Görüş Bildir
Haberler
Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarların Kitaplarından Uyarlama En Beğenilen 21 Film

Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarların Kitaplarından Uyarlama En Beğenilen 21 Film

Gökhan A.
10.10.2015 - 00:22

Sıcağı sıcağını Nobel Ödülleri'nin sahiplerinin belli olduğu şu günlerde geçmişte Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış yazarların kitaplarından uyarlanan ve kitaplar kadar olmasa da beğeni kazanmış filmleri sizler için derledik.

Filmler IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri turkcealtyazi.org dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Doris Lessing - Yasak Aşk (2013) | IMDb 6.2

21. Doris Lessing - Yasak Aşk (2013)  | IMDb 6.2

Adore

http://www.imdb.com/title/tt2103267/

Naomi Watts ve Robin Wright´ın başrollerini paylaştığı Yasak Aşk birbirlerinin oğullarına âşık olan iki dostu konu alıyor. 40´lı yaşlarının sonlarında olan Liz ile Roz yakın arkadaş ve komşudurlar. Birbirlerinin sörfçü ergen oğullarıyla yıllardır ilişki yürütmektedirler. İki anne de ilişkilerinin yanlış ve sakıncalı olduğunun farkındadır ama mutluluk, suçluluk duygusuna ağır basar. Ta ki sırları ortaya çıkana dek...

20. Gabriel García Márquez - Kolera Günlerinde Aşk (2007) | IMDb 6.4

20. Gabriel García Márquez - Kolera Günlerinde Aşk (2007) | IMDb 6.4
www.superiorpics.com

Love in the Time of Cholera

http://www.imdb.com/title/tt0484740/

Terk edilmiş bir sevgilinin, yeniyetmelik yıllarından başlayarak yaşlılığın alacakaranlığına dek süren yarım yüzyıllık aşkının öyküsü.

Florentino Ariza,13 yaşında ilk gördüğü andan beri güzel bir Latin kadını olan Fermina Dazave'ye karşılıksız bir aşk duymaktadır. Ancak kızı Fermina için Florentina'dan daha iyi bir damat düşünen baba kızını evden uzaklaştırır. Doktor Juvenal Urbino ise iyi bir damat adayı olarak karşılarına çıkacak, olaylar bu aşk üçgeninde beklenmedik sürprizlerle ilerleyecektir.

19. José Saramago - Körlük (2008) | IMDb 6.6

19. José Saramago - Körlük (2008) | IMDb 6.6

Blindness

http://www.imdb.com/title/tt0861689/

Adı bilinmeyen bir şehirde, ne olduğu anlaşılamayan bulaşıcı bir körlük salgını başlar. 'Beyaz körlük' olarak tabir edilen bu durumdan etkilenmeyen tek kişi bir göz doktorunun karısıdır. Yavaş yavaş herkesi etkisi altına almaya başlayan bu salgının yayılışını ve yaşanan kaos ortamını canlı canlı gören doktorun karısı, kendisini ve ailesini bu zor durumdan kurtarmaya çalışır.

18. J.M. Coetzee - Utanç (2008) | IMDb 6.6

18. J.M. Coetzee - Utanç (2008)  | IMDb 6.6

Disgrace

http://www.imdb.com/title/tt0445953/

İtibarını, huzurunu, düşlerini, hatta kızının sıhhatini ve güvenliğini, kısacası her şeyini kaybeden Güney Afrikalı bir üniversite profesörünün öyküsü... Öğrencilerinden biriyle ilişkisi olduğu için Cape Town Üniversitesi'nden ayrılmak zorunda kalan Profesör David Lurie'nin hayatı altüst olur. Kızının çiftliğine sığınır ve burada biraz olsun huzur bulur, ama çok geçmeden hain bir saldırının kurbanı olacaklardır.

