çevirir. Aynı gece Tony, eski sevgilisi Mado (Marie Sabouret)’nun L’Âge d’Or (Altın Çağ) adlı gece kulübünün sahibi ve Grutter çetesinin lideri Pierre Grutter (Marcel Lupovici)’le takıldığını öğrenince bozulur. Grutter’in Mado’yu lüks içinde yaşattığını görmekse Tony’yi çılgına çevirmiştir. Önce Mado’ya şiddet uygulayan Tony, fikrini değiştirerek eski dostlarının soygun teklifini kabul eder. Ancak soygunu daha kapsamlı tutmak ve sadece vitrindekileri değil kasada saklanan bütün mücevherleri çalmak şartını ileri sürer...

Du rififi chez les hommes (1955)

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. The Lookout

21. The Lookout

Out of Sight ve Get Shorty'nin senaryo yazarı Scott Frank'ten heyecan verici ve çarpıcı bir yapıt.

Başrollerini Joseph Gordon Lewitt, Jeff Daniels ve Isla Fisher'ın paylaştıkları yüksek tempolu bir film. Bankada gece bekçisi olarak çalışan ve akli dengesi bozuk olan Chris, kendisine sevgi dolu ve daha iyi bir yaşam sözü veren bir adamın tuzagına düşer ve ona bankayı soymasında yardımcı olmaya ikna olur. 'Yürek hoplatan aksiyon sahneleriyle ve hiç düşmeyen temposuyla Gözcü sizi koltuklarınıza çivileyecek.

The Lookout (2007)

22. The Bank Job

22. The Bank Job

'Banka işi' gerçek bir olaydan esinlenerek sinemaya aktarılan başarılı yapımlardan. 35 yılı aşkın bir zaman önce Londra'da meydana gelen olağanüstü bir olaydan, cesur ve çözülememiş bir soygunun hikayesinden uyarlanan bu heyecan dolu gerilim filmi, entrika, gizem, skandal ve tehlikenin içiçe geçtiği bir suç filmi. Yapımcıları tarafından cinayet, seks ve yolsuzluğun hikayesi diye tanımlanan bu film, alanında oldukça iddialı yapımlardan. Eylül 1971'de, hırsızlar Londra'daki Baker Street'te bulunan bir bankanın kasasına tünel kazarak girdiler ve milyonlarca Sterlin değerinde nakit para ve mücevherin bulunduğu kasaları yağmaladılar. Çalınanların hiçbiri bulunamadı. Kimse tutuklanmadı. Soygun sadece birkaç gün manşetlerde kaldı ve sonra Birleşik Krallık hükümetinin basına 'D Uyarısı' yaparak susturmasıyla ortadan kalktı. Bu film, o kutularda neyin saklı olduğunu ortaya çıkarıyor. Hikaye, kraliyet ailesiyle bağlantıları olan cinayet, yolsuzluk ve seks skandalını kapsıyor. Bu, olaya karışan en masum kişilerin hırsızlar olduğu bir hikaye. Politikacıların ahlaksızlık dolu belgeleri ortaya çıkmasın diye hükümetin hırsızlar ile perde arkasında gizemli görüşmeler yapması ve tüm bu serüvene kan bulaşması filmin çekiciliğini arttırıyor.

The Bank Job (2008)

23. Public Enemies

23. Public Enemies

John Dillinger ( Johnny Depp) ve çetesi büyük banka ve iş yerlerini hedef alıp halkı taciz etmemeleriyle tanınıp halk arasında sevgi ve itibar kazanmıştır. Üstelik liderlerinin kıvrak zekası her seferinde FBI’ın elinden kaçmalarına yardımcı olmaktadır. Dillinger bir halk kahramanı statüsüne yükseldikçe FBI’ın başı J. Edgar Hoover’ın ( Billy Crudup) onu durdurma konusundaki hırsı artar. Davaya FBI’ın bir numaralı ajanı Melvin Purvis’i (Christian Bale) atar, ve iki sıradışı adam arasında ölümcül bir kedifare oyunu başlar…

Public Enemies (2009)

24. Man of Ledge

24. Man of Ledge

Görevden ihraç edilmiş eski bir polis olan Nick Cassidy (Sam Worthington), Manhattan'da bir otelin çatı katına çıkarak masumiyetini kanıtlamak için intihar girişiminde bulunur. Bir kadının çığlığı üzerine New York Polis Departmanı'ndan görevlendirilen bir ekip olay yerine gelir ve psikolog polis memuru Lydia Anderson (Elizabeth Banks), Nick'i ikna edip indirmesi için görevlendirilir. Bu arada Nick ana caddeye basınla birlikte büyük bir kalabalık toplayıp, ilgi çekmeyi de başarmıştır.

Fakat bu intihar girişimi aslında büyük bir elmas soygununu rahatça gerçekleştirmek için planlanmış bir oyundan ibarettir. Nick, haksızlığa uğrayarak görevden alındığını iddia eder; intikam planı da oldukça kurnaz ve 'sınırdadır'...

Man on a Ledge (2012)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
330
119
98
78
49
44
39