17. José Saramago - Düşman (2013) | IMDb 6.8

17. José Saramago - Düşman (2013)   | IMDb 6.8

Enemy

http://www.imdb.com/title/tt2316411/

Adam Bell (Jake Gyllenhaal), güzel kız arkadaşı Mary (Mélanie Laurent) ile bile birlikte olama isteği duymayan asık suratlı, dağınık bir tarih profesörüdür. Bir iş arkadaşının tavsiyesi üzerine bir film izleyen Adam, kendisini Anthony Clair isimli aktörde görür ve adamı takip etmeye karar verir — zevkine varacağı bir macera olacaktır bu. Benzer adamlar karşılaşır ve hayatları garip ve geri döndürülemez bir biçimde birbirine geçer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ernest Hemingway - Çanlar Kimin İçin Çalıyor (1943) | IMDb 7.0

16. Ernest Hemingway - Çanlar Kimin İçin Çalıyor (1943)  | IMDb 7.0

For Whom the Bell Tolls

http://www.imdb.com/title/tt0035896/

1930'ların İspanyası Robert Jordan gibi iş meraklısı bir adam için tam da olunacak bir yerdir. Sivil savaş sürmektedir ve Jordan dağlarda çok riskli bir görev üstlenen - Ernest Hemingway ve arkadaşları gibi - o dönemin idealistlerinin olduğu taraftan gitmektedir. Bir mağaranın içindeki köprüyü zamanı geldiğinde havaya uçuracaktır. Burada yetki sahibi olan Pilar geleceği görme yeteneğine sahiptir ve o gece Maria adında düşman askerleri tarafından taciz edilmiş bir kızı, geceyi dışarıda yıldızların altında geçirmeyi planlayan Jordanın yanına gitmesi için cesaretlendirir.

15. Patrick Modiano - Herkes Kendi Yoluna (2003) | IMDb 7.0

15. Patrick Modiano - Herkes Kendi Yoluna (2003)  | IMDb 7.0

Bon voyage

http://www.imdb.com/title/tt0310778/

Bir otelde kesişen yaşamlar 'Herkes Kendi Yolunda' izleycileri 1940 yılının Haziran ayı Fransası'na götürüyor ve savaşın kaybedilmekte olduğu bu kritik günlerde, bir şekilde kesişen hayatlara ait hikayeler anlatıyor. Bordeaux'daki Splendide Otel, bakanlar, gazeteciler, burjuvalar, kibar fahişeler ve ajanlarla doludur. Genç adam, ünlü bir aktris, coşkulu bir öğrenci, siyasetçiler ve serseriler, tasasızlık ve yetişkinlik arasında seçim yapmak zorundadırlar.

14. Ernest Hemingway - Yaşlı Adam Ve Deniz (1958) | IMDb 7.0

14. Ernest Hemingway - Yaşlı Adam Ve Deniz (1958)  | IMDb 7.0

The Old Man and the Sea

http://www.imdb.com/title/tt0052027/

Yaşlı adamı oynayan Spencer Tracy, günler sonra karşısına çıkan devasa bir kılıç balığını yakalamaya çalışır. Gençlerin dahi altından kalkamayacağı insanüstü bir mücadele verir. Bu zorlu mücadelede balığa saygı da duymaya başlar.

13. William Golding - Sineklerin Tanrısı (1963) | IMDb 7.0

13. William Golding - Sineklerin Tanrısı (1963)  | IMDb 7.0

Lord of the Flies

http://www.imdb.com/title/tt0057261/

Hiçbir yetişkinin hayatta kalmadığı bir uçak kazası sonrasında ıssız bir adaya düşen bir grup küçük çocuk, kendi küçük topluluklarıyla hayatta kalma savaşı verirler. Fakat çocuklar ister istemez iki gruba ayrılmışlardır: Ralph'ın başında olduğu bir grup sığınak yapmak ve yiyecek toplamak isterken, Jack'in grubu eğlenmek ve avlanmak isterler. Bu grup ayrılığı Ralph ve Jack arasında acı bir rekabeti başlatır. Aralarında gelişen bu düşmanlık da sonunda onları kanlı ve korkutucu bir noktaya getirir.

12. Imre Kertész - Kadersizlik (2005) | IMDb 7.1

12. Imre Kertész - Kadersizlik (2005)  | IMDb 7.1

Sorstalanság

http://www.imdb.com/title/tt0367082/Yahudilerin okula gitmesi, seyahat etmesi, izinsiz çalışması ya da üzerlerinde Yahudi olduklarını belli edecek sarı “Davut Yıldızı” olmadan dışarı çıkmaları yasaklanmıştır. Gyuri bir gün işe giderken tramvay yerine otobüse biner ancak bu basit seçim Gyuri’ye pahalıya mal olur ve delikanlı göz altına alınarak bir trene atılıp Auschwitz-Birkenau kampına gönderilir. Toplama kamplarında hayatta kalmak da en az ölmek kadar zordur. Tarihe tüm toplama kamplarının içinde en çok insanın öldürüldüğü kamp olarak geçen Auschwitz'’de kader, hayat, umut gibi kavramlar anlamlarını yitirmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Orhan Pamuk - Gizli Yüz (1991) | IMDb 7.2

11. Orhan Pamuk - Gizli Yüz (1991) | IMDb 7.2

Gizli Yüz

http://www.imdb.com/title/tt0101956/

Orhan Pamuk' un ''Kara Kitap'' ve ''Yeni Hayat'' adlı iki romanından izler bulunabilecek olan bu film Türk sinemasının kült filmlerinden biri olarak gösterilir. İsimlerini hiç duymadığınız kahramanlar, özellikle Zuhal Olcay, bir yüzün peşindedir. Bu yüzün anlamı, bulan kişide saklıdır. Filmde ''zaman'' kavramı önemli bir yer tutuyor, insanların zamana değer vermeleri, hatırlamaları, hatırladıkça hazineyi bulacakları ve bunun yüzlerine yansıyacağı belirtiliyor. İnsanlar ararken aslında hep aynı yollardan geçiyor. Bulmak, zamanı nasıl kullandığınıza bağlı. Gizli Yüz, ''arayış'' ve ''bekleyiş'' in hikayesidir. Bulmaktan çok aramanın önemini vurgular, insanların arayışa olan tutkusunu yansıtır.

10. Heinrich Böll - Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru (1975) | IMDb 7.4

10. Heinrich Böll - Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru (1975)  | IMDb 7.4

Die verlorene Ehre der Katharina Blum

http://www.imdb.com/title/tt0073858/

Almanya'da 1970lerde geçen Baader Meinhof soruşturmaları sırasında, insanların özel hayatlarının hiçe sayılması ve mahkeme tarafından suçsuz bulunmuş kişilerin bile medya aracılığıyla hayatlarının karartılması sonucu, medyanın haber oluşturma özgürlüğü ile bireyin özel yaşamının çatışması teması işlenir. Görünüşte tek suçu bir anarşistin sevgilisi olmak olan Katharina Blum, soruşturma kapsamında giderek tüm kişisel değerlerinin ayaklar altına alınması, en yakın çevresi ve bütün bir toplum karşısında savunmasız bırakılması sonucu nasıl bir tepki gösterecektir?

9. Elfriede Jelinek - Piyanist (2001) | IMDb 7.4

9. Elfriede Jelinek - Piyanist (2001)  | IMDb 7.4

La pianiste

http://www.imdb.com/title/tt0254686/

Annesiyle aralarında sevgi ve nefret karışımı bir ilişki bulunan Erika Kohut adlı bu kadın, bir yandan saygı duyulan ve otoriter bir öğretmen görüntüsü çizerken diğer yandan karanlık arzuları ve müzik arasında ikilem yaşamaktadır. Viyana'nın kenar mahallelerindeki erotik şovlara ve porno film gösteren sinemalara gidip gelen Erika, anlam katamadığı hayatında bir tür kendi kendini tüketme sürecine girmiştir. Kendine o denli yabancıdır ki, bir sevgili edinememekte, geceleri parkta sevişen çiftleri gizlice seyretmekle tatmin bulmaktadır. Kendisine karşı garip bir hayranlık ve tutku duyan erkek öğrencisiyle iletişim kurmasının ardından, görünüşteki hayatı ve bastırılmış arzuları arasındaki duvar yıkılmaya başlar...

8. Mo Yan - Mutlu Zamanlar (2000) | IMDb 7.5

8. Mo Yan - Mutlu Zamanlar (2000) | IMDb 7.5

Xing fu shi guang

http://www.imdb.com/title/tt0303243/

Zhao ellili yaşlarının başlarındadır ve erken emekliliği seçmiştir. Biraz topluca bir dul hanım, bu bekâr adamın kanına girer ve onu evliliğe ikna eder. Ama ortada can sıkıcı bir durum vardır: paraya epey düşkün olan söz konusu hanım, Zhao’yu zengin sanmaktadır. Bu durumda Zhao da biraz servet yapmaya niyetlenir. İşini bilen yakın dostu Li’nin de yardımıyla, terk edilmiş bir otobüsü donatıp flört eden genç çiftler için bir otel haline getirir. Zhao’nun müstakbel eşi, genç ve kör üvey kızı Wu Ying’i masöz olarak işe alması için Zhao’yu ikna eder. Otel müdürünün yardımcısı kılığına girmiş Li’nin yaptığı bir sözde mülakatın ardından, kız işi kapar. Ama bir sorun vardır: yetkililer, Zhao’nun ‘Mutlu Anlar Oteli’ni alıp götürmüştür…

7. Günter Grass - Teneke Trampet (1979) | IMDb 7.6

7. Günter Grass - Teneke Trampet (1979) | IMDb 7.6

Die Blechtrommel

http://www.imdb.com/title/tt0078875/

Film 1920'li yıllarda Almanların,Polonyalılar ve diğer azınlıklarla birlikte uyum içinde yaşadıkları yoksul kent Danzig 'de başlar. Annesi ve hangisinin babası olduğunu bilmediği iki erkekle birlikte yaşayan Oskar'a (David Bennent) üç yaşına bastığı doğum gününde teneke bir trampet hediye edilir. Bu andan itibaren çevresinde gözlemlediği erişkinlerin mutsuz ve acınılacak dünyalarına katılmaktansa hep çocuk olarak kalmaya karar verir. Gerçekten de yıllarca fiziksel olarak bir gelişme göstermez. Çevreye karşı tek protestosu büyümeyi reddetmek değildir, aynı zamanda teneke davuluna şiddetle vururken çıkardığı cam eşyaları bile parçalayan tiz çığlığı da 2. Dünya Savaşı yaklaşırken ülkede olup bitenlere duyarsız kalan orta sınıf Alman toplumunu bir yadsıma biçimidir,gitgide çıldıran dünyaya karşı bir protestodur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. John Steinbeck - Fareler Ve İnsanlar (1992) | IMDb 7.6

6. John Steinbeck - Fareler Ve İnsanlar (1992)   | IMDb 7.6

Of Mice and Men

http://www.imdb.com/title/tt0105046/

En iyi arkadaşlar Lennie (Malkovich) ve George (Sinise) Ekonomik kriz döneminde kendilerini California'da işsiz bulurlar. Buldukları işleri ise Lennie'nin çocuksu zihni nedeniyle kaybetmektedirler. Tyler Çiftliği'nde işe alındıklarında, patronun kötü yürekli oğlu Curley'nin (Casey Siemaszko) sıkı disiplinine rağmen işlerinde başarılı olurlar. Ama dünyaları, Curley'nin mutsuz eşi (Sherilyn Fenn, Twin Peaks) Lennie'nin merhamet duygularına mağruz kaldığında paramparça olur. Artık George'un da merhamet duygularıyla bir karar vermesi gerekmektedir.

5. Alice Munro - Ondan Uzakta (2006) | IMDb 7.6

5. Alice Munro - Ondan Uzakta (2006)  | IMDb 7.6

Away from Her

http://www.imdb.com/title/tt0491747/

Fiona ve Grant 40 yıldır evli olan mutlu bir çifttir. Yaşamlarının ikinci baharına gelmiş çift bambaşka bir gerçekle yüz yüze kalacaktır: Fiona unutkanlık hastalığı da denilen Alzheimer'a yakalanmıştır. Günün birinde evden çıkar ve kaybolur. Tekrar bulunduğunda ikili bir karar alırlar. Fiona Alzheimer hastaları için açılmış özel bir kliniğe yatacaktır. 30 günlük zor bir oryantasyon döneminden sonra, Grant merakla eşinin yanına gider. Ancak Fiona onu unutmakla kalmadığı gibi, artık başka bir adamdan hoşlanmaktadır...

4. Albert Camus - Yazgı (2001) | IMDb 7.7

4. Albert Camus - Yazgı (2001) | IMDb 7.7

Yazgı 

http://www.imdb.com/title/tt0287803/

Yaşamın boş ve saçma olduğunu, her şeyin aynı kapıya çıktığını düşünen Musa, kendini olayların akışına bırakmış gitmektedir. Annesinin ölümüne dahi fazla aldırmaz. Hatta, onu sevdiği halde bir tür sevinç bile duyar bu ölümden. Hoşlanmadığı bir kızla sırf o istiyor diye evlenir. Ancak yine iradesizce verdiği bu karar,kaderin bile güç ve iradeler tarafından yazıldığı bir dünyanın eşiğine getirip bırakır onu.İki çocuğun ve bir annenin katledilmesinden sorumlu tutulmaktadır.

3. John Steinbeck - Cennetin Doğusu (1955) | IMDb 8.0

3. John Steinbeck - Cennetin Doğusu (1955)  | IMDb 8.0

East of Eden

http://www.imdb.com/title/tt0048028/

I.Dünya Savaşı sıralarında, Cal Trask (James Dean), babasının (Raymond Massey) sevgisini kazanmak için kardeşi Aron'la (Richard Davalos) yarış halinde.. Ancak Cal, karakteri açısından savaşla, işiyle ve kendisiyle iyi bir ilişkisi olmayan annesiyle devamlı kavga etmeyi yeğliyor. 'Cennetin Doğusu', ünlü yazar John Steinbeck'in aynı adlı romanından Elia Kazan tarafından yapılmış bir uyarlama...

2. Ernest Hemingway - Sahip Olmak Ya Da Olmamak (1944) | IMDb 8.0

2. Ernest Hemingway - Sahip Olmak Ya Da Olmamak (1944)  | IMDb 8.0

To Have and Have Not

http://www.imdb.com/title/tt0037382/

II. Dünya Savaşı dönemi Fransa’sındayız. Harry (Humphrey Bogart) kadim dostu alkolik Eddie (Walter Brennan) ile birlikte her zaman olduğu gibi yeni iş bulabilmek maksadıyla balıkçı teknelerini son durak yerleri olan bir Fransız adasına çekiyorlar. Harry’nin yeni bir iş almak için bir durak olarak seçtiği bu ülke Özgür Fransa akımıyla çalkalanmaktadır ve ülkesinden kilometrelerce uzakta olan bu Amerikalıyı da ister istemez bu karışık politik dönem içerisine çeker. Her ne kadar bu politik karmaşaya karşı kendisini ‘tarafsız’ olarak dile getirse de baskıcı rejime karşı başkaldırmayı ihmal etmez. Tabii bunun için de yeterli bir sebebi vardır; burada tanışıp âşık olduğu Marie (Lauren Bacall)...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. John Steinbeck - Gazap Üzümleri (1940) | IMDb 8.1

1. John Steinbeck - Gazap Üzümleri (1940)  | IMDb 8.1
waldinadotcom.files.wordpress.com

The Grapes of Wrath

http://www.imdb.com/title/tt0032551/

Tom Joad (Henry Fonda) kasıtsız adam öldürme suçundan girdiği hapishaneden cezasını tamamlayıp henüz çıkmıştır ve otostop yaparak Oklahoma'daki ailesinin çiftliğine doğru gitmektedir. Yolda önceden tanıdığı Casy (John Carradine)'e rastlar. Casy aynı zamanda Tom'u vaftiz eden din adamıdır ancak inancını kaybettiği için vaizliği bırakmıştır. Casy Tom'a kuraklık, kum fırtınaları ve yeni uygulanmaya başlanan tarım ve bankacılık metotlarının bir zamanlar verimli topraklara sahip olan Oklahoma'yı kırıp geçirdiğini anlatır. Birlikte Tom Joad'un çiftliğine ulaştıklarında Joad ailesinin göçe hazırlandıklarını görürler, zira banka onların çiftliğine de el koymuştur. Ertesi gün şafakta on iki kişilik Joad ailesi tüm eşyaları ile birlikte külüstür bir kamyona doluşarak California'ya 'vaadedilmiş topraklar'a doğru yola çıkarlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
9
9
2
0
0
